• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionMejeriMesser og konferencerPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 11. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Fremtidens klimaneutrale fødevaresektor kræver tværgående løsninger

FødevareproduktionMejeriMesser og konferencerPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 11. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Innovation, ny teknologi og adfærdsændringer skal alle spille en rolle i landbrugets grønne omstilling. Det var der bred enighed om blandt forskere, politikere og landbrugets organisationer til Mejeriforeningens konference om fremtidens klimaneutrale fødevaresektor – nu handler det om at skabe de rette incitamenter.

– Der skal være en incitamentstruktur, og den kommer kun med langsigtede politiske rammer, lød det fra fødevareordfører Anders Kronborg (S) i onsdags, hvor han sammen med klimaordfører Tommy Ahlers (V), Concitos direktør Christian Ibsen og Mejeriforeningens formand Steen Nørgaard var sat i stævne for at diskutere fødevaresektorens rolle i klimaregnskabet.

Debatten var en del af Mejeriforeningens konference om fremtidens klimaneutrale fødevaresektor, som tirsdag var blevet flyttet fra Christiansborg til et digitalt format pga Corona-situationen. Formålet med konferencen var at diskutere, hvordan den danske fødevaresektor igennem ny teknologi og smarte løsninger kan leve op til målet om at være klimaneutral i 2050.

Bred enighed om fælles tilgang

Selvom debatpanelet repræsenterede forskellige sider i klimadebatten, var der bred enighed at spore i diskussionen, for der blev både talt om behovet for at skabe stabile og langsigtede politiske rammer og mulighederne for at skabe nye eksporteventyr indenfor grønne fødevarer såvel som hvordan både det offentlige og forbrugerne kan påvirkes til at træffe grønnere valg igennem madkulturen.

– Vi skal turde bruge den offentlige sektors muskel offensivt og ikke kun se på prisen i offentlige udbud, lød det fra Tommy Ahlers (V), som blev mødt med enighed fra hans politiske modpart Anders Kronborg (S).

På trods af enigheden, kom der ikke mange konkrete forslag og løfter på banen. Fra Steen Nørgaard lød det dog, at sektoren er klar til at rykke, så snart den kan få et hjælpende skub fra politikerne i form af incitamenter og faste rammer. Ligeledes kaldte den grønne tænketank Concito på at omsætte den brede tilslutning til hurtig politisk handling på de områder, hvor der er klare forhold:

– Vi skal sætte gang i alle de ting, vi ved der virker, og det skal ske nu. Eksempelvis er der ingen grund til ikke at tage tørvejoden ud nu. Vi skal sætte ind, der hvor det batter, lød det fra Christian Ibsen.

Tang, teknologi og nye trends

Fra forskningens verden lød der også lovende toner på konferencen. Her kunne professor fra Aarhus Universitet Mette Olaf Nielsen fortælle, at nordiske tangarter muligvis er vejen til at skabe foder, der reducerer dannelsen af metan i køernes maver og dermed kan være med til at mindske klimaaftrykket betragteligt.

Fra venstre: Mejeriforeningens formand Steen Nørgaard, Concitos direktør Christian Ibsen og Klimaordfører for Venstre Tommy Ahlers var enige i, at fremtidens klimaneutrale fødevaresektor kræver tværgående løsninger. Foto: Mejeriforeningen.

Ligeledes kunne Jens Elbæk fra SEGES fortælle, hvordan ny teknologi kan være med til at optimere dansk landbrug, fx ved at skabe grøn gødning på strøm fra vindmøller eller ved hjælp af kunstig intelligens kan sikre en målrettet gødning, der er tilpasset både vejret og jordens tilstand, så landmanden kan se markernes restbehov og forbrugerne kan få præcis information om produktets klimapåvirkning.

Selvom forbrugerne efterspørger netop information om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt, er det ikke nok til at få os til at ændre adfærd, understregede professor i forbrugeradfærd ved Aarhus Universitet Jessica Aschemann-Witzel. Som forbrugere skal vi nemlig både motiveres til at ændre holdning, kunne se op til rollemodeller for indflydelse og blive præsenteret for flere positive muligheder i vores dagligdag, før vi gradvis ændrer vores sociale normer – og dermed vores adfærd.

Det betyder, at danskerne skal præsenteres for mere bæredygtige valg, og det er en tilgang, man har taget til sig i Netto. Det fortalte direktør Michael Løve, der påpeger, at man i den landsdækkende detailkæde arbejder med at vejlede kunderne og friste dem til at træffe grønnere valg ved køledisken. Han understregede dog, at et afgørende punkt for at få solgt flere bæredygtige varer handler om konkurrence:

– Hvis vi ikke får priserne ned, får vi ikke den ændring, vi gerne vil have.

For at skabe en mere bæredygtig fødevaresektor og få danskerne til at spise mere klimavenligt, kræver det altså en længerevarende indsats på flere parametre, men til afrunding på dagen var Mejeriforeningens direktør optimistisk for fremtiden:

– Vi har masser af projekter i Danmark, der bare venter på at blive iværksat, så vi skal nok få noget at lave i næste uge.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Mejeri, Messer og konferencer, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik