Danmarks landbrugs- og fødevaresektor anerkendes som effektiv samarbejdspartner for bæredygtig udvikling af værdikæden på vigtige eksportmarkeder. En ny analyse, udført af Epinion for Food Nation, viser, at der er eksportvækst at hente for virksomheder med produkter og løsninger, der kan bidrage til at accelerere den grønne omstilling globalt.

Den seneste Imageanalyse fra Food Nation viser, hvordan internationale B2B-beslutningstagere i Kina, Tyskland, Indien og USA ser på dansk landbrugs- og fødevareproduktion. Analysen fremhæver bl.a., at Danmark forbindes med en række positive egenskaber, herunder især kvalitet, bæredygtighed, økologi og sundhed.
”Den danske fødevareklynge har længe været anerkendt for højt niveau, især inden for kvalitet og fødevaresikkerhed. Det er sektorens solide fundament, og det skal vi være stolte af, fastholde og udbygge. Med denne analyse kan vi dokumentere, at bæredygtighed, økologi og sundhed også er yderst veletablerede styrkepositioner, der med stor fordel kan anvendes aktivt i eksportfremmende aktiviteter”, siger Lise Walbom, CEO i Food Nation.
Øget internationalt kendskab bærer potentialet til eksportvækst
58 pct. af de adspurgte beslutningstagere betragter Danmark som en førende landbrugs- og fødevarenation. Samtidig udtrykker hele 26 pct., at de har et begrænset kendskab til dansk landbrugs- og fødevareproduktion. Kendskabet er især lavt i Indien (29 pct.) og USA (38 pct.), to af verdens største økonomier. Det afslører en oplagt mulighed for at løfte eksporten via øget kendskab til de danske styrkepositioner, mener Food Nations direktør, Lise Walbom.
”Når mere end en fjerdedel på vores store nøglemarkeder svarer, at de kun har begrænset kendskab til os, så skal vi skrue op for indsatsen. En central nøgle til øget eksport ligger i at styrke markedsføringen af bæredygtige løsninger, der i høj grad efterspørges verden over, for at accelerere den grønne omstilling af sektoren”, udtaler Lise Walbom.
Bæredygtighed er afgørende som løftestang for brandingaktiviteter
Analysen viser tydeligt, at det er fødevareklyngens styrker inden for bæredygtighed, fødevaresikkerhed, ressourceeffektivitet og sundhed, der trækker på de fire undersøgte markeder.
66 pct. af beslutningstagerne er enige i, at danske produkter og løsninger aktivt fremmer bæredygtige produktionsmetoder.
68 pct. anerkender Danmark som en stærk leverandør af teknologiske produkter og løsninger, der højner fødevaresikkerhedsstandarder og ressourceeffektivitet.
59 pct. betragter Danmark som en kilde til produkter og løsninger, der kan understøtte den globale folkesundhed.
Bæredygtighed, ressourceeffektivitet og sundhed er cementeret som solide styrkepositioner gennem Food Nations imageanalyser siden 2019. Der eksisterer således et stort potentiale for øget eksport, når virksomheder kan underbygge disse kvaliteter i deres brandingaktiviteter.
Fødevareklyngen er effektiv samarbejdspartner i den grønne omstilling
53 pct. peger på, at danske produkter og løsninger leverer god værdi for pengene. Baggrunden er en bred anerkendelse af sektoren som leverandør af høj kvalitet gennem hele værdikæden. Der tegner sig et billede af Danmark som en effektiv samarbejdspartner, på vejen til bæredygtig omstilling. Et øget internationalt kendskab til det danske brand kan være kimen til et grønt eksporteventyr for danske løsninger og produkter inden for landbrugs- og fødevaresektoren.
”Analysens resultater underbygger dette billede af Danmark som leverandør af morgendagens løsninger. Vi bliver i høj grad anerkendt, som en stærk eksportpartner, med produkter og løsninger til den videre udvikling i hele værdikæden”, afslutter Lise Walbom.