Plantebaserede fødevarer er en stærk trend, og en ihærdig iværksætter er kommet på sin rette hylde med slik. Succesfuld crowdfunding og et stærkt netværk i EU-projektet Greater Copenhagen Food Startup har været en stor hjælp på vejen.
En grundregel for nye produkter på markedet er, at der skal være nogle kunder, der vil købe dem, og nogle investorer, der tror på projektet. Ellers er der ikke så meget forretning i det…
Det ved iværksætteren Jens Hoe efter mange års arbejde i fødevarebranchen. Derfor testede han i foråret sine plantebaserede slikprodukter under brandet Heaply af på kunderne, inden han gik på markedet. Det skete på Coops crowdfunding-platform med hjælp fra EU-projektet Greater Copenhagen Food Startup (GCFS).
Svaret var overvældende, fortæller Jens Hoe:
– Jeg var på 107 pct. efter 10 timer, , og vi endte på 189 pct. finansiering, svarende til 37.000 kr. Jeg fik et fingerpeg om, at der er et marked – over 100 personer støttede mig, og to ud af tre kendte jeg slet ikke.
I dag står hans nye, danske plantebaserede chokoladeslik i farvestrålende poser på hylderne i Føtex- og Bilka-butikker i hele Danmark.
Jens Hoe fornemmer, at han med sin virksomhed Kopenhagen Konfectionary er ved at få fodfæste på det hastigt voksende marked for vegansk konfekture:
– Jeg er ikke selv veganer, men jeg har set og smagt, at vegansk konfekture kan være fantastisk. Og jeg vil gerne vise, at vegansk konfekture kan være lige så godt som konventionelle produkter.
Smeltedigel for nye madprodukter
GCFS har i fem år – fra 2017 til 2022 – været et succesrigt samlingspunkt for madiværksættere, der ønsker at udvikle fødevarer og madoplevelser af høj kvalitet. 447 iværksættere har deltaget i projektet, og de er mødt op med en masse nye idéer baseret på de stærke trends, der præger fødevareindustrien.
Projektleder Anne Handlos, Erhvervshus Hovedstaden, siger:
– Det er hos de helt tidlige startups, at vi kan se bølgen af nye supertrends, som først slår igennem senere hos de store spillere på markedet. Gennem de seneste fem år har vi mødt rigtig mange startups med stærke produkter og bud på, hvordan vi skal løse fremtidens sundheds- og bæredygtighedsudfordringer. De arbejder fx med alternative proteinkilder eller har fokus på lokale råvarer og socialt bæredygtig produktion. De er alle drevet af et ønske om at ændre den måde, vi spiser på, og det er det innovationspotentiale, der har gjort, at vi fx har arbejdet meget konkret med de store detailspillere om at få nye iværksætterprodukter på hylderne i supermarkederne.
I GCFS har alle deltagere været gennem i et indledende forløb, hvor iværksætternes ambitioner, vilje og evner er blevet afklaret. Efter den indledende screening har 80 iværksættervirksomheder gennemført et fem måneder langt intensivt acceleratorforløb med fokus på forretningsudvikling med erfarne forretningsudviklere, brancheeksperter, investorer og adgang til salgsplatform hos private partnere.
En del af tilbuddet var en kontorplads i madinnovationsmiljøet CPH Food Space i Kødbyen, og her fik Jens Hoe for alvor udviklet sin forretningsidé:
– Jeg kom for at blive udviklet og udfordret på min idé, og for hvert møde med en mentor eller en ekspert følte jeg mig lidt skarpere på min plan. I netværket mødte jeg også andre iværksættere, som var samme sted som jeg og havde samme mål, og vi mødes stadig regelmæssigt til kaffe for at sparre og dele netværk.
Forløbet sluttede med en pitch- og match-making-dag med potentielle samarbejdspartnere og investorer. Efterfølgende fik Jens Hoe kontakt til Salling Group, og mødet førte til, at hans veganske slik i dag er på hylderne i Føtex og Bilka.
Jens Hoe er ikke alene om at lancere nye, plantebaserede produkter. Antallet af nye veganske produkter på det danske marked stiger, primært drevet af plantemælk, konfekture og køderstatning. Men de skal have bedre smag og mere variation, så det bliver nemmere at spise plantebaseret, har den danske fødevareklynge Food & Bio Cluster fastslået.
Og dén pointe er Jens Hoe helt enig i:
– Mit mål er at lave slik, som alle har lyst til at spise, fordi det ser godt ud og smager godt.