• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMarkedsføringMiljø og sundhedPolitik og eksportTop11. 02. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Gastronomisk kvalitet starter i marken

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMarkedsføringMiljø og sundhedPolitik og eksportTop11. 02. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Opdateret 24-06-2019: Nordisk Center for Lokale Fødevarer har skiftet navn til Nationalt Center for Lokale Fødevarer

Kan man formidle en bondemands historie til en foodiehipster på Østerbro og på den måde koble urbane forbrugere med fødevareproducenter? Og kan man bygge bro mellem landbruget og gastronomien? Det forsøger Nordisk Center for Lokale Fødevarer (NCLF) ved at sætte kulinarisk kvalitet på dagsordenen, blandt andet gennem en ny blog: http://www.gastropol.dk.

– Når Danmark nævnes som en fødevarenation, er det ofte vores store, internationale virksomheder, der bliver fremhævet – og deres fødevaresikkerhed. Men har du lyst til at spise dig mæt i fødevaresikkerhed?
Hvad med historien om de mindre danske landmænd, der går op i kulinarisk kvalitet, men som højst får lidt spalteplads i den lokale landbrugsavis, når de har købt en ny Ferguson-traktor? spørger Jesper Zeihlund fra Nordisk Center for Lokale Fødevarer (NCLF).

Artikel forsætter under billedet
Seniorrådgiver Jesper Zeihlund og journalist Carolina Kromann Wåhlin fra Nordisk Center for Lokale Fødevarer (NCLF), der blandt andet står bag den nye fødevareblog http://www.gastropol.dk.
Foto: Benita Marcussen

Møder fødevareproducenter i mark og skov
NCLF har med bloggen Gastropol en vision om at formidle inspirerende historier, som kan gøre os klogere på en anden type fødevareproduktion og de tanker, der ligger bag. Gennem sit virke som seniorrådgiver har Jesper Zeihlund truffet en lang række af de landmænd fra Sjælland og øerne, som journalist Carolina Kromann Wåhlin tager ud og møder i mark, skov og til havs. Man kan for eksempel læse om David Lange, der er en af initiativtagerne til Kystfisker Kompagniet i Korsør, naturvinavleren Daniel Milan fra Vexebo Vin og Odsherred-iværksætterne Isøre Is, Got Charcuteri og Dansk Tang. Man finder for eksempel også historien om hømælken fra Slagelse, nye økologiske proteinafgrøder på Kragerup Gods og osteproduktion på Møn.

Artikel forsætter under billedet
På bloggen http://www.gastropol.dk kan du for eksempel møde David Lange, som er direktør og medejer i Kystfisker Kompagniet i Korsør. Han tilhører en ny generation af fiskere, der vil gøre op med den gængse struktur i erhvervet.
Foto: Benita Marcussen

Opbrud på vej i fødevarebranchen
Gastropol-bloggen er ét af de mange initiativer, som NCLF har taget for at sætte fokus på kulinarisk kvalitet i Danmark.
– Der er et kæmpe opbrud på vej i den danske fødevarebranche. Der er brug for at gå i en ny retning, men der mangler en turguide, der er ingen hjulspor eller vejskilte endnu, så vi går i vores egen retning. Vi fokuserer især på at koble landbrug med gastronomi og fødevareproducenter med forbrugere, fortæller Jesper Zeihlund om arbejdet i NCLF, der blandt andet rådgiver landbrugsskoler, kommuner, SEGES, erhvervsuddannelser, Hotel – og Restaurantskolen og VKST i kulinarisk forretningsudvikling og produktudvikling.

Artikel forsætter under billedet
Journalisten har også været på Møn for at besøge Per Sørup, der har grundlagt Hårbølle Mejeri, hvor han fremstiller en række håndværksoste med inspiration fra de sydeuropæiske traditioner.
Foto: Benita Marcussen

Hjælper store kulinariske projekter på vej
NCLF har også en finger med i spillet i større kulinariske projekter, eksempelvis som sparringspartner for Torvehallerne i København, der er ved at etablere et Farmer’s Market efter internationalt forbillede. Desuden rådgiver NCLF den nye ejer af Annebergparken, som ønsker at omdanne de 6.000 kvadratmeter tomme bygninger i Nykøbing Sjælland til et fødevareiværksætter-hub med pop op-restauranter, vinbar og muligheder for overnatning. NCLF står også bag hjemmesiden http://www.odsherredvine.dk om vinproducenterne fra Odsherred og Røsnæs, som har ambitioner om at blive et selvstændigt vindistrikt efter europæisk forbillede. Og senest er bloggen Gastropol.dk altså kommet til.

Artikel forsætter under billedet
Man kan også dykke ned i historien om iværksætterne i Dansk Tang, der høster tang ved kysterne omkring Odsherred. Kunderne er både helsekostbutikker og toprestauranter som Noma.
Foto: Benita Marcussen

Pionerer i en ny form for rådgivning
Jesper Zeihlund uddyber:
– Vi er kun fire ansatte i NCLF: Helene Meden Hansen, der er landmand og formidler, Linda Hinze, der er kok og arbejder med produktudvikling, og Carolina Kromann Wåhlin, der er journalist med erfaring fra gastronomiens verden. Og så er der mig selv, der har arbejdet i fødevarebranchen i mange år med fokus på oplevelsesøkonomi. Så vi er ikke en stor, forkromet organisation. Men det er netop vores største styrke: Vi er hurtige til at handle, vi kender folk i hele branchen fra bonde til kok, og vi taler et klart og tydeligt sprog, som hele værdikæden forstår. Jeg ser os faktisk lidt som pionerer for en anden type rådgivning, der er meget praktisk orienteret, og som kobler netværk, viden og faglighed på en ny måde. Netværk handler for os ikke om kaffe og blødt brød fra Guldbageren – det vigtigste er at have nogle telefonnumre, der virker! afslutter Jesper Zeihlund.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Frugt og grønt, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Markedsføring, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Tip: Sådan bør du udnytte sommerperioden

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions opnår SBTi-validering af mål for emissionsreduktion

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik