
Djursland blander sig i toppen af dansk vinproduktion og gastronomisk nytænkning.
Blot en halv times kørsel fra Aarhus ligger Djursland, som tæller cirka 80.000 indbyggere fordelt i de to kommuner Norddjurs og Syddjurs. De fleste tænker nok sommerferie med familien og besøg i Djurs Sommerland eller Kattegatcentret, men ud over de kendte attraktioner byder området på en fantastisk og mangfoldig natur, som de mange dygtige lokale producenter af frugt og grønt dagligt udnytter i deres produktion. Det er også på Djursland, man finder det helt særlige kødkvæg, som græsser i National Park Mols Bjerge. Og mange af områdets vinproducenter ligger i dag blandt de bedste producenter i Danmark. Djursland er ligeledes kendetegnet af de mange ildsjæle og iværksættere, som tager en lang række spændende initiativer til udvikling af nye koncepter inden for råvareproduktion, dyrkning af vin samt restaurantdrift.
Fødevarer med omtanke
Mad har i mange år handlet om mere og andet end det at spise sig mæt. Fødevarernes oprindelse, dyrenes levevilkår og økologi spiller en stadig større rolle. Flemming Rasmussen, chef for VisitAarhus, Kyst- og naturturisme, bekræfter vigtigheden af, at Djursland har fokus på fødevarer og gastronomi:
– Vores spisesteder på Djursland har en stor bredde og samtidig en høj kvalitet. En restaurantoplevelse kan være alt fra gourmet, over økologi og bæredygtighed til det eksperimenterende. Det gennemgående i oplevelserne er høj kvalitet, stor passion og det uventede. Derudover er de mange tiltag på fødevareområdet med til at fremme turismeudviklingen, hvor de såkaldte gastro-turister er i stigende vækst, og det er derfor vigtigt for os, at også Djursland kan tiltrække denne turistgruppe.
Restaurant Moment – gourmetrestaurant baseret på grøntsager
Nogle vælger at gå langt længere end økologi. De tænker hele økosystemet og har fokus på biodiversitet i dyrkningen af deres grøntsager. Et fantastisk eksempel på en anderledes tankegang finder man hos Restaurant Moment, hvor menuerne er 100 procent grøntsagsbaserede. Alle ingredienser er baseret på deres permakulturhave, den vilde natur og små lokale producenter. Rikke Storm Overgaard ejer og driver restauranten sammen med sin mand, Morten. Hun fortæller her om tanken bag det enestående restaurantkoncept:
– Vores ambition med Restaurant Moment er at gå langt længere end blot at være økologisk og biodynamisk. Vi ønsker at minimere det negative aftryk på naturen og i stedet tilstræbe, at vores aftryk udelukkende er positivt. Det gør vi for eksempel ved at øge biodiversiteten ved dyrkning af de grøntsager, som vi anvender i restauranten. Vi reintroducerer gamle sorter og introducerer helt nye planter, eksempelvis vilde planter, som man normalt ikke ville dyrke i egen have. Og vores køkken arbejder ud fra grundtanken om at udnytte naturens fulde gastronomiske potentiale alt efter sæson og vejr.
Artiklen forsætter efter billedet

Bæredygtighed i kombination med fine-dining
At bæredygtighed kan kombineres med fine-dining understregedes, da Moment fik en Bib Gourmand-udmærkelse i Michelin Guide 2019. Folkene bag restauranten fortsætter deres ambitiøse rejse og målsætning om at blive 100 procent bæredygtige. Bygningen, som danner ramme om restauranten, er blandt andet fremstillet af halmelementer i stedet for eksempelvis betonelementer. Man genbruger spildevandet i et eget dyrkningssystem, og indretningen består af stole i dansk design, produceret af lokalt træ, og til servering har man en tallerkenserie uden glasering, så den kan komposteres.
– Vi ønsker at tiltrække gæster, som elsker og interesserer sig for mad og at give dem en velsmagende og interessant smagsoplevelse i omgivelser, som er afslappede og kendetegnet ved en venlig og vidende betjening, udtaler Rikke Storm Overgaard.
Molskroen, en sikker klassiker
Djursland byder også på en af Danmarks anerkendte gourmetrestauranter, Molskroen, som stadigvæk formår at begejstre anmelderne. I 2019 fik restauranten en topplacering i White Guide i kategorien ”Global Mesterklasse”. Molskroen ejes af Henrik Frederiksen, og i køkkenet står køkkenchef Steffen Villadsen, som overtog posten efter den kendte stjernekok Michel Michaud i 2016. Restauranten er kendt for sit høje gastronomiske niveau og altid gode service. Den serverer en lang række klassikere som blandt andet østers, hummer, côte du boeuf og deres legendariske ostevogn, det hele kombineret med råvarer fra lokalområdet.
Restaurantoplevelserne på Djursland spænder vidt
Djursland er også kendetegnet ved en stor idérigdom, kreativitet og glæde ved at skabe nyt, hvilket også afspejles på det gastronomiske område. Et eksempel på et helt særligt initiativ er Smag, som er grundlagt af den kreative projektmager Jakob Vinkler.
Smag – et eksperimenterende og eventyrligt madhus
Smag er ikke en egentlig restaurant, men snarere et madhus, som serverer mad og eksperimenterer med oplevelser omkring måltidet. Hver sommer samler man en række forskellige gæstekokke, som på skift står for aftenens menu. Ud over restauranten har man også en butik, som kaldes Det Gastronomiske Turistkontor, her kan man købe lokale fødevarer og produkter. Hver fredag i sommerhalvåret kan man bestille ”takeaway” og hente sin egen fredagsmiddag. Smag rejser rundt i hele landet med deres madentreprenører, scenografer, kunstnere og kokke og iscenesætter måltidet og måltiden. Et eksempel er det omrejsende madcircus Fish-à-deli Circus, som giver publikum en absurd, poetisk totaloplevelse.
Artiklen forsætter efter billedet

Et godt glas vin fra Djursland
Lysten og evnerne til at dyrke vin i Danmark har været konstant stigende igennem de seneste to årtier. Og i dag kan vi være stolte af at være nået et flot niveau af vin produceret på vores nordlige breddegrader. Også på Djursland er interessen for at dyrke vin høj, og her er masser af vinproducenter, som er et besøg værd.
Et par ideer til et besøg hos spændende vinproducenter på Djursland
Andersen Winery har specialiseret sig i produktion af mousserende vine. Vinene er produceret på skønne danske frugter, bær og druer: æbler, ribs, rabarber, hindbær, solbær. Vineriet ligger midt i det smukke landskab på Mols. Deres mousserende vine kan serveres som aperitif på samme måde som champagne. Bag virksomheden står vinmager Mads Groom Andersen, madspecialist Frantz Maurice Scott Lundby og iværksætter Morten Rinder Stengaard.
Vinen forhandles i det meste af Danmark, for eksempel i Torvehallerne i København, hos Vinspecialisten i Skagen, hos Smag i Ebeltoft og masser af andre steder. Man kan også nyde deres vine hos nogle af Danmarks toprestauranter:
Geranium, Henne Kirkeby Kro, Kong Hans kælder, Jordnær, Domestic, FormelB, Kokkeriet, Ti trin ned.
Hylkegaard er en relativt ung vingård ejet og drevet af Helge Dürrfeld. Han plantede 1.400 vinstokke tilbage i 2012 og producerer udelukkende vin af hvidvinsdruen Solaris, som er en frugtig drue med et afbalanceret syreindhold. Den samlede årsproduktion ligger på cirka 1.500-1.800 flasker. I stedets gårdbutik kan man ud over gårdens egne vine også finde særligt udvalgte specialprodukter som sommerhonning fra bierne på vinmarken, et nøje udvalgt sortiment af vine fra Frankrig, Italien og Tyskland samt specialolier, eddike og sennep fra blandt andet Frankrig og Østrig. I rå omgivelser i den gamle lade finder man gårdens galleri med moderne dansk kunst. Helge Dürrfeld har siden 1997 beskæftiget sig med import og salg af vine.