Når årets Ølfestival løber af stablen på Lokomotivværkstedet i København fra 16.-17. maj, er det med stærkt fokus på ølkulturen og de særlige bryggemetoder i den nordlige belgiske region Flandern. Som noget helt ekstraordinært kan besøgende i år møde flamske Yvan De Baets fra Brasserie de la Senne, som i ølkredse er lidt af en guru. Derudover kan man løse billet til en smagning med den anerkendte flamske ostespecialist Frédéric Van Tricht, som på overbevisende manér parrer specialøl med særlige belgiske oste.

Flandern er berømt for sine utallige lokale bryggerier, dygtige eksperter og et håndværk med tråde tilbage til middelalderen. Belgisk øl er kendt for sin kompleksitet, kvalitet og balance, og hver øl serveres i sit eget specialdesignede glas ved den rette temperatur og med et tæt skum.
Mange ølglade danske ganer vil derfor glædes over, at Danske Ølentusiasters Ølfestival i år byder på øget fokus på Flanderns anerkendte ølkultur og regionens mangfoldige ølstile såsom saisons, lambic, gueuze og abbey-øl. I år er det 30. gang festivalen afholdes.
Brygger-talk med Yvan De Baets fra Brasserie de la Senne
Tørster man efter at forøge sin viden om alt fra gæringsprocesser til hemmeligheden bag en god saison, har man i år mulighed for at møde et stort navn blandt ølkendere; nemlig Yvan De Baets, medstifter og chefbrygger hos det kendte Brasserie de la Senne i Bruxelles. Yvan har en baggrund som brygger og underviser på Meurice Institute for Brewing and Malting Science i Bruxelles. Desuden er han international dommer ved flere store ølkonkurrencer, såsom World Beer Cup, European Beer Star og Great American Beer Festival.
I en intim bryggertalk vil Yvan dele ud af sin viden om både de historiske og moderne aspekter af belgisk brygning, og han vil give et indblik i sin tilgang til at skabe øl med karakter og balance. Der vil også være mulighed for at smage tre af de prisbelønnede øl fra Brasserie de la Senne.
Ost og øl i harmonisk parring
Et andet højdepunkt på årets festivalprogram er en eksklusiv smagning med Frédéric Van Tricht, en af Belgiens førende ostemodnere og ekspert i at parre særlige øl med oste, der smukt komplementerer smagsnuancerne. Til smagningen vil Frédéric dele sin passion for håndværksoste – blandt andet dem lavet på råmælk – og guide deltagerne gennem en parring af tre belgiske oste med forskellige modningsprocesser og tre nøje udvalgte belgiske øl.
Det Belgiske Hus
Det Belgiske Hus vender også tilbage på årets festival. Siden 2004 har Det Belgiske Hus samlet det bedste belgiske øl under ét tag og styrket markedsføringen af de mest anerkendte bryggerier i Danmark. Målet har været at gøre kvalitetsøl lettere tilgængelige for både professionelle indkøbere og ølentusiaster. I dag repræsenterer Det Belgiske Hus hovedparten af de mest interessante belgiske bryggerier, hvoraf ganske mange altså kan smages under Ølfestival 2025.