I Danmark er vi stolte over vores røde ø-mærke, men der er plads til meget mere økologi i de offentlige køkkener, lyder det fra regeringen og dens støttepartier, der nu sætter 40 millioner kroner af til en pulje, der skal fremme økologi og klimavenlig mad i de offentlige køkkener.
Flere og flere danskere går allerede efter det lille røde ø-mærke, når de handler ind, og det skal de offentlige køkkener i højere grad også kunne.
Sammen med sine støttepartier har regeringen besluttet at lave en køkkenomstillingspulje med i alt 40 millioner kroner, som skal støtte klima- og økologiomlægning i de kommunale, regionale og statslige køkkener.
– Der er flere eksempler på kommuner og offentlige køkkener, der er rigtig langt med økologien, og jeg håber, det her vil få endnu flere i den retning. Det er super vigtigt, at de køkkener, der gerne vil, har gode muligheder for at eksekvere på ambitionen, som i sidste ende vil være godt for klimaet, danskernes sundhed og det økologiske marked, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
De offentlige køkkener tilbereder dagligt 800.000 måltider, og ifølge forskning serverer offentlige køkkener typisk også sundere og mere klimavenlig mad.
Pengene afsættes over en fireårig periode med 10 millioner kroner årligt og kan bl.a. understøtte efteruddannelse af køkken- og ernæringspersonale.
Hos SF har man længe ønsket mere økologi i det offentlige.
– SF har råbt og skreget om mere grøn økologisk kost i de offentlige køkkener. Og med omstillingspuljen her sker der endelig noget. Efteruddannelse af køkkenpersonale er så afgørende for, at vi i det offentlige i fremtiden kan få mere velsmagende grøn mad. Det manglede da bare, siger Carl Valentin, fødevareordfører for SF.
Nu får de offentlige køkkener altså 40 millioner kroner mere over de næste fire år. En investering, der kan fremme omstillingen til mere miljøvenlig kost i hele samfundet.
– Vi i Socialdemokratiet er rigtig glade for, at vi nu laver en pulje til bl.a. at efteruddanne køkken- og ernæringspersonale. De offentlige køkkener spiller allerede i dag, med 800.000 daglige måltider, en nøglerolle ift. at fremme økologi og omstillingen til mere miljøvenlige kost. Mere efteruddannelse vil give flere den mulighed og kan give udviklingen af økologi endnu et rygstød, siger Anders Kronborg, fødevareordfører i Socialdemokratiet.