
En grovopvasker kan forbedre både arbejdsflow, køkkenhygiejne og ergonomi samt sikre en mere miljøvenlig opvask i de professionelle køkkener.
Mange køkkener er kun udstyret med en enkelt opvaskemaskine, en såkaldt servicevasker, der foretager opvask af glas, service og bestik. De mange større emner, for eksempel gryder og bradepander fra selve madproduktionen, vaskes op i hånden, når der er tid – og ofte med et hygiejnisk utilfredsstillende resultat.
– Det er ikke optimalt, og derfor anbefaler vi alle større køkkener at have to opvaskemaskiner, dels en almindelig serviceopvasker, og dels en grovopvasker, der klarer opvask af de større og tungere emner fra madproduktionen, siger Evita Rosdahl, der er direktør for Jeros. Evita fortsætter:
– Fordelene ved at have to opvaskemaskiner – en til service og en til det grove – er store og ses især inden for arbejdsflow, ergonomi, hygiejne og miljø.
En vigtig del i et funktionelt køkken
Grovopvaskeren bør altid indgå som en del af en komplet arbejdsstation til håndtering af opvask. En sådan arbejdsstation indeholder typisk et forskyllebord (med afskylningsvask) og et aflæggerbord på den anden side af opvaskeren. Det betyder, at operatøren let kan trække opvasken ind fra siden på store bakker og videre igennem grovopvasker frem til aflæggerbordet, hvor det rene køkkengrej placeres. Grovopvaskeren er nemlig åben fra alle tre sider. Det sikrer et godt arbejdsflow med en god ergonomi, hvor tunge løft og dårlige arbejdsstillinger undgås. Ligeledes er det let at holde det beskidte og det rene køkkengrej adskilt.
Grovopvaskeren er velegnet til opvask af det mere tunge køkkengrej som for eksempel store gryder, bradepander, ovnplader, spækbrætter og serveringsfade mv. Alt, hvad der er stort og tungt, kan med fordel anbringes i grovopvaskeren.
Hurtig og miljøvenlig opvask
En grovopvasker bruger kun tre eller seks minutter pr. vask. Vandforbruget er også minimalt – helt nede på omkring 4 liter vand – afhængig af modellen. Det betyder, at køkkenet hurtigt og effektivt kan få klaret opvasken af de store og tunge ting. Grovopvaskerens lave vand- og energiforbrug betyder, at opvasken er mere miljøvenlig og bæredygtig end en traditionel opvask i hånden.

Håndopvask og god hygiejne hænger ikke sammen
Manuel opvask er ikke nogen hygiejnisk løsning. En af årsagerne er, at opvaskevandet ikke er varmt nok, hvorfor sygdomsfremkaldende bakterier, såsom listeria og salmonella, kan overleve opvasken. Og ved anvendelse af urene viskestykker til aftørring af opvasken kan der overføres bakterier til den netop rengjorte opvask.
Ved en maskinel og automatisk opvask opnås der altid et perfekt, ensartet og bakteriefrit vaskeresultat. Det hænger sammen med, at der anvendes et effektivt maskinopvaskemiddel, og maskinen foretager et slutskyl med 85°C varmt vand. Det meget varme vand sikrer, at ingen bakterier overlever, så den færdige opvask er fri for sygdomsfremkaldende bakterier.
Det skal til sidst nævnes, at alle grovopvaskere fra Jeros er testet og certificeret af Eurofins Steins, der garanterer, at opvaskerne leverer et fuldt ud bakteriefrit opvaskeresultat, der opfylder alle gængse hygiejneregler.