• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Kød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 09. 2024 | Mikkel Bækgaard

FødevareDanmark opfordrer ny minister til at sidestille dansk og udenlandsk oksekød

Kød, fisk og fjerkræLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 09. 2024 By Mikkel Bækgaard

Det er afgørende for landets slagterforretninger og slagtehuse, at dansk og udenlandsk oksekød bliver stillet lige, når den grønne trepart skal politisk behandles, lyder det fra FødevareDanmark.

Jeppe Bruus (S) har som ny minister for Grøn Trepart fået opgaven med styre den grønne trepartaftale sikkert igennem den kommende politiske behandling. Opgaven bliver ikke alene teknisk kompliceret og politisk udfordrende. Den kommer også til at have afgørende indflydelse på slagterfagets udviklingsmuligheder i fremtiden.

Sådan lyder det fra Leif Wilson Laustsen, adm. direktør i FødevareDanmark, der på sine medlemmers vegne er særligt bekymret over udsigten til, at det efter alt at dømme kun er det danske oksekød, der bliver afgiftspålagt gennem en CO2-afgift på landbruget.

“Vi ved, at forbrugerne er særdeles prisfølsomme, så hvis de oplever, at det danske kød pludselig bliver en smule dyrere end det importerede, så kommer det utvivlsomt til at øge mængden af importeret kød, der havner på de danske middagstallerkener, og det er bestemt ikke i klimaets interesse,” siger Leif Wilson Laustsen.

Han henviser til en rapport fra Aarhus Universitet fra 2018, der viser, at dansk oksekød fra malkekvæg har en CO2-udledning på 11,1 kg CO2e, mens et global gennemsnit af udenlandsk kvæg udleder 50 kg CO2e. Det vil sige, at udenlandsk oksekød udleder over fire gange så meget CO2 som det danske. Alligevel ser det ud til, at det udenlandske oksekød går fri af CO2-afgiften.

“Hvis den politiske behandling af den grønne trepart ender med, at dansk kød afgiftspålægges, ønsker FødevareDanmark derfor, at det importerede kød sidestilles med det danske og afgiftspålægges i samme omfang. Vi er helt med på den politiske målsætning om, at vi skal spise mindre af det røde kød. Men hvis resultatet blot er, at vi udskifter det danske kød med importeret kød, der har et højere CO2-aftryk, dårligere dyrevelfærd og ringere arbejdsforhold for medarbejderne, så er vi lige vidt,” siger Leif Wilson Laustsen.

Ulige konkurrence

I aftaleteksten for den grønne trepart fremgår det, at CO2-afgiften på dansk landbrug vil føre til en prisstigning på én krone pr. 500 gram hakket oksekød.

FødevareDanmark savner dog indblik i regnestykket, der ligger til grund for den udmelding.

“Der er stor forskel på, om CO2-afgiften fører til en prisstigning på to kroner på hele dyret, eller om prisstigningen kun gælder dele af dyret. Det er nogle af de detaljer, som vi ønsker svar på i forbindelse med den politiske behandling af aftalen,” siger Leif Wilson Laustsen, der udover den ulige konkurrence med det importerede kød og frygter konkurrencen mellem de små specialforretninger i yderområder og de store supermarkeder.

“Hvis det ender med, at det danske kød afgiftspålægges, kan det ramme fødevarehåndværkerne i de mindre byer ekstra hårdt. En specialforretning med omkring 100 varenumre har naturligvis dårligere muligheder for at smøre en CO2-afgift ud over flere varegrupper end hypermarked med 80.000 varenumre. Derfor frygter vi, at de store supermarkeder kan holde prisen på dansk kød kunstigt nede, hvilket vil give en ulige konkurrencesituation,” siger Leif Wilson Laustsen.

FødevareDanmark er paraplyorganisation for en række fødevarehåndværkere – blandt andet Danske Slagtemestre. 

Skrevet i: Kød, fisk og fjerkræ, Landbrug, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 11. 2025

Mens mange amerikanere kæmper med stigende priser og usikker adgang til mad, har den danske app Too Good To Go fået en større rolle for både borgere og virksomheder. Den danske app Too Good To Go har på få år etableret sig som en markant aktør på det amerikanske marked. Siden lanceringen i 2020

Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

AktueltFoodserviceFrugt og grøntRåvarer og ingredienser18. 11. 2025

Michelinkok og leder af Culinary Institute by Vejle Erhverv, Per Mandrup, er udnævnt som Kartoffelambassadør 2025 af Danmarks Kartoffel Råd. Kartoflen bør inkluderes på lige fod med linser og bælgfrugter, når de planterige måltider skal på bordet. I hvert fald hvis det står til kulinarisk leder

Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

AktueltMarkedsføringPolitik og eksport18. 11. 2025

Forum for Fødevarereklamer og Læskedrikreklamenævnet hæver aldersgrænsen fra 13 til 15 år for reklamer for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt og salt og for reklamer for læskedrikke. Forum for Fødevarereklamer har siden januar 2008 arbejdet for god markedsførings etik i forhold til

Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

Kød, fisk og fjerkræMejeriTop18. 11. 2025

Ved et storstilet gallaarrangement blev Årets Ret med Gris og Årets Ret med Ost i går uddelt. Med et imponerende håndværk kan Brasserie Carl således kalde sig vinder af Årets ret med gris 2025, mens Ti Trin Ned tog prisen for den bedste osteret. Brasserie Carl, med Bendix Sixhøj Laursen i

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik