Kan det virkelig passe, at vi kan producere tonsvis af næringsrigt mel uden at bruge en eneste kvadratmeter landbrugsjord? Hvordan kan en over 100 år gammel byplanlægger hjælpe os med at genfinde forbindelsen mellem land og by? Og hvad har det berygtede mørkenet til fælles med et nyt initiativ, der vil skabe en mere bæredygtig restaurationsbranche? Madlandskaber 2021 er på gaden med nye perspektiver og en opfordring til at løfte i flok for at gentænke vores madsystem. Magasinet udgives af FoodSHIFT 2030 og Madland med podcast, artikler, meningstykker, fotoserier og videoer.
En ting er at tale om de store, nødvendige forandringer, der skal til for at lykkes med den bæredygtige omstilling. Det store spørgsmål er, hvordan vi lykkes med at skabedem. Det digitale magasin Madlandskaber er netop udkommet og skabt i partnerskab mellem det nye madpolitiske samlingspunkt Madland og det tværeuropæiske forandringsprojekt FoodSHIFT 2030. Magasinet giver plads til spirende og nye stemmer fra madfolk, der driver den bæredygtige forandring i Maddanmark.
– Madlandskaber er en skueplads for de mange skønne folk og initiativer, der ikke blot arbejder inden for sin egen silo, men i stedet søger samspillet med verden omkring dem. De vil alle bidrage til en ny retning for vores madsystem, men de er også klar over, at de ikke står med løsningerne alene. Det gør ingen af os – og derfor er vi utrolig glade for at kunne give inspirerende stemmer plads i vores magasin, hvor de kan udveksle meninger, erfaringer og viden. Det er sådan, vi konverterer små skridt til syvmileskridt, forklarer Marie Sainabou Jeng, stifter af Koalition og Madland.
I Madlandskaber finder du finder en række opløftende og begejstrede eksempler, inspirerende historier, skarpe holdninger og lækre fotoserier, videoer og podcast fra fx:
- Edith Welker fra Foodwise, som forbinder dem, der laver vores mad, med dem, der spiser den, gennem gårdbesøg, matchmaking mellem jordbrugere og kokke og meget mere.
- Marin Lysák Nicole Ferry og Eric Guthey fra Bowline, der har samlet restaurantbranchen med en platform for udveksling af viden og erfaring – først med fokus på corona-udfordringer, men siden også med et fremsynet fokus på mere generelle problematikker i branchen.
- Karin Beukel fra Circular Food Technology som arbejder for at upcycle og genbruge de mange ton skjult mad, der ligger og venter på os i produktionens sidespor.
- Tina Unger fra Lejre Kommune, som med hjælp fra den over 100 år gamle Garden City Movement vil bidrage til at genfinde forbindelsen mellem land og by.
- Cindie Christiansen fra Zero Foodprint Nordic, som lægger 1 procent oven i alle regninger til gæster og kunder, der besøger deres medlemsbeværtninger og forhandlere – penge, der går ubeskåret til regenerative projekter i det danske madlandskab.
- Josefina Estrada fra Coop Crowdfunding, som giver madiværksættere en ølkasse at stå på, når de skal dele budskaber og nye projekter, og som gennem crowdfunding eller låneaftaler engagerer danskere i, hvem der egentlig skaber deres mad.
Alle bidrager de med kritiske spørgsmål og nye perspektiver fra deres respektive dele af madsystemet – og alt sammen med et mål om at oplyse, opfordre til handling og samle folk om en mere bæredygtig agenda.
Velkommen til Madlandskaber.