• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerTop07. 12. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Havbønderne indtager Norden

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerTop07. 12. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Den selvejende, danske institution Havhøst har i mere end et årti opbygget erfaring med at drive maritime nyttehaver og udbrede kendskabet til regenerativ havkultivering i Danmark. Med flere end 1.000 danske havbønder, over 20 etablerede maritime nyttehaver, en skoletjeneste, der har haft 10.000 elever til maritim undervisning og undervisningssamarbejder med formidlingsinstitutioner i hele Danmark, spreder havbonde-bølgen sig nu til de øvrige nordiske lande, som er blevet inspireret af det danske initiativ.

Fjordhaver, havhaver, bælthaver, sundhaver og maritime haver. Kært barn har mange navne – Havhøst kalder dem under ét for maritime nyttehaver. På svensk kalder man det for havskolonilott eller marin kolonilott. Foto: Eva Helbæk Tram.

Klimakrise, fødevarekrise og biodiversitetskrise. Alle kriser har det til fælles, at marine ressourcer kan have en positiv indvirkning, hvis vi flytter noget af fødevareproduktionen fra jord over til de 70 procent hav, som jorden består af. I dag kommer kun 5-6 procent af den samlede fødevareproduktion fra havet, og netop ”havet som uudnyttet fødevareressource” er årsag til, at Havhøst blev etableret i Danmark i 2013. Bevægelsen har nu spredt sig til havbønder og marine ildsjæle på tværs af Norden, og de mødes nu første gang tirsdag 14. december på verdens første bølgemark i København for at tale om, hvordan dyrkningen af østers, tang, muslinger og lignende kan gøre en forskel for mennesker og hav i Norden.

– Det er virkelig en milepæl, at vi kan samle ildsjæle og havbønder fra alle fire nordiske lande for at blive klogere på, hvordan man søsætter pendanter til Havhøst i Sverige, Norge og Finland. I Danmark har vi igennem de sidste otte år høstet gode erfaringer med kultivering af østers, muslinger og tang på mange niveauer. Fx gennem medlemsforeninger drevet af ildsjæle, der mødes og hygger sig med de marine ressourcer, gennem undervisning og formidling til børn, der dykker ned under overfladen for at se, hvordan vi kan hjælpe planeten via regenerativ kultivering, men også gennem dialogen med politikerne, som de seneste år er blevet mere lydhøre overfor, hvordan vi kan drive positive forandringer i havet, siger Joachim Hjerl, der er stifter af Havhøst i Danmark, vært for det nordiske netværksmøde i København og manden bag bevægelsen af maritime, danske nyttehaver. 

Læs med, da Food&Drink besøgte de maritime haver: Maritime nyttehaver vinder frem

Sverige er allerede med på havhave-bølgen – Norge og Finland er godt på vej

Både i Sverige, Norge og Finland er man blevet inspireret af det danske initiativ, og i løbet af 2020 og 2021 er de første maritime nyttehaver skudt op hos vores nordiske naboer, som nu mødes for at blive endnu klogere på potentialet i de maritime nyttehaver. Det sker som led i projektet ”Havhøst i Norden”, støttet af Nordisk Ministerråd, som har til formål at afdække potentialet for dyrkning af regenerative marine ressourcer som fx blåmuslinger, tang og havsnegle i hhv. Sverige, Norge og Finland. Her arbejder man for at afdække og undersøge mulighederne bl.a. hos Göteborgs Universitet i Sverige, Svinesundskommittén mellem Sverige og Norge, norske Tool og Viken Fylkeskommune, finske Aktion Österbotten og mange flere.

Svensk pilotforsøg viser potentialer og barrierer

I Sverige er man på nuværende tidspunkt længst bl.a. gennem arbejdet på Göteborgs Universitet i Sverige, hvor man i 2021 har haft et pilotforsøg med at opsætte tangliner i en maritim nyttehave, eller havskolonilott, som det hedder på svensk, der skulle afdække potentialet for regenerativ kultivering:

– I vores pilotforsøg har vi hovedsageligt fokuseret på, hvordan vi kan løfte fremtidens fødevareudfordringer ved fx at dyrke skaldyr ved opsatte, private anlæg eller ved fælles dyrkning til havs som del af kommunernes blå helhedsplan. Der mangler generelt en viden om, hvad dyrkning i havet kan bidrage med af positive effekter. Her har vi brugt anlægget som demonstrationsplatform af det at kultivere havet. En anden barriere er, hvordan love og regler kan opdateres og tilpasses, så det bliver lettere at etablere maritime nyttehaver. Det kræver fx, at kommunerne får øjnene op for potentialet i havhaver, da planlægningen af disse ofte foretages kommunalt, siger Maria Bodin, projektleder på Marin Videnskab på Göteborg Universitet og understreger:

– Der har været en enorm interesse for pilotforsøget med maritime nyttehaver, både fra medierne men også private, studerende og restauranter. Vi har blot dyppet tæerne i, hvad vi kan med kultivering af marine ressourcer – potentialet er enormt, slutter Maria Bodin.

Forsætter efter billedet

Sådan ser Bølgemarken i København ud, når man skuer den under vandet. Foto: Lars Hestbæk.

Enorm opmærksomhed i Sverige

Medieomtalen alene i Sverige har skubbet til udviklingen af ”havskolonilotterne”, hvor der det sidste år har været flere end 150 artikler om potentialet i de maritime nyttehaver. Begejstringen for at høste marine ressourcer smitter meget nemt, og får andre i gang med at anlægge maritime nyttehaver, således også Anders Andersson fra Kiviks Byalag (landsbyforening), der læste en artikel i en svensk avis om, hvad danske Joachim Hjerl var i gang med på den anden side af bæltet:

– Jeg blev inspireret til at ansøge om at anlægge en havkoloni, da jeg læste en artikel om, hvordan man fx dyrker muslinger i Danmark. Heldigvis blev vores forslag godkendt, og vi startede et pilotforsøg med dyrkning af tang i foråret, som gik godt, så nu tager vi et nyt skridt næste år med en dyrkningsplatform, der kan bruges til uddannelse for unge, information til offentligheden og blå mad, forklarer Anders Andersson, initiativtager i Kiviks Byalag, hvor de lige nu er tre personer, der har gennemført pilotprojektet, men planen for næste år er, at der vil være omkring 10 personer, der skal arbejde med udvikling af maritime nyttehaver næste år i Kivik.

I Norge er man også i gang

Også i Norge er man i fuld gang med at undersøge potentialet for at dyrke spiselige marine ressourcer, bl.a. gennem tech-virksomheden The Ocean Opportunity Lab (TOOL), der er en digital platform og hub for innovation og bæredygtigt havmiljø, som forbinder havets aktører, men også i Oslo Fjordhage, hvor man snart er færdige med at bygge den første flydende læringsplatform:

– Vi har allerede lavet flere pædagogiske oplæg klar, til når læringsplatformen er færdig. Vi oplever generelt en stor interesse, men vi skal have fundet en model for, hvordan vi skaffer de ressourcer, der skal til for at kunne realisere ambitionerne for at dyrke tang og bløddyr i fjorden. I første omgang for ren regenerativ dyrkning, og på et senere tidspunkt for at producere fødevarer. Det kommercielle potentiale for industriel dyrkning er enormt, det er der ingen tvivl om, og vi er i gang med at undersøge potentialet for mindre småskala dyrkningsprojekter, siger Hans Jørgen Hamre, som er folkeskolelærer og leder af Oslo Fjordhage.

Forsætter efter billedet

Havhøst har undervist mere end 10.000 elever i maritime forhold. Foto: Eva Helbæk Tram.

Hvad kan man dyrke i Finland?

I Finland er interessen for maritime nyttehaver også stor, men her skal man først til at finde ud af, hvad man kan dyrke, da man her har lavere saltindhold i vandet.

– Tang er nok en af de mest kendte spiselige marine ressourcer, men det vokser meget sparsomt heroppe i Den Botniske Bugt, fordi vores vand har for lavt saltindhold. Men der findes andre alger og vandplanter, der er spiselige. Hvilke undersøger bl.a. Kystaktionsgruppen med sin nye udviklingsstrategi, som har til formål at udvikle en alsidig akvakultur, der binder næringsstoffer fra havet og samtidig producerer fødevarer. På den ene side ønsker vi at finde koncepter for, hvordan en maritim nyttehave kan se ud i vand med lavt saltindhold (Den botniske bugt og i søerne), og på den anden side vil vi undersøge, hvordan et koncept for IMTA (Integrated multi-trophic aquaculture) kunne udvikles i disse farvande. Foruden alger og vandplanter er ferskvandsmuslinger interessante, og selvfølgelig en fortsat udvikling af brugen af ​​vores lokale arter af karper, som vi kalder “smart fish” i stedet for junk fisk, forklarer Jonas Harald, fiskerådgiver fra den regionale udviklingsorganisation Aktion Österbotten, der er i gang med at undersøge mulighederne i Finland.

Netværkstræf for Havhøst i Norden
Afholdes i København tirsdag 14. december 2021 kl. 10-17, med mødested ved ”Kalvebod Bølge” lige mellem Hotel Marriott og IDA (Ingeniørforeningen).

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Messer og konferencer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik