• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhed06. 08. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Glemt grøntsag i pulverform skaber gode resultater

AktueltForskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhed06. 08. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Frysetørret grønkålspulver har den mest ideelle sammensætning af proteiner, fibre og mineraler, man kan forestille sig, lyder det fra forskningslektor og ernæringsekspert.

Frysetørret grønkålspulver er den mest ideelle sammensætning af en fødevare, man kan forestille sig, udtaler forskningslektor Per Bendix Jeppesen. Foto: PR

Grønkål har været en fast del af danskernes madvaner i mange hundrede år og er blandt de ældste grøntsager dyrket i Danmark. Men grønkål er efterhånden blevet marginaliseret til at være tilbehør serveret stuvet i forskellige egnsretter op til jul. Det er synd og skam, for grønkål har mange positive egenskaber. Det fortæller ernæringsekspert og lektor på Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, Per Bendix Jeppesen, der har undersøgt KaLOHAS, som er dansk produceret frysetørret økologisk grønkålspulver:

– Kort sagt så har grønkål den mest ideelle sammensætning af en fødevare, man kan forestille sig. Grønkål indeholder blandt andet store mængder fibre, proteiner, kraftige antioxidanter, vitaminer, mineraler og gode aminosyrer, fortæller Per Bendix Jeppesen.

Fik idé fra diabetesstudie

Studiet af grønkålspulveret udspringer af forskningsprojektet fra 2014 ”Maximising the taste and health value of plant food products – impact on vegetable consumption, consumer preferances and human health factors”, også kaldet MAXVEG-projektet, hvor Per Bendix Jeppesen og hans kolleger på Aarhus Universitet undersøgte virkningen af et højt dagligt indtag af grønkål og en række andre stærke og bitre grøntsager på personer med type 2-diabetes. På baggrund af de gode resultater i det første projekt gik producenten, Green Gourmet, og den danske grossist bag grønkålspulveret, Organic Beauty Supply, til forskerholdet med deres nyudviklede produkt:

– Vores første studie af de gamle sorter viste så gode resultater for diabetespatienterne i forhold til kontrol af blodsukker og vægttab, at jeg blev nysgerrig efter at finde ud af, hvilke egenskaber frysetørret grønkål har, siger Per Bendix Jeppesen om det nye projekt med navnet ”Organic kale products for prevention of obesity and type 2 diabetes”, hvis resultater bliver offentliggjort i Naturli´s planteblog på Green Gourmets hjemmeside samt i internationale videnskabelige artikler senere på året.

Danskerne spiser alt for få grøntsager

I det nye studie undersøger forskerholdet effekten af et dagligt indtag af to barer lavet af frysetørret grønkålspulver på patienter med sukkersyge. Og selv om projektet endnu ikke er færdiggjort, forventer forskerne at se en positiv effekt på især blodsukker, blodfedt samt vægt:

– Vi danskere spiser generelt alt for lidt frugt og grønt. Og det kan være svært at nå op på de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. Selv om jeg kender til fordelene ved grønkål, kan jeg personligt heller ikke forestille mig at spise så meget af det hver eneste dag. Derfor er frysetørret grønkålspulver et perfekt supplement til at få sine daglige grøntsager, siger Per Bendix Jeppesen og tilføjer:

– I det tidligere MAXVEG-projekt var resultaterne så overraskende positive, at vi har besluttet at udgive en kogebog med alle de opskrifter, der blev benyttet i MAXVEG-projektet, og som udgives i august af Gyldendal. Jeg vil anbefale grønkål og frysetørret grønkålspulver til alle. Ikke kun til diabetikere.

Når grønkål frysetørres, bevares alle de gode egenskaber, så 50 gram har samme indhold som 600 gram almindeligt grønkål. Men fordi det er så komprimeret, er det meget nemmere at få det hele spist.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

Fødevaregrosissten Dagrofa Foodservice og techvirksomheden FoodOp har forenet kræfterne i et nyt partnerskab, der skal gøre det nemmere drive et professionelt køkken. En digital assistent skal sikre, at der kommer mere fokus på madglæde og på kampen mod madspild i en travl hverdag. Dagrofa

Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

AktueltBrød og kagerForskning og uddannelse09. 09. 2025

Line Munk Erikslev, der er bager hos KonditorBager i Ørum, deltager ved EuroSkills 2025 i Herning. Med masser af træning og lokal opbakning sætter hun barren højt og sigter efter øverste trin på podiet.  Den efterhånden rutinerede Skills-deltager og bager Line Munk Erikslev, som sidste år vandt

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. ”Et er, at vi kan se og mærke med vores egne

To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ09. 09. 2025

På et møde i sidste uge har Danish Crowns repræsentantskab godkendt, at Mogens Nørgaard Mogensen og Carsten Rasmussen træder ind i bestyrelsen for Danish Crown AmbA. På indstilling fra Nominerings- og Evalueringsudvalget har Danish Crowns repræsentantskab i sidste uge godkendt to ændringer i

Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

AktueltMesser og konferencer09. 09. 2025

Danmarks største madfestival ”Food Festival” stifter et nyt ambassadørkorps med målet om at konsolidere og styrke festivalens fremtid. Blandt ambassadørerne er blandt andre Aarhus’ borgmester Anders Winnerskjold, regionsrådsformand Anders Kühnau og næstformand i Salling Fondene Karin

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik