• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

EmballageFoodserviceMiljø og sundhedTop23. 09. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Hvordan bekæmper vi madspild?

EmballageFoodserviceMiljø og sundhedTop23. 09. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Fødevarebranchen har et stort ansvar, når det kommer til kampen om et mere bæredygtigt samfund. FødevareFOKUS har spurgt Hanne Juhler, der er projektleder og konceptansvarlig hos Abena, om hvordan vi ikke blot kan hjælpe miljøet, men også økonomien i køkkenerne.
– For restauranter og kantiner er der god forretning i at tilbyde mindre portioner. Både af hensyn til vores helbred og for økonomiens og miljøets skyld. Jeg opfordrer ikke til at introducere kødfrie måltider – jeg opfordrer til at skære ned på mængden af kød i måltiderne og i stedet fokusere på en højere kvalitet, fortæller Hanne Juhler, projektleder og konceptansvarlig hos Abena.

I den igangværende debat om bæredygtighed og miljøbelastninger er der kommet enorm fokus på minimering af madaffald i både virksomheder og private hjem. Gæster på hoteller og restauranter er påvirket af både madtrends og miljødebatten og kan ud fra bæredygtige aspekter se en fordel og fornuft i at reducere madspild – men hvad med den økonomiske vinkel? Er der økonomiske fordele i at reducere madaffald? Det har Hanne Juhler, projektleder og konceptansvarlig hos Abena, en holdning til.

– Som jeg ser det, er det ikke nok, at en kok præsenterer velsmagende mad i smukke anretninger: En dygtig kok skal gøre sit arbejde rentabelt. Vi har alle set Gordon Ramsay forsøge at hjælpe elendige restauranter fra nederlag og lukning. Det har sjældent kun at gøre med smagløs mad, en dårlig service eller uprofessionel præsentation – det har noget at gøre med, hvordan kokken håndterer økonomien. Når madspildet er for højt, påvirker det køkkenøkonomien. Derfor er det vigtigt at spekulere i, hvordan vi kan reducere madspildet uden at gå på kompromis med kvalitet og præsentation.

Hun fortsætter:

– Heldigvis ser vi en tendens hos mange restauranter om at less is more: Det er blevet ”no-go” at markedsføre sig med spis-hvad-du-kan-koncepter. I dag præsenteres en buffet ofte med mindre portionsanretninger, og det reducerer madspildet, når afrydderne ikke skal kassere halvfyldte skåle og fade. Desuden ser jeg ikke længere så mange overfyldte tallerkener på grund af ”Alt du kan spise”-koncepter.

Intet affald: Hvordan man reducerer produktionsaffald og madspild

Siden september 2015 har EU’s medlemslande forpligtet sig til at opfylde FN’s mål for bæredygtig udvikling (SDG), herunder et mål om at halvere fødevareaffald pr. indbygger på detail- og forbrugerniveau inden 2030 og reducere fødevarespildet i fødevareproduktionen og i forsyningskæderne.

– I Abena arbejder vi i overensstemmelse med FN’s 12. verdensmål for bæredygtig udvikling for at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsmetoder. For eksempel har vi netop udgivet en ny Convenience Guide, som blandt andet fokuserer på minimering af madspild. Gennem guiden sætter vi fokus på, hvordan du kan reducere madspild eksempelvis ved at foreslå løsninger til kantiner og restauranter, så gæster og medarbejdere kan købe rester fra dagens produktion med hjem, fortæller Hanne Juhler.

Reduce, reuse, recycle

– Vi er hele tiden på udkig efter nye produkter, der understøtter ansvarligt forbrug. Blandt andet kan forbruget af fossile brændstoffer reduceres ved at skrue ned for produkter fremstillet af plast. Det betyder, at vi er begyndt at arbejde med alternativer til plastik. Når vi taler om engangsservice, sælger vi nu også tallerkener af træ- og sukkerrørsfibre og drikkeglas fremstillet af bioplast. Faktum er, at bioplast ligner og kan anvendes som almindelig plastik, men er fremstillet af plantestivelse i stedet for olie, der skal pumpes op af jorden, forklarer Hanne Juhler.

Reduktion, flergangsbrug og genanvendelse er nøgleordene inden for bæredygtig mademballage. Meget biobaseret plast er faktisk kun nedbrydeligt under særlige forhold, derfor skal det indsamles – på samme måde som traditionel plastik – for at blive komposteret korrekt. Her er det afgørende, hvordan de enkelte kommuner indsamler affaldet. Kommunerne håndterer nemlig kildesortering meget forskelligt. Nogle samler til kompostering, og her er det oplagt med produkter af biobaseret plast eller med bakker af sukkerrør, der kan komposteres. I andre dele af landet vil disse bioprodukter blot blive sendt til småt brændbart, hvilket ikke gavner bæredygtigheden.

– Når vores kunder foretrækker at genanvende i stedet for at reducere, præsenterer vi dem for plasttyper, der kan håndteres i deres affaldshåndtering. Det gør vi, fordi vi lytter nøje til, hvad vores kunder kræver med hensyn til deres muligheder for kildesortering, siger Hanne Juhler.

 Vælg den løsning, der er rigtig for dig

Der er ikke noget facit for, hvad der er rigtigt eller forkert. I stedet anbefaler Abena de miljøvenlige løsninger, der passer til kundernes behov, hvad enten det er i emballagen eller i affaldshåndteringen. Indsamles der ikke til kompostering i den pågældende kommune, anbefaler de produkter af de plasttyper, der kan genanvendes – for eksempel PET.

– I vores online Facility Guide er det let at finde den rigtige løsning til affaldshåndtering. Vores vejledning fortæller meget om, hvilke beholdere og affaldsbeholdere der kan bruges til eksempelvis at adskille madaffald fra andet produktionsaffald, siger Hanne Juhler.

Tre hurtige til Hanne Juhler om mere bæredygtig madproduktion

Kan mindre forbrug af oksekød gøre en forskel?

– Mange ønsker at minimere deres indtag af især oksekød på grund af CO2-udledningen, hvilket også er en god ide. Men den bedste måde at reducere CO2-udledningen er at undgå overforbrug. Madplanlægning, tilpassede indkøb og enkel og lækker præsentation kan minimere madspildet. På hjemmefronten kan vi gøre en forskel ved også at planlægge og undgå hurtige løsninger som usund takeaway.

Kan korrekt emballage minimere madspildet?

– Ja helt klart! Et faktum er, at dårlig holdbarhed på produkter er med til at øge madspildet. Og derfor kan den rette emballage være med til at forlænge madens holdbarhed og dermed forhindre, at varer smides ud på grund af datoproblemer. Her er plast en god og sikker måde at emballere eksempelvis kød og andre letfordærvelige varer på. Det betyder bestemt ikke, at vi skal overpakke. Det betyder, at med den rigtige emballage både professionelt og derhjemme kan levetiden af fødevaren forlænges, og derved kan madspildet reduceres.

Kan ændringer i produktionsmetoderne minimere madspildet?

– Bestemt – jeg ser en tilbagevenden til gamle produktionsmetoder, der vinder mere og mere indpas i køkkenerne. Der er det blevet trendy at bruge fermentering i madlavningen både for smagens og holdbarhedens skyld. Sæsonens grøntsager kan gemmes på glas og i bøtter og bruges på andre tidspunkter, hvor det er knapt med danske råvarer.

Sous vide-metoden er også en populær produktionsmetode, fordi langtidstilberedningen giver bedre smag, mere mørhed og giver mulighed for blandt andet at bruge andre ofte billigere kødudskæringer. Men smagen træder langt bedre frem – og når mad smager fantastisk, behøver man ikke spise så meget for at føle sig godt tilpas.

Skrevet i: Emballage, Foodservice, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik