
Den 13. april kickstartes påskeferien I Herslev, hvor sætter de køerne på græs og samtidig inviterer samtidig hele familien til en festdag på bryghuset. Målet er at give store som små en bedre forståelse for, hvordan bøffen, melet, øllet og sågar pålægschokoladen kommer fra ko, korn, plante og bønne til tallerkenen hjemme på bordet.
Råvarer, madglæde og jordens cyklus er i fokus den første lørdag i skolernes påskeferie, når fødevarefællesskabet En del af Herslev med Herslev Bryghus, Friis-Holm Chokolade, Kattinge Kraut og andre ambitiøse producenter i front inviterer på en hel dags aktiviteter, marked og leg på og omkring Herslev Bryghus.
Fra korn til øl til komave – og til eddikeflaske
Fælles for initiativtagerne bag Køernes forårsfest er, at de sætter parametre som kvalitet, økologi, biodynamik og bæredygtighed højt, ligesom flere af producenterne drager nytte af hinandens råvarer og restprodukter. Fx løber køerne på de marker hvor korn til øllet dyrkes, ligesom køerne senere fodres med ”masken” (restprodukt fra ølbrygning) fra ølproduktionen, der også bliver forædlet til øl-eddiker.
– ”Køernes forårsfest” er først og fremmest en dag på landet med sjov og hygge, men det skal gerne være den slags sjov, hvor man også lærer en masse samtidig. Rammen er jordens cyklus og vores mad. Køerne kommer på græs efter en lang vinter, så de danser og er lykkelige. Det er skønt at se, og markerer starten på en ny sæson, en ny cyklus, der sættes i gang med korn, der sås, som senere kan blive til mel, brød, øl og senere eddike. Dyrene, jorden, maden og øllet er tæt forbundne, og det er det, vi vil lade verden se, dufte og smage på, forklarer Tore Jørgensen, brygmester og grundlægger af Herslev Bryghus, og en af initiativtagerne bag En del af Herslev.
Ungerne laver chokoladepålæg, mens Mor og Far nyder en frisktappet
Hele dagen bliver årets sæsonstart fejret med aktiviteter, der engagerer ungerne i fortællingen om råvarernes vej fra jord til bord. Børnene kan fx få stukket hænderne i chokoladegryden, når verdensmester-chocolatier Mikkel Friis-Holm laver chokoladeværksted, hvor kakaobønner forvandles til færdigt pålægschokolade, som man kan få med hjem bagefter. Mens, der for de voksne er friskbrygget øl og kursus i lacto-fermenteringens magi med Per fra Kattinge Kraut. Der bliver også mulighed for at lave sit eget insekthotel, foruden lam og høns og økologiske madboder.
Cocktails og mountainbike-tur – hjerte, hvad vil du mere?
Om aftenen er der middag med områdets råvarer, cocktails med lokalt tema og bryghusets øl i gårdbutikken på Herslev Bryghus. Kommer man først om aftenen, kan man booke en mountainbike-tur fra Roskilde til Herslev, guidet af Henrik fra Hedeland MBT Tours. Så der er rig mulighed for at tage landskabets værdi ind på alle tænkelige måder. Initiativtagerne bag Køernes forårsfest er En del af Herslev – et fællesskab af fødevareproducenter, der satser på recirkulation og økologi, og som til sommer åbner op for nye, fælles aktiviteter.
Der er en masse aktiviteter både med og uden tilmelding. Klik her for mere information, program og billetter: herslevbryghus.dk/koernesforarsfest