• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

LandbrugMejeriMiljø og sundhedPolitik og eksport19. 01. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Fremtidens landmænd vil have økologi og konventionel drift i parløb

LandbrugMejeriMiljø og sundhedPolitik og eksport19. 01. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Hvis vi skal have en klimaneutral fødevareproduktion i 2050 er fremtidens producenter, herunder landmændene nødt til allerede nu, at planlægge mod fremtiden. Landbrugseleverne er klar til at nå målet, lyder det, efter et møde arrangeret af Mejeriforeningen, hvor politikere fra både rød og blå blok deltog.

Overskriften til mødet lød: Hvad betyder målet om at skulle være klimaneutral i 2050 for fremtidens landmænd?

Det spørgsmål tog Mejeriforeningen op på et virtuelt møde i fredags. Med Mejeriforeningens direktør Jørgen Hald Christensen som vært diskuterede to studerende fra Dalum Landbrugsskole deres kommende karriere med en af deres undervisere, en ekspert fra SEGES og to ordførere fra henholdsvis Venstre og SF.

Jens Elbæk, afdelingschef, planteinnovation, SEGES, lagde ud med at give nogle bud på, hvordan landbruget kan blive klimaneutralt ved hjælp af grønne løsninger og teknologi.

– I dag står landbruget for 25 pct. af klimabelastningen. En tredjedel af den kommer fra udledning af CO2 fra lavbundsjorde. Dem skal vi opgive at dyrke. Gør vi det, kan teknologi godt bidrage til, at landbruget bliver klimaneutralt i 2050. Vel at mærke, hvis vi – ikke landmændene, men samfundet – vil betale for omstillingen, sagde Jens Elbæk.

For at undgå konstant at halte bagefter og blive pålagt påbud og forbud opfordrede han den nye generation af landmænd til ikke bare at ”sætte proppen i hullet for udledningerne”. De skal også gå i offensiven og tage klimatilpassede løsninger i brug.

Som eksempler nævnte han et skift til maskiner, der drives af el frem for diesel og dyrkning af nye og flere afgrøder. Dertil kommer brug af digitale værktøjer såsom droner, satellitter og sensorer samt kunstig intelligens og robotter.

– Og så er det vigtigt at kunne se muligheder, være omstillingsparat og undgå at havne i en situation, hvor man ikke kan flytte sig, understregede Jens Elbæk.

Økologi og konventionel drift i parløb

Efter Jens Elbæks indlæg kom de studerende til orde. De erklærede sig som løsningsorienterede og klar til den grønne omstilling. Det kræver, at landbruget tænker bredt og er åbent for åbent for parløb mellem konventionel og økologisk drift, sagde Martin Johannsen. Han er agrarøkonomstuderende og overtager ved årsskiftet til 2022 sin fars bedrift med 120 økologiske malkekøer.  

– Ser vi på forbrugertrends, går de i retning af, at alle skal være økologer. Men for mig at se kan de konventionelle mælkeproducenter godt få fordele ved at have køer i stalde, fordi man der har teknologi, som kan binde dyrenes udledning af metan, lød det fra Martin Johannsen.

Han efterlyste politisk vilje til at opstille fair rammer at arbejde under, modsat nuværende regler, ”der ikke altid ser ud til at komme fra virkelighedens verden.” Som eksempel nævnte han opførelsen af en vindmølle, der kan levere grøn energi til bedriften og opveje for udledningen af metan fra kvæget.

– Den miljømæssige investering vil jeg gerne kompenseres for. Det bliver jeg ikke i dag, hvor energiselskabet godskrives for klimagevinsten for, at jeg producerer grøn strøm. Det er forkert, sagde Martin Johannsen.

Finde løsninger i fællesskab

Synspunktet om manglende kompensation blev imødekommet af Venstres ordfører for landbrug og fødevarer, Erling Bonnesen:

– Man skal honoreres for at gøre en indsats, der hvor man foretager den. Desværre er der sket nogle forbistringer på området for grøn energi. Det er en sag, jeg er klar til at tage med i energi- og klimaudvalget. Og kom gerne med andre indspark, så ser vi også på dem.

Carl Valentin, dyrevelfærdsordfører for SF, erklærede sig enig og roste landbrugets vilje til at gennemgå de forandringer, der skal til for at løse klima- og biodiversitetskrisen.

– I dialogen om landbruget trækkes der af og til hårde fronter op. Men det vigtigste er at mødes – og jeg besøger gerne landmænd ude på gårdene – og tale om udfordringerne. Klimaløsninger skal afgøres i fællesskab, så de politiske beslutninger ikke træffes hen over hovedet på dem, der skal arbejde med de grønne omstillinger til hverdag, påpegede Carl Valentin.

Skrevet i: Landbrug, Mejeri, Miljø og sundhed, Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik