• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerFoodserviceTop17. 06. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Gastronomien flytter ud fra storbyerne

DrikkevarerFoodserviceTop17. 06. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtighed er grundlæggende for alt hos Restaurant Moment. (Foto: VisitDjursland)

Djursland blander sig i toppen af dansk vinproduktion og gastronomisk nytænkning.

Blot en halv times kørsel fra Aarhus ligger Djursland, som tæller cirka 80.000 indbyggere fordelt i de to kommuner Norddjurs og Syddjurs. De fleste tænker nok sommerferie med familien og besøg i Djurs Sommerland eller Kattegatcentret, men ud over de kendte attraktioner byder området på en fantastisk og mangfoldig natur, som de mange dygtige lokale producenter af frugt og grønt dagligt udnytter i deres produktion. Det er også på Djursland, man finder det helt særlige kødkvæg, som græsser i National Park Mols Bjerge. Og mange af områdets vinproducenter ligger i dag blandt de bedste producenter i Danmark. Djursland er ligeledes kendetegnet af de mange ildsjæle og iværksættere, som tager en lang række spændende initiativer til udvikling af nye koncepter inden for råvareproduktion, dyrkning af vin samt restaurantdrift.

Fødevarer med omtanke
Mad har i mange år handlet om mere og andet end det at spise sig mæt. Fødevarernes oprindelse, dyrenes levevilkår og økologi spiller en stadig større rolle. Flemming Rasmussen, chef for VisitAarhus, Kyst- og naturturisme, bekræfter vigtigheden af, at Djursland har fokus på fødevarer og gastronomi:
– Vores spisesteder på Djursland har en stor bredde og samtidig en høj kvalitet. En restaurantoplevelse kan være alt fra gourmet, over økologi og bæredygtighed til det eksperimenterende. Det gennemgående i oplevelserne er høj kvalitet, stor passion og det uventede. Derudover er de mange tiltag på fødevareområdet med til at fremme turismeudviklingen, hvor de såkaldte gastro-turister er i stigende vækst, og det er derfor vigtigt for os, at også Djursland kan tiltrække denne turistgruppe.

Restaurant Moment – gourmetrestaurant baseret på grøntsager
Nogle vælger at gå langt længere end økologi. De tænker hele økosystemet og har fokus på biodiversitet i dyrkningen af deres grøntsager. Et fantastisk eksempel på en anderledes tankegang finder man hos Restaurant Moment, hvor menuerne er 100 procent grøntsagsbaserede. Alle ingredienser er baseret på deres permakulturhave, den vilde natur og små lokale producenter. Rikke Storm Overgaard ejer og driver restauranten sammen med sin mand, Morten. Hun fortæller her om tanken bag det enestående restaurantkoncept:
– Vores ambition med Restaurant Moment er at gå langt længere end blot at være økologisk og biodynamisk. Vi ønsker at minimere det negative aftryk på naturen og i stedet tilstræbe, at vores aftryk udelukkende er positivt. Det gør vi for eksempel ved at øge biodiversiteten ved dyrkning af de grøntsager, som vi anvender i restauranten. Vi reintroducerer gamle sorter og introducerer helt nye planter, eksempelvis vilde planter, som man normalt ikke ville dyrke i egen have. Og vores køkken arbejder ud fra grundtanken om at udnytte naturens fulde gastronomiske potentiale alt efter sæson og vejr.

Artiklen forsætter efter billedet
Jakob Vinkler, Smag Ebeltoft, en kunstnerisk og kulturel projektmager med måltidet som omdrejningspunktet. (Foto: VisitDjursland)

Bæredygtighed i kombination med fine-dining
At bæredygtighed kan kombineres med fine-dining understregedes, da Moment fik en Bib Gourmand-udmærkelse i Michelin Guide 2019. Folkene bag restauranten fortsætter deres ambitiøse rejse og målsætning om at blive 100 procent bæredygtige. Bygningen, som danner ramme om restauranten, er blandt andet fremstillet af halmelementer i stedet for eksempelvis betonelementer. Man genbruger spildevandet i et eget dyrkningssystem, og indretningen består af stole i dansk design, produceret af lokalt træ, og til servering har man en tallerkenserie uden glasering, så den kan komposteres.
– Vi ønsker at tiltrække gæster, som elsker og interesserer sig for mad og at give dem en velsmagende og interessant smagsoplevelse i omgivelser, som er afslappede og kendetegnet ved en venlig og vidende betjening, udtaler Rikke Storm Overgaard.

Molskroen, en sikker klassiker
Djursland byder også på en af Danmarks anerkendte gourmetrestauranter, Molskroen, som stadigvæk formår at begejstre anmelderne. I 2019 fik restauranten en topplacering i White Guide i kategorien ”Global Mesterklasse”. Molskroen ejes af Henrik Frederiksen, og i køkkenet står køkkenchef Steffen Villadsen, som overtog posten efter den kendte stjernekok Michel Michaud i 2016. Restauranten er kendt for sit høje gastronomiske niveau og altid gode service. Den serverer en lang række klassikere som blandt andet østers, hummer, côte du boeuf og deres legendariske ostevogn, det hele kombineret med råvarer fra lokalområdet.

Restaurantoplevelserne på Djursland spænder vidt
Djursland er også kendetegnet ved en stor idérigdom, kreativitet og glæde ved at skabe nyt, hvilket også afspejles på det gastronomiske område. Et eksempel på et helt særligt initiativ er Smag, som er grundlagt af den kreative projektmager Jakob Vinkler.

Smag – et eksperimenterende og eventyrligt madhus
Smag er ikke en egentlig restaurant, men snarere et madhus, som serverer mad og eksperimenterer med oplevelser omkring måltidet. Hver sommer samler man en række forskellige gæstekokke, som på skift står for aftenens menu. Ud over restauranten har man også en butik, som kaldes Det Gastronomiske Turistkontor, her kan man købe lokale fødevarer og produkter. Hver fredag i sommerhalvåret kan man bestille ”takeaway” og hente sin egen fredagsmiddag. Smag rejser rundt i hele landet med deres madentreprenører, scenografer, kunstnere og kokke og iscenesætter måltidet og måltiden. Et eksempel er det omrejsende madcircus Fish-à-deli Circus, som giver publikum en absurd, poetisk totaloplevelse.

Artiklen forsætter efter billedet
Andersen Winery fremstiller mousserende vine i verdensklasse af danske frugter, druer og bær. (Foto: PR)

Et godt glas vin fra Djursland
Lysten og evnerne til at dyrke vin i Danmark har været konstant stigende igennem de seneste to årtier. Og i dag kan vi være stolte af at være nået et flot niveau af vin produceret på vores nordlige breddegrader. Også på Djursland er interessen for at dyrke vin høj, og her er masser af vinproducenter, som er et besøg værd.

Et par ideer til et besøg hos spændende vinproducenter på Djursland
Andersen Winery har specialiseret sig i produktion af mousserende vine. Vinene er produceret på skønne danske frugter, bær og druer: æbler, ribs, rabarber, hindbær, solbær. Vineriet ligger midt i det smukke landskab på Mols. Deres mousserende vine kan serveres som aperitif på samme måde som champagne. Bag virksomheden står vinmager Mads Groom Andersen, madspecialist Frantz Maurice Scott Lundby og iværksætter Morten Rinder Stengaard.
Vinen forhandles i det meste af Danmark, for eksempel i Torvehallerne i København, hos Vinspecialisten i Skagen, hos Smag i Ebeltoft og masser af andre steder. Man kan også nyde deres vine hos nogle af Danmarks toprestauranter:
Geranium, Henne Kirkeby Kro, Kong Hans kælder, Jordnær, Domestic, FormelB, Kokkeriet, Ti trin ned.
Hylkegaard er en relativt ung vingård ejet og drevet af Helge Dürrfeld. Han plantede 1.400 vinstokke tilbage i 2012 og producerer udelukkende vin af hvidvinsdruen Solaris, som er en frugtig drue med et afbalanceret syreindhold. Den samlede årsproduktion ligger på cirka 1.500-1.800 flasker. I stedets gårdbutik kan man ud over gårdens egne vine også finde særligt udvalgte specialprodukter som sommerhonning fra bierne på vinmarken, et nøje udvalgt sortiment af vine fra Frankrig, Italien og Tyskland samt specialolier, eddike og sennep fra blandt andet Frankrig og Østrig. I rå omgivelser i den gamle lade finder man gårdens galleri med moderne dansk kunst. Helge Dürrfeld har siden 1997 beskæftiget sig med import og salg af vine.

Skrevet i: Drikkevarer, Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik