• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop18. 02. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Forudsigelig Michelinfest kaster stjerner efter Alchemist

FoodserviceTop18. 02. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

To nye danske to-stjernede Michelin-restauranter, men med tre færre danske et-stjernede restauranter, er der praktisk talt status quo. Michelinguiden, der unægteligt er en vigtig kilde til international gastronomisk anerkendelse, måtte efterlade flere danske restauranter skuffede på sidelinjen.

Det var med store Michelinambitioner, da Rasmus Munk i 2015 åbnede første udgave af Alchemist. Her fem år efter, brager han direkte ind i den eftertragtede guide med to stjerner. Foto: Boesenfoto.dk

Da den nordiske Michelinguide blev lanceret i Trondheim, var det med forsigtig optimisme blandt de danske restauranter. Året før, i Smilets By, blev blot to nye restauranter optaget i guiden. Den ene Noma, som var selvskrevet og den anden Alouette. Det blev aldrig helt en fest i det jyske og da branchen i år samledes i det kolde nord, var det iført det store festskrud, for: hvad nu hvis.

Det blev ved hvad nu hvis for de fleste, der måtte se langt efter både stjerner og nordlys.

MEN det gastronomiske niveau i Danmark er sky højt og selv om flere danske restauranter af international topklasse igen blev forbigået, må vi naturligvis ikke glemme at hylde Rasmus Munk, der med Alchemist stryger direkte ind i guiden med to stjerner og Eric Vildgaard, hvis Jordnær i Gentofte får yderligere en, af de eftertragtede stjerner, til at sætte på døren. De to restauranter har imponeret anmelderne i gennem det sidste år, med serveringer af uhørt kvalitet.

De to restauranter kan ikke være mere forskellige, hvor Rasmus Munk på Alchemist inviterer til et overdådigt sansebombardement med 50 retter, der fortæller en original historie om både kunst, kultur og bæredygtighed, inviterer værtsparet Eric Vildgaard og Tina Vildgaard til et delikat måltid og en uforglemmelig jordnær oplevelse. To funklende, diametrale modsætninger, der med hver deres kokkekunst fortæller en vigtig historie om niveauet i dansk gastronomi.

Om den ekstra stjerne siger Eric Vildgaard.

– Jeg er meget overvældet og der er mange følelser involveret i dette, så det er svært at beskrive og så alligevel ikke. Det er en kulmination af en masse ting og ville ikke være sket uden min kone (Tina Vildgaard, red.) – hun er en enorm del af denne succes, ligesom vores seks børn, der savner os, når vi er på arbejde. Og mit team – de forstår virkelig vores vision. Jeg føler mig virkelig velsignet og det er ikke kun min stjerne – det er vores stjerne.

TinaVildgaard kunne desuden forlade Michelinfesten med en særpris for hendes værtskab.

Endnu en særpris gik til Rasmus Kofoed fra Geranium. Han har en mentorpris for sin indsats som kulinarisk ambassadør for Danmark og sin støtte til unge, danske kokketalenter i forbindelse med Bocuse d’Or-konkurrencen.

Fra 28 til 26 restauranter

Alchemist blev altså den eneste nye restaurant i guiden, hvor vi endda også måtte sige farvel til den midlertidigt lukkede århusianske restaurant Substans, verdens bedste italienske restaurant uden for Italien, Era Ora og Studio at the Standard – begge København. Med Alchemists to debut-stjerner og opgradering af Jordnær, lander tallet af danske stjerner igen i år på 35.

Fødevareminister Mogens Jensen er dog begejstret for resultatet:

– Det er imponerende, at vi igen i år ser et så højt antal restauranter, der rundt om i landet opnår en Michelin-stjerne. Det vidner om et meget højt niveau i branchen. Samtidig kan Michelin-restauranterne være med til at inspirere andre til at række ud efter stjernerne.

Det høje niveau i branchen kan være en ledestjerne for andre ambitiøse restauranter, men det har også en stor betydning for den voksende gastroturisme. I 2019 rejste 1,4 millioner gastroturister rundt i landet og dryssede penge efter de gode madoplevelser. En typisk udenlandsk gastroturist bruger næsten 1.500 kr om dagen, mod en almindelig udenlandsk turist, der bruger lige knap 1.000 kr.

– Det er ikke bare stor madkunst, de laver derude i køkkenerne, og som er med til at skabe opmærksomhed om Danmark som fødevareland. Det er også madoplevelser, som er med til at gøre Danmark endnu mere attraktiv som turistdestination. Derfor lancerer VisitDenmark nu en ny videokampagne, der skal booste Danmarks omdømme som en turistdestination med spændende madoplevelser over for særligt tyske mad- og gastroturister, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

– Vi ved, at knap en tredjedel af vores udenlandske ferieturister har gode madoplevelser med i deres overvejelser, når de vælger Danmark som rejsemål, og at lige præcis de turister samtidig har et højt døgnforbrug, når de er her. Så dem vil vi selvfølgelig gerne have mange flere af, siger Simon Kollerup.

De danske stjerner

Tre stjerner:
Geranium, København

To Stjerner:

Alchemist (ny)
AOC, København
Jordnær (fra en til to stjerner)
Kadeau, København
Henne Kirkeby Kro, Henne
KOKS, Thorshavn på Færøerne
Noma

En stjerne, København:
108
Aloutte
CLOU
Formel B
Kiin Kiin
Kokkeriet
Kong Hans Kælder
Marchal
Relæ
Søllerød Kro

En stjerne, resten af Danmark:
Domestic, Århus
Frederikshøj, Århus
Frederiksminde, Præstø
Gastromé, Århus
Kadeau, Aakirkeby
Me|Mu, Vejle
Slotskøkkenet Dragsholm, Hørve
Ti Trin Ned, Fredericia

 

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik