Det er blandt andet virksomheder i fødevareindustrien, som er nemme at finde i konkurstallene for august. Mindre efterspørgsel og høje energipriser kan have gjort udfaldet for flere af virksomhederne, skriver analysevirksomheden Experian i en pressemeddelelse.
Tager et kig på de 10 største virksomheder målt på aktiver og ansatte, der er gået konkurs i august, er tre af dem fra fødevareindustrien. Det viser nye konkurstal for august 2023 fra data- og analysevirksomheden Experian.
Ifølge Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, er det formodentlig de høje energipriser, der har presset fødevarevirksomhederne. En anden presset branche er byggebranchen.
Flader dog ud
Men selvom fødevarevirksomheder er velrepræsenteret i tallene for august, så viser konkurstal for de seneste måneder alligevel en generel stabilisering for erhvervslivet .
– Vi har generelt set konkurstallene stige måned for måned hen over efteråret 2022 og i starten af 2023, men det er heldigvis fladet ud de seneste måneder – også for de hårdest ramte brancher, der dog stadig oplever markant flere konkurser end i perioden lige efter corona. Det er samlet set positivt, men vi kan ikke afblæse risikoen for, at der kommer flere konkurser igen, siger Bo Rasmussen.
Overordnet har der været en lille stigning i antallet af konkurser med 326 konkurser i august i år mod 314 i august sidste år.
Store regionale forskelle
Konkurstallene for august viser også store forskydninger i antallet af konkurser på tværs af landet. I de seneste tolv måneder er der registreret færre konkurser i hovedstaden, Østjylland og på Bornholm sammenlignet med de tolv måneder før (september 2021 til august 2022). I alle andre landsdele er der registreret flere konkurser.
– Især hovedstadsområdet er traditionelt kendetegnet ved mange konkurser, men de seneste tolv måneder har regionen klaret det fint sammenlignet med året før – måske på grund af mange servicejob, der har været efterspørgsel på fra forbrugerne. En anden forklaring kan også være, at der især i første del af 2022 blev tvangsopløst rigtig mange IVS-selskaber, og dem var der en overvægt af i Københavnsområdet. Dermed kan der i perioden fra september 2021 til august 2022 være ekstra mange konkurser af den årsag, pointerer Bo Rasmussen.