Den har stået på en ordentlig omgang selvforkælelse under coronanedlukningen, når danskerne har bestilt take away. Det er nemlig ikke kun antallet af bestillinger, der er steget markant. Der er også brugt langt flere kroner per ordre, der er tikket ind hos restauranterne inden for det seneste år.

Inden coronapandemien ramte Danmark bestilte danskerne sushi for 342 kr. i gennemsnit per ordre. Det tal steg i takt med at coronaen lukkede Danmark mere og mere ned, og i 2021 var sushi ordrerne i gennemsnit steget til 409 kr. per ordre.
Det viser dataudtræk fra den landsdækkende take away platform Hungry, der har flere end 2000 restauranter koblet op på platformen. Hungry har lavet dataudtræk på de 11 mest populære madkategorier, der bortset fra sandwich, alle er steget i forhold til den gennemsnitlige ordreværdi. Samlet er der tale om en stigning på næsten 10 procent i gennemsnit.
– Vi ser nogle interessante tendenser under coronapandemien, der et langt stykke hen ad vejen handler om, at danskerne har villet forkæle sig selv under nedlukningen. Det munder bl.a. ud i, at danskerne bestiller mad fra mere eksklusive restauranter, og måske endda også topper det med nogle af de lidt dyrere retter fra menukortet, tolker Rune Risom, der er adm. direktør hos Hungry.
Danskerne forkælede sig også med dyrere thai mad på tallerknerne. Thai restauranternes gennemsnitlige ordreværdi steg nemlig fra 242 kr. til 286 kr. per ordre.
Den tendens kan Wokshop kæden med 10 thai-restauranter i Storkøbenhavn og Odense nikke genkendende til.
– Kunderne har i stigende grad købt flere forretter og snacks i kombination med Wokhops wok og karry retter, men også i forbindelse med Wokshops nye retter med tun, laks samt veganske retter. Alt i alt viser det et tydeligt billede af, at kunderne fokuserer på kvalitet og selvforkælelse, forklarer Allan Johansen, Director HR & Sales hos Wokshop.
Flere eksklusive restauranter løfter kvaliteten
Hungry direktøren ser også en tendens mod, at danskerne bestiller mere varieret fra flere forskellige restauranter. En forklaring der også hænger sammen med, at flere og flere restauranter åbnede op for take away under nedlukningen af Danmark.
– Vi har jo oplevet en stor vækst i antallet af nye, typer af restauranter vi tilbyder vores kunder, herunder også de mere eksklusive. Det har været med til at løfte kvaliteten af take away hos Hungry men også generelt i markedet. Det betyder også, at vores madudvalg er vokset markant og er blevet langt mere varieret end tidligere, og det hører selvfølgelig også med til forklaringen, siger Rune Risom.
Selvom der er sket en forskydning under coronapandemien og danskerne spiser mere varieret, så er det stadig pizzaer, der står øverst på danskernes liste, når de bestiller take away. Selvom pizzaen med 62,5 procent stadig står for den største omsætning hos Hungry, så har den mistet 12 procent i andele til andre madkategorier. Det gælder bl.a. Sushi på 2. pladsen med en andel på 11,3 procent, hvilket er en fremgang på næsten 100 procent. Burgere er på 3. pladsen med 7,2 procent.