• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltBrød og kagerFoodserviceLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 06. 2024 | Mikkel Bækgaard

Kantinevirksomhed omlægger til 100 pct. økologisk dansk mel og korn i nyt samarbejde

AktueltBrød og kagerFoodserviceLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 06. 2024 By Mikkel Bækgaard

I en tid hvor bæredygtighed og lokale fødevarer får stadig større betydning, har kantinevirksomheden Kokkenes Køkken taget et markant skridt i retning af en mere ansvarlig kantinefremtid. Med en klar strategi for at fremme lokale råvarer, omlægger kantinevirksomheden fra 1. juni i år til 100 pct. økologisk mel og korn fra danske avlere. Med beslutningen reduceres antallet af leverandører i kategorien fra 14 til 2, og det årlige indkøb af mel og korn, som samlet tæller mere end 100 tons, flyttes fra udenlandske producenter til dansk økologisk landbrug, siger divisionschef i Kokkenes Køkken, Asmus Thorsøe Haman.

Mejetærsker i kornmark

Stor smag, høj kvalitet og ansvarligt fokus. Det er rammen for de mere end 10.000 måltider, som kantineleverandøren, Kokkenes Køkken, hver dag serverer på tværs af 40 kantiner i hele landet. Med en betydelig omlægning i indkøbsstrategien for mel og korn tager virksomheden fra 1. juni 2024 endnu et skridt i ansvarlighedens retning. 

Et nyt strategisk samarbejde med producenterne Mejnerts Mølle og Aurion sikrer fremover 100 pct. økologisk mel og korn i de mere end 40 kantinekøkkener, som Kokkenes Køkken drifter dagligt. Og at kantineleverandøren aktivt tager stilling til og sætter handling bag prioriteringen af danske råvarer, er et både vigtigt og markant skridt i ansvarlighedens retning, mener Peter Mejnertsen, direktør i Mejnerts Mølle: 

”Landbruget i Danmark kan forsyne danskerne med en lang række kvalitetsråvarer, som vi fremadrettet bør bruge i langt bredere omfang, end vi gør i dag. Det kræver selvsagt en markant adfærdsændring hos forbrugerne at mindske vejen fra muld til mund, og kantinerne spiller en vigtig rolle. De har hver dag mulighed for at inspirere danskerne til mere ansvarlige spisevaner gennem den mad, de serverer fra arbejdspladsernes kantinekøkkener – og det er helt afgørende at de som leverandører tager stilling til de råvarer de bruger – og sætter handling bag,” indleder han og uddyber: 

”At Kokkenes Køkken nu aktivt beslutter at udfase al mel og korn, der ikke er økologisk og dansk produceret, er et stærkt signal i markedet. Vi går til samarbejdet i fælles front for ambitionerne om et mere ansvarligt råvarevalg. Med et håb om, at det påvirker den almene danskers spisevaner positivt. Som råvareproducent er det meget værdifuldt, at aktører som Kokkenes Køkken har klare holdninger til arbejdet med ansvarlig fødevareproduktion. Det giver et fælles afsæt, hvor vi med en fuld værdikæde af dansk økologisk mel og korn kan vi levere det, der skal til for at realisere ambitionen,” afslutter Peter Mejnertsen. 

Markant fokusering i antal leverandører 

Beslutningen om et strategisk samarbejde, der udfaser brugen af al mel og korn, som ikke er økologisk og dansk produceret, betyder, at antallet af leverandører i kategorien fokuseres betragteligt. Alt imens kan gæsterne fremover kan se frem til endnu mere smag og kvalitet i den daglige frokost, forklarer divisionschef i Kokkenes Køkken, Asmus Thorsøe Haman: 

”Med en ambition om hver dag at gå på arbejde og gøre en forskel for vores gæster har vi indgået et strategisk samarbejde med to af markedets absolut mest visionære danske producenter af økologisk mel og korn. Vi udfaser af al mel og korn, der ikke er avlet og produceret inden for landets grænser, og i praksis betyder det, at antallet af leverandører reduceres fra 14 i både ind- og udland til 2 lokale producenter,” indleder han og tilføjer: 

”Samarbejdet betyder, at vi fremover flytter indkøbet af de mere end 100 tons mel og korn, som hvert år bliver brugt i vores køkkener, fra inden- og udenlandske producenter til kun at komme fra dedikerede økologiske landbrug inden for egne landegrænser. Fremover kan vores gæster se frem til brød og bagværk på en base af helt traditionelt stenformalet mel, der i sig selv bidrager til en daglig delikat spiseoplevelse i form af en rigere og mere kompleks smag med elementer fra hele kornet. Samtidig vil vores brød og bagværk blive bagt med et ekstra drys god samvittighed. Med valget af de to lokale møllerier følger nemlig også en beslutning om at mindske transporten fra jord til bord så meget som overhovedet muligt,” afslutter Asmus Thorsøe Haman. 

Fælles front for mere smag og kvalitet

At valget af leverandører, som fremover skal levere mel og korn til kantineleverandøren, er reduceret og faldet på netop Mejnerts Mølle og Aurion er ikke tilfældigt. Med mere end 10.000 dagligt spisende gæster fordelt over mere end 40 kantiner i hele landet har Kokkenes Køkken et fokus på at invitere danskerne inden for i landets egen køkkenhave. 

Og ambitionerne om et samarbejde i ansvarlighedens tegn bliver mødes med både opbakning og begejstring: 

”At have en klar holdning til, hvordan vi rykker den generelle sundhed og ansvarlighed hos danskerne i en positiv retning, er vigtig. Her spiller kantinekøkkener en vigtig rolle, og det er helt afgørende, at ønsket om ansvarlighed ikke parkeres i skyggen af økonomiske hensyn, for der er mange andre hensyn af mindst lige så stor betydning,” indleder Brian Tolstrup Nybo, direktør i Aurion, og uddyber: 

”Samarbejdet med Kokkenes Køkken betyder, at mange flere danskere fremover får glæde af de delikate danske afgrøder, der er dyrket af vores passionerede avlere. Hver dag gør de en kæmpe indsats for at levere råvarer, der er dyrket i naturlige kredsløb, hvor intet kunstigt er tilsat, og hvor forarbejdningen sker både skånsomt og med fokus på at sikre et absolut minimum af spild i bearbejdningsprocessen. Resultatet af dette arbejde kommer nu endnu bredere ud til de mange danskere, der besøger Kokkenes Køkkens kantiner, og det er et vigtigt skridt på vejen mod mere ansvarlige beslutninger hos den enkelte dansker,” afslutter Brian Tolstrup Nybo.  

Skrevet i: Aktuelt, Brød og kager, Foodservice, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik