• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionMarkedsføring01. 06. 2020 | Peter Friis

Fødevare- og bioressource-klynge vil gøre branchen verdensførende

FødevareproduktionMarkedsføring01. 06. 2020 By Peter Friis

En ny national klynge indenfor fødevarer og bioressourcer er født. Med tårnhøje ambitioner i bagagen, er klyngen klar til at hjælpe danske virksomheder til vækst.

Navnet er Food & Bio Cluster Denmark, og med 250 medlemmer, en nyvalgt bestyrelse og 40 medarbejdere bag roret er klyngen klar med tårnhøje ambitioner om at sikre den danske fødevare og bioressource industri en førerplads på verdensplan. For den nyvalgte bestyrelsesformand, Lars Dalsgaard, Senior VP Product & Innovation hos Arla Foods, er den fusionerede klynge et vigtigt skridt:
– Vi har i Danmark en stærk position indenfor fødevarer – det inkluderer vores fødevareproduktion, pirmærproduktion, følgeindustrierne samt vores uddannelsesplatform indenfor fødevarer. For at kunne bevare denne stærke position, så er innovation helt essentielt. I den forbindelse synes jeg, at det er stærkt, at vi samler kræfterne. Nu har vi et netværk, der kan drive innovation på tværs af hele klyngen. Endvidere ser jeg frem til at bidrage til at bygge bro mellem de store og de små spillere. Der er ingen grund til at modarbejde hinanden, da der er rigeligt plads til begge.
En kerneopgave for den nye klynge består i at hjælpe virksomheder med at skabe nye forretningsideer, innovative produkter samt accelerere virksomhedernes forretnings- og markedsudvikling:
– Vi ser det som vores fornemmeste opgave at hjælpe danske virksomheder til vækst igennem innovationsaktiviter, netværk, matchmaking og funding, fortæller Lars Visbech Sørensen, interim CEO, Food & Bio Cluster Denmark.
– Hos Food & Bio Cluster Denmark vil vi konstant have fingeren på pulsen i forhold til nye trends, tendenser og teknologier.
Etableringen af Food & Bio Cluster Denmark sker i en tid, hvor rigtig meget rimer på bæredygtighed. Den grønne omstilling stiller i endnu højere grad krav til, at alle gør sit for at gøde udviklingen af grønne løsninger og den grønne omstilling.
– Mange virksomheder indenfor branchen har både fokus på og klare strategier for, hvordan de vil bidrage til regeringernes ambitiøse 70 procent CO2-reduktion. Vi ser en vigtig opgave i at hjælpe virksomhederne med at opnå dette, pointerer Lars Visbech Sørensen.

Ikke bare en fusion
Det er organisationerne Danish Food Cluster, Agro Business Park, Videncenter for Fødevareudvikling (VIFU) og Nordjysk Fødevareerhverv, som er gået sammen om fusionen. Men etableringen af Food & Bio Cluster Denmark er ikke bare fire organisationer, der fusionerer, det er også områderne fødevarer og bioressourcer, der fusionerer.
– Der er så mange synergier mellem fødevarer og bioressourcer, og det giver nye muligheder og løsninger at tænke værdikæder på tværs, fortæller Lars Visbech Sørensen.
Til den stiftende generalforsamling i Food & Bio Cluster Denmark, som fandt sted fredag den 29. maj, var der kamp om de 9 ledige pladserne til bestyrelsen. 22 profiler fra klyngen stillede op til bestyrelsen, hvilket betød kampvalg i kategorien for små og mellemstore virksomheder, store virksomheder og øvrige medlemmer.
Valget om formandsposten faldt på Lars Dalsgaard fra Arla. Lars Dalsgaard har 36 års erfaring inden for branchen, og han har været med til at bygge nogle af Arlas virksomheder op i udlandet – heriblandt England. Til daglig spiller Lars Dalsgaard en central rolle i Arla ambitiøse innovationsmål om at fordoble deres innovations impact.
– Jeg er utrolig glad og stolt over, at man har vist mig den tillid. Jeg glæder mig til at bidrage med min lange erfaring indenfor branchen – og sikre en førerposition for Food & Bio Cluster Denmark. Og her er samarbejde et essentielt element. Det er den filosofi, som jeg arbejder med til daglig i blandt andet Arlas Innovationscenter i Skejby, hvor åben innovation i samarbejde med partnere som startups, leverandører og kunder er fundamentet for centret, fortæller den nyvalgte formand, Lars Dalsgaard.

Food &. Bio Clusters bestyrelse:
Claus Christensen, Sæby Fiske-Industri
Lars Dalsgaard, Arla Foods
Mette Schacht Færch, Danish Crown
Henning Preiss, Aquapri Denmark
Peter Toft, Toft Care
Henrik Rendbøll, Møllerup Gods
Vibeke Kistrup Holm, FORCE Technology
Poul Melgaard Jensen, Danish Seafood Association
Erik Bisgaard Madsen, Københavns Universitet
Kurt Nielsen, Aarhus Universitet
Christine Nelleman, DTU
Mikael Poulsen, Teknologisk Institut
Leif Nielsen, Dansk Industri
Anders Martin Klöcker, Landbrug & Fødevarer

Det handler om synergi og bæredygtige løsninger
Det er organisationerne Danish Food Cluster, Agro Business Park, Videncenter for Fødevareudvikling (VIFU) og Nordjysk Fødevareerhverv, som er gået sammen om fusionen.
Fusionsplanen er skabt med hjælp fra Landbrug & Fødevarer og DI Fødevarer. Dertil med opbakning fra centrale danske vidensinstitutioner: Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Københavns Universitet og Teknologisk Institut (på vegne af GTSerne).
Food & Bio Cluster Denmark vil få en national repræsentation med lokale hubs placeret i Aarhus, Viborg, Aalborg, Holstebro, Syddanmark og København.
Tankerne bag fusionen er:
•Skabe synergi og initiere fremtidens bæredygtige løsninger til gavn for erhvervet og Danmark
•Modstå konkurrencen fra internationale klynger
•Fastholde og forbedre Danmarks internationalt anerkendte, ledende position inden for fødevareinnovation
•Sikre, at Danmark fortsat er centrum for udvikling af fremtidens løsninger inden for fødevarer og bioressourcer
•Efterkomme virksomhedernes efterspørgsel efter forenkling og bedre overblik over tilbud inden for forretningsudvikling og innovation
•Kan ansøge om offentlige midler til styrkepositionerne ”fødevarer og bioressourcer”.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Markedsføring

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik