Færre unge søger en erhvervsuddannelse inden for fødevaresektoren. Det skal der laves om på – blandt andet ved at styrke studielivet på erhvervsskolerne, lyder det fra FødevareDanmark.

Erhvervsuddannelserne skal kigge mod de almene gymnasier og deres evne til at skabe et interessant studieliv for de unge.
Sådan lyder opfordringen fra FødevareDanmarks direktør, Leif Wilson Laustsen, efter et møde med undervisningsminister Mattias Tesfaye på ZBC Roskilde.
“De unge mennesker vælger jo ikke bare en uddannelsesvej efter 9. klasse. De vælger også et ‘ungeliv’ med sociale aktiviteter og nye venskaber. De almene gymnasier har været gode til at skabe nogle levende miljøer med gode sociale rammer omkring de unges studieliv. Det skal vi lære af. Men det kræver politisk vilje og økonomi, siger Leif Wilson Laustsen.
Ifølge tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kommer der til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Derfor haster det også med at styrke optagelsen på erhvervsuddannelserne, lyder det fra FødevareDanmark-direktøren.
“Mine medlemmer i fødevaresektoren har allerede nu meget svært ved at skaffe elever, så jeg tør slet ikke tænke på, hvor svært det ser ud om fem-syv år, hvis vi ikke formår at vende udviklingen. Der er behov for et meget større fokus på fødevarefagene,” siger Leif Wilson Laustsen.
Støtter ny uddannelse
FødevareDanmark-direktøren er derfor også varm fortaler over for reformkommissionens forslag om at etablere en ny uddannelse, Højere praktisk eksamen (Hpx), der giver eleverne mulighed for at snuse til forskellige dele af erhvervslivet, samtidig med at de får faglige og sociale fællesskaber i deres ungdomsår.
“Det er de færreste unge, der ved, hvad de vil arbejde med senere i livet, når de træder ud ad døren i folkeskolen og ind på en ungdomsuddannelse. Forslaget om en Hpx-uddannelse gør det muligt for eleverne at blive lidt klogere på, hvilke muligheder de har inden for fødevarefagene, inden de lægger sig fast på retningen,” siger Leif Wilson Laustsen og tilføjer:
“Og så skal vi have styrket virkelysten blandt de unge. Der er utrolig gunstige muligheder for at etablere egen virksomhed inden for fødevaresektoren og derigennem skabe en særdeles lukrativ levevej. Det er skal vi være bedre til at fortælle de unge, og uddannelserne skal være bedre til at understøtte en karrierevej som iværksætter,” siger FødevareDanmark-direktøren.
På mødet med Mattias Tesfaye var der særligt fokus på løsninger, hvordan man reducerer frafaldet, men også får flere ind på erhvervsskolerne uddannelser:
“Det er vigtigt, at der er et attraktivt ungdomsmiljø for dem, der ikke vælger gymnasiet. Det betyder ikke, at vi stopper vores fokus på at uddannede ufaglærte, som typisk er lidt ældre. Vi skal kunne arbejde med flere grupper, fordi efterspørgslen på dygtige faglærte stadig er høj,” siger han.