• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

EmballageFoodserviceMiljø og sundhedTop23. 09. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Hvordan bekæmper vi madspild?

EmballageFoodserviceMiljø og sundhedTop23. 09. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Fødevarebranchen har et stort ansvar, når det kommer til kampen om et mere bæredygtigt samfund. FødevareFOKUS har spurgt Hanne Juhler, der er projektleder og konceptansvarlig hos Abena, om hvordan vi ikke blot kan hjælpe miljøet, men også økonomien i køkkenerne.
– For restauranter og kantiner er der god forretning i at tilbyde mindre portioner. Både af hensyn til vores helbred og for økonomiens og miljøets skyld. Jeg opfordrer ikke til at introducere kødfrie måltider – jeg opfordrer til at skære ned på mængden af kød i måltiderne og i stedet fokusere på en højere kvalitet, fortæller Hanne Juhler, projektleder og konceptansvarlig hos Abena.

I den igangværende debat om bæredygtighed og miljøbelastninger er der kommet enorm fokus på minimering af madaffald i både virksomheder og private hjem. Gæster på hoteller og restauranter er påvirket af både madtrends og miljødebatten og kan ud fra bæredygtige aspekter se en fordel og fornuft i at reducere madspild – men hvad med den økonomiske vinkel? Er der økonomiske fordele i at reducere madaffald? Det har Hanne Juhler, projektleder og konceptansvarlig hos Abena, en holdning til.

– Som jeg ser det, er det ikke nok, at en kok præsenterer velsmagende mad i smukke anretninger: En dygtig kok skal gøre sit arbejde rentabelt. Vi har alle set Gordon Ramsay forsøge at hjælpe elendige restauranter fra nederlag og lukning. Det har sjældent kun at gøre med smagløs mad, en dårlig service eller uprofessionel præsentation – det har noget at gøre med, hvordan kokken håndterer økonomien. Når madspildet er for højt, påvirker det køkkenøkonomien. Derfor er det vigtigt at spekulere i, hvordan vi kan reducere madspildet uden at gå på kompromis med kvalitet og præsentation.

Hun fortsætter:

– Heldigvis ser vi en tendens hos mange restauranter om at less is more: Det er blevet ”no-go” at markedsføre sig med spis-hvad-du-kan-koncepter. I dag præsenteres en buffet ofte med mindre portionsanretninger, og det reducerer madspildet, når afrydderne ikke skal kassere halvfyldte skåle og fade. Desuden ser jeg ikke længere så mange overfyldte tallerkener på grund af ”Alt du kan spise”-koncepter.

Intet affald: Hvordan man reducerer produktionsaffald og madspild

Siden september 2015 har EU’s medlemslande forpligtet sig til at opfylde FN’s mål for bæredygtig udvikling (SDG), herunder et mål om at halvere fødevareaffald pr. indbygger på detail- og forbrugerniveau inden 2030 og reducere fødevarespildet i fødevareproduktionen og i forsyningskæderne.

– I Abena arbejder vi i overensstemmelse med FN’s 12. verdensmål for bæredygtig udvikling for at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsmetoder. For eksempel har vi netop udgivet en ny Convenience Guide, som blandt andet fokuserer på minimering af madspild. Gennem guiden sætter vi fokus på, hvordan du kan reducere madspild eksempelvis ved at foreslå løsninger til kantiner og restauranter, så gæster og medarbejdere kan købe rester fra dagens produktion med hjem, fortæller Hanne Juhler.

Reduce, reuse, recycle

– Vi er hele tiden på udkig efter nye produkter, der understøtter ansvarligt forbrug. Blandt andet kan forbruget af fossile brændstoffer reduceres ved at skrue ned for produkter fremstillet af plast. Det betyder, at vi er begyndt at arbejde med alternativer til plastik. Når vi taler om engangsservice, sælger vi nu også tallerkener af træ- og sukkerrørsfibre og drikkeglas fremstillet af bioplast. Faktum er, at bioplast ligner og kan anvendes som almindelig plastik, men er fremstillet af plantestivelse i stedet for olie, der skal pumpes op af jorden, forklarer Hanne Juhler.

Reduktion, flergangsbrug og genanvendelse er nøgleordene inden for bæredygtig mademballage. Meget biobaseret plast er faktisk kun nedbrydeligt under særlige forhold, derfor skal det indsamles – på samme måde som traditionel plastik – for at blive komposteret korrekt. Her er det afgørende, hvordan de enkelte kommuner indsamler affaldet. Kommunerne håndterer nemlig kildesortering meget forskelligt. Nogle samler til kompostering, og her er det oplagt med produkter af biobaseret plast eller med bakker af sukkerrør, der kan komposteres. I andre dele af landet vil disse bioprodukter blot blive sendt til småt brændbart, hvilket ikke gavner bæredygtigheden.

– Når vores kunder foretrækker at genanvende i stedet for at reducere, præsenterer vi dem for plasttyper, der kan håndteres i deres affaldshåndtering. Det gør vi, fordi vi lytter nøje til, hvad vores kunder kræver med hensyn til deres muligheder for kildesortering, siger Hanne Juhler.

 Vælg den løsning, der er rigtig for dig

Der er ikke noget facit for, hvad der er rigtigt eller forkert. I stedet anbefaler Abena de miljøvenlige løsninger, der passer til kundernes behov, hvad enten det er i emballagen eller i affaldshåndteringen. Indsamles der ikke til kompostering i den pågældende kommune, anbefaler de produkter af de plasttyper, der kan genanvendes – for eksempel PET.

– I vores online Facility Guide er det let at finde den rigtige løsning til affaldshåndtering. Vores vejledning fortæller meget om, hvilke beholdere og affaldsbeholdere der kan bruges til eksempelvis at adskille madaffald fra andet produktionsaffald, siger Hanne Juhler.

Tre hurtige til Hanne Juhler om mere bæredygtig madproduktion

Kan mindre forbrug af oksekød gøre en forskel?

– Mange ønsker at minimere deres indtag af især oksekød på grund af CO2-udledningen, hvilket også er en god ide. Men den bedste måde at reducere CO2-udledningen er at undgå overforbrug. Madplanlægning, tilpassede indkøb og enkel og lækker præsentation kan minimere madspildet. På hjemmefronten kan vi gøre en forskel ved også at planlægge og undgå hurtige løsninger som usund takeaway.

Kan korrekt emballage minimere madspildet?

– Ja helt klart! Et faktum er, at dårlig holdbarhed på produkter er med til at øge madspildet. Og derfor kan den rette emballage være med til at forlænge madens holdbarhed og dermed forhindre, at varer smides ud på grund af datoproblemer. Her er plast en god og sikker måde at emballere eksempelvis kød og andre letfordærvelige varer på. Det betyder bestemt ikke, at vi skal overpakke. Det betyder, at med den rigtige emballage både professionelt og derhjemme kan levetiden af fødevaren forlænges, og derved kan madspildet reduceres.

Kan ændringer i produktionsmetoderne minimere madspildet?

– Bestemt – jeg ser en tilbagevenden til gamle produktionsmetoder, der vinder mere og mere indpas i køkkenerne. Der er det blevet trendy at bruge fermentering i madlavningen både for smagens og holdbarhedens skyld. Sæsonens grøntsager kan gemmes på glas og i bøtter og bruges på andre tidspunkter, hvor det er knapt med danske råvarer.

Sous vide-metoden er også en populær produktionsmetode, fordi langtidstilberedningen giver bedre smag, mere mørhed og giver mulighed for blandt andet at bruge andre ofte billigere kødudskæringer. Men smagen træder langt bedre frem – og når mad smager fantastisk, behøver man ikke spise så meget for at føle sig godt tilpas.

Skrevet i: Emballage, Foodservice, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik