• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosEmballageKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed29. 02. 2024 | Mikkel Bækgaard

Farvel til de sorte kødbakker

AktueltDetailhandel og en grosEmballageKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed29. 02. 2024 By Mikkel Bækgaard

Teknologien hos de danske affaldssorteringer kan ikke genkende de sorte kødbakker, der i stedet sendes til forbrænding. Den udfordring løser Danish Crown nu ved at skifte farven på millioner af kødbakker fra sort til grøn, så flere bakker genanvendes, og de fremover vil bestå af minimum 90 procent genanvendt plast.

Kød i grønne bakker

Hvert år sender Danish Crown 55 millioner sorte kødbakker i plast ud i den danske detailhandel, enten som emballage til koncernens egne produkter eller til private label-produkter i de danske supermarkeder. Men de danske forbrugere skal nu vænne sig til, at den klassiske sorte kødbakke skifter farve.

“Vi har i Danish Crown længe forsøgt at løse udfordringen med de sorte plastbakker, fordi vi som moderne fødevareproducent ikke kan leve med, at vores emballage i så stor stil ikke bliver genanvendt. Allerede i 2019 skiftede vi til miljøvenligt PET-plast, som burde kunne genanvendes, men vi kan konstatere at især teknologien i sorteringsanlæggene spænder ben, og derfor siger vi nu farvel til de sorte bakker,” siger Tim Ørting Jørgensen, der er medlem af koncerndirektionen i Danish Crown med hovedansvar for koncernens kommercielle del.

Forbrugerne skal med på rejsen

De sorte kødbakker udgør en særlig udfordring i affaldssortering, da de ofte ikke kan genkendes af de optiske sorteringsanlæg, der anvendes til at sortere plastaffald. Det skyldes, at sort plast ikke reflekterer lys på en måde, der gør det muligt for sensorerne at identificere materialet korrekt. Derfor ender sorte kødbakker ofte med at blive brændt i stedet for at blive genanvendt. De 55 millioner sorte kødbakker består af i alt mere end 1.000 tons plast.

Den grønne farve på de nye bakker er nøje udvalgt, men ikke fordi den skal signalere, at de nye bakker er mere miljøvenlige. Den grønne farve er nemlig vejen til at kunne udnytte langt mere genanvendt plast fra f.eks. husaffald, og ikke bare fra flasker som hidtil. Det fortæller Faerch, der er førende i verden inden for genanvendelse af plast i fødevareindustrien, og Faerch, som skal producere de nye bakker for Danish Crown, garanterer, at de som minimum vil indeholde 90 procent genanvendt plast.

“Ved at Danish Crown har valgt den grønne farve, kan vi sikre, at bakkerne indeholder mere genanvendt plast, end hvis bakkerne f.eks. var i klar plast, hvor kun plast, der allerede er helt gennemsigtigt, kan udnyttes. Løsningen Danish Crown har valgt er meget cirkulær, da den både sikrer et højt niveau af genbrugsplast samt at brugte bakker kan sorteres og genanvendes til nye bakker”, siger Elisabet Sandnes, Chef for Bæredygtighed i Faerch.

Skiftet gælder alle bakker

Udfasningen hos Danish Crown vil gælde for emballagen til alle produkter, der i dag kommer i en klassisk kødbakke i Danmark. Langt størstedelen indeholder hakket okse- eller grisekød, men også f.eks. medister, flæsk i skiver og koteletter vil i fremtiden ligge i en grøn bakke.

“Vi tror i den grad på, at forbrugerne vil være med på idéen. Det kræver måske noget tilvænning, når man i så mange år har været vant til, at kød kommer i en sort kødbakke, men vi ved fra f.eks. vores økologiske produkter, der i forvejen kommer i en grøn bakke, at det kan lade sig gøre,” siger Malene Eriksen Vestergaard, der er kategoridirektør i Danish Crown og tilføjer:

“Samtidigt slipper forbrugerne den frustration, der ligger i at bruge kræfter på at sortere sine plastbakker korrekt, for så at se dem blive brændt af på et forbrændingsanlæg i stedet for at blive genanvendt.”

Plastindustrien, der er brancheorganisation for plastvirksomheder i Danmark, har udgivet en designguide for genbrug og genanvendelse af plastemballage. Her er der stor opbakning til skiftet til de nye bakker.

“Det er et stærkt valg, at Danish Crown vælger at udskifte deres sorte kødbakker til bakker, der er nemmere at sortere til genanvendelse og samtidig indeholder store mængder genanvendt plast. Det er netop den retning, hele industrien skal bevæge sig imod, så vi kan passe bedre på klodens ressourcer og mindske CO2-udledningen,” siger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien.

100 procent genanvendelig emballage

I 2022 satte Danish Crown for alvor fart på at reducere udledningerne fra koncernens emballage med en ny emballagestrategi “Mindre mængder, mere genanvendelighed”. I strategien sætter virksomheden et ambitiøst mål om, at 100 procent af Danish Crowns produkter i 2030 skal være pakket ind i genanvendelig emballage. Samtidig skal mængden af emballage reduceres, så man i 2030 bruger 30 procent mindre end i dag. Allerede i 2025 skal 90 procent af Danish Crowns emballage være genanvendelig, og forbruget af emballage skal være reduceret med 15 procent.

“Det er afgørende for Danish Crowns bæredygtighedsambitioner, at vi reducerer mængden af vores emballage, og at den emballage, vi bruger, skal være genanvendelig. Selvom hovedparten af vores udledninger ligger ude på gårdene, så når vi simpelthen ikke i mål med vores bæredygtighedsambitioner, hvis vi ikke reducerer vores emballage også,” siger Tim Ørting Jørgensen.

Danish Crown forventer, at langt størstedelen af de sorte kødbakker vil være udfaset i starten af april 2023. Dog vil enkelte produkter fortsat være at finde i sort emballage indtil slutningen af juni, hvorefter også disse vil overgå til den nye, grønne indpakning.

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Emballage, Kød, fisk og fjerkræ, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik