• Facebook
  • Instagram
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Certificering
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Emballage
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienser12. 05. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Fænomenale råvarer skal få danskerne til at elske plantekosten

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienser12. 05. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Fænomenale råvarer er vejen frem hvis flere skal udskifte hakkebøffen med plantebøffen og Danmark skal blive verdensførende i produktionen af plantemad. Et ambitiøst forskningsprojekt, som skal kickstarte landbruges avl af afgrøder skræddersyet til plantekost er skudt i gang på Københavns Universitet.

Det er på en mark i Taastrup, at forskere fra Københavns Universitet har indledt jagten på at finde de bedste råvarer til fremtidens plantemad. De plantebaserede fødevarer kan nedbringe vores udledninger af drivhusgasser, forbedre vores natur og miljø og gøre os sundere. Et af problemerne er dog, at plantekosten endnu ikke smager godt nok til, at forbrugeren velvilligt udskifter fx oksekødet med plantekød.

Det skyldes bl.a. at de råvarer, som i dag bruges til fx plantebøffer osv. oprindeligt er dyrket som foder til de husdyr, vi gerne skulle have lidt færre af for at forbedre vores klima. Men i et nyt forskningsprojekt tager forskere, sammen med landbruget og fødevareindustrien, fat om roden på problemet med en helt ny og mere radikal tilgang til plantebaserede fødevarer.

– For at lykkes med at få flere til at spise plantebaseret, har vi brug for at gå tilbage til start og udvikle planter, der egner sig til menneskekonsum og som både smager godt, har en høj ernæringsmæssig kvalitet og egner til det danske klima, siger lektor Christian Bugge Henriksen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, som leder projektet.

Bedre råvarer allerede efter ét år

Projektet løber i første omgang to år og starter ud med at undersøge de tre største afgrøder, der i dag anvendes til plantebaseret madproduktion og kan dyrkes i Danmark – nemlig havre, ærter og hestebønner. Første skridt bliver at teste 10 sorter af disse tre afgrøder for at udvælge de bedste.

– Vi tester sorterne på alle leder og kanter for at undersøge bl.a. smag og næring og egnethed til det danske klima, så vi i sidste ende finder dem, der er bedst som menneskemad, siger Christian Bugge Henriksen.

Til det arbejde indgår et stort mutationsbibliotek, som Carlsberg stiller til rådighed for forskerne. Ved hjælp af mutationsbiblioteket kan forskerne udpege, hvilke gener i fx hestebønnen, der skal optimeres videre på for at give den mest optimale smag fra starten.

– Fordi de tørrede ærter og hestebønner der anvendes til plantebaserede fødevarer er optimerede til at være dyrefoder har de ofte en bismag, som forbrugeren ikke kan lide. I dag prøver fødevareindustrien at maskere den smag i med kraftig forarbejdning og tilsætningsstoffer. Men det vil vi gerne væk fra, fordi fødevarer er sundest og mest klimavenlige, når de er mere skånsomt forarbejdede, forklarer Christian Bugge Henriksen.

Hvis alt går som det skal i projektet, kan landmændene allerede fra næste år begynde at dyrke de sorter, som forskerne udvælger, som der derefter kan udvikles videre på.

Danmark kan blive verdensførende

Ifølge Christian Bugge Henriksen kan de plantebaserede fødevarer meget vel gå hen og blive et område, som Danmark kan blive kendt for ude i verden, og han ser det som meget realistisk, at Danmark kan blive verdensførende inden for området, hvis der løbende investeres i området.

– Danmark har helt klart det, der skal til. Vi har nogle af verdens bedste landmænd, som er super omstillingsparate og gerne vil kaste sig over nye ting. Men det kræver, at der investeres massivt i det, så hele værdikæden, fra afgrøder, produktion, forarbejdning og forbruger, er tænkt ind og velfungerende, siger han.

Projektet hedder AQRIFood og er en del af Innovationsfondens Innomission-program 2022.
Ud over Københavns Universitet er følgende virksomheder og aktører en del af projektet:

Carlsberg A/S, DLG, Novozymes, Chr Hansen, Arla Foods, DAKOFO, Danish Crown, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, SEGES Innovation, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Sejet Planteforædling, Aarhus Protein A/S, Sicca Dania, DRYK, Crispy Food og Organic Plant Protein.

Kilde: Københavns Universitet

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Landbrug, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser

 

Seneste nyt fra redaktionen

Stor ølfestival er tilbage

DrikkevarerMesser og konferencer16. 05. 2022

Fredag den 20. til lørdag den 21. afholdes den store folkelige ølfestival i Lokomotivværkstedet i København, hvor arrangøren Danske Ølentusiaster står klar til at tage imod tusinder af gæster, som kan dykke ned i både dansk og udenlandsk øl. Mere en 70 udstillere har meldt sin ankomst til den

Lyras A/S styrker direktion med erfaren CCO

FødevareproduktionMarkedsføring16. 05. 2022

Lyras A/S har 1. maj ansat Mark Kalhøj Andersen som CCO. Mark Kalhøj Andersen har over 12 år med titel af bl.a. teknisk direktør været med til at opbygge virksomheden DESMI Ocean Guard fra to personer til den nuværende globale milliardforretning, som Børsen har udnævnt til Fastest Growing

Kakaofrit chokoladealternativ er på trapperne

FødevareproduktionRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed16. 05. 2022

Den britiske startup WNWN Food Labs lancerer i denne uge et chokoladelignende, vegansk produkt uden kakao og palmeolie. Desuden er chokoladen fri for koffein, gluten og har et sammenligneligt lavere indhold af sukker i forhold til tilsvarende produkter og udleder op til 80 procent mindre CO2, lyder

Teknologier til et fossilfrit landbrug

AktueltForskning og uddannelseLandbrug16. 05. 2022

Et stort, fælleseuropæisk netværk af forskere, landmænd, virksomheder og videnscentre har skabt en platform, der fremviser hundredvis af allerede eksisterende teknologier, der kan gøre landbruget grønnere. Der findes masser af grønne, moderne landbrugsteknologier, men de benyttes alt for lidt i

Sukkerroer er nøglen i ny papiremballage

AktueltEmballage16. 05. 2022

Plastemballager til fødevarer kan snart være fortid - for en bionedbrydelig emballage er nu klar efter fire års forskning og udvikling. Den er fiberbaseret og består blandt andet af fibre fra sukkerroer og en nyudviklet coating, der blokerer for luft, vand og fedt. Papiremballagen er både

Aalborg indfører kødfrie retter hverdag

FoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksport16. 05. 2022

Et bredt flertal i byrådet har vedtaget et forslag, som betyder, at der fremover vil være minimum en plantebaseret valgmulighed i alle kommunale køkkener og madordninger i Aalborg. Aalborg vil ifølge forslaget udarbejde retningslinjer for de kommunale institutioners madordninger og kantiner,

S.O.A.P-kendis åbner restaurant i Pisserenden

Foodservice13. 05. 2022

Suriya Jyrk, der blev landskendt som sangerinden Heidi fra S.O.A.P i slutningen af halvfemserne er teamet op med en række profiler fra restaurationsbranchen og åbner et pan-asian eatery med navnet Red Tiger. Restauranten bliver en del af den fornyelse området gennemgår i øjeblikket. Suriya Jyrk

Fænomenale råvarer skal få danskerne til at elske plantekosten

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienser12. 05. 2022

Fænomenale råvarer er vejen frem hvis flere skal udskifte hakkebøffen med plantebøffen og Danmark skal blive verdensførende i produktionen af plantemad. Et ambitiøst forskningsprojekt, som skal kickstarte landbruges avl af afgrøder skræddersyet til plantekost er skudt i gang på Københavns

Pant-app giver dig pengene digitalt

AktueltEmballage12. 05. 2022

Dansk Retursystem har udviklet en ny Pant-app til udbetaling af pant på landets pantstationer. På den måde slipper man helt for at have et betalingskort med, når man skal pante, og det er blevet lettere selv at bestemme, hvilken konto, pant-pengene skal ind på, hvis man panter for andre eller vil

igus præsenterer nyt stangmateriale til fødevareproduktion

Fødevareproduktion12. 05. 2022

igus har udvidet sit udvalg af iglidur rundstænger med fire materialer; blandt dem to til fødevaresektoren: det varmebestandige materiale iglidur AC500 og det elastiske materiale A250. Til produktion af specielle bøsninger, ruller og andre glideelementer, der kommer i kontakt med fødevarer, har

Tilmeld Nyhedsbrev

Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Få det bedste ud af din investering i et dampsystem

  • Domino Systems A/S

    Dominos Ax-Serie er designet til at tage hensyn til klimaet

  • Spirax Sarco Danmark

    Webinar: Hvordan styres dampkvalitet og sikkerhed bedst indenfor føde- og drikkevareindustrien?

  • Merrild Lavazza Danmark ApS

    Inspiration til kolde kaffedrikke

  • DENIOS ApS

    Her er truckværnene, der giver færre skader på dit gulv

  • Domino Systems A/S

    Besøg os og hør mere om vores nyeste produkter og services

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Afkøling af Corona vacciner

  • Domino Systems A/S

    Fødevaregodkendt blæk stiller høje krav til producenterne

  • DENIOS ApS

    Hvad er farerne egentlig ved lithium-ion-batterier?

  • Domino Systems A/S

    Fleksible aftaler hos Domino Systems

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Stor ølfestival er tilbage

    16.05.2022

  • Lyras A/S styrker direktion med erfaren CCO

    16.05.2022

  • Kakaofrit chokoladealternativ er på trapperne

    16.05.2022

  • Sukkerroer er nøglen i ny papiremballage

    16.05.2022

  • Teknologier til et fossilfrit landbrug

    16.05.2022

  • Aalborg indfører kødfrie retter hverdag

    16.05.2022

  • S.O.A.P-kendis åbner restaurant i Pisserenden

    13.05.2022

  • Fænomenale råvarer skal få danskerne til at elske plantekosten

    12.05.2022

  • Pant-app giver dig pengene digitalt

    12.05.2022

  • igus præsenterer nyt stangmateriale til fødevareproduktion

    12.05.2022

  • Vores bekymring for krigen i Ukraine og stigende priser er markant

    11.05.2022

  • Kaffegrums bliver til veganske sneakers

    11.05.2022

  • Hurtig hjælp holdt gang i produktionen

    11.05.2022

  • Coop åbner klima-laboratorie i Aarhus

    11.05.2022

  • Muslinger fra Limfjorden på vej ud til butikker i hele landet

    10.05.2022

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 3 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 3 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR