Du har måske tit stået og undret dig over, hvorfor fire bananer er pakket i en pose eller agurken er svøbt i plastic. Du har måske tænkt, at det er spild af plastic, dårligt for miljøet eller ren og skær overflod.
Men faktisk er det helt omvendt: Emballagerne på fødevarer spiller en stor rolle i reduktion af madspild.
Det kan imidlertid være svært at trænge igennem med det budskab, fortæller emballageeksperten Søren Rahbek Østergaard fra Teknologisk Institut:
– En af de største udfordringer er, at få folk til at forstå, at emballage er en gave til miljøet – en absolut nødvendighed ikke mindst for fødevaretransport, siger han.
Indpakning sikrer længere holdbarhed
Grunden til, at miljøbeviste forbrugere ikke behøver at vende tommelfingeren ned ad, når frugt og grønt er pakket ind er, at emballerede fødevarer har en bedre chance for at overleve transporten til supermarkedet og opholdet på hylderne, uden at blive beskadiget.
For eksempel har bananer en meget bedre chance for rent faktisk at nå langt som til at blive spist, hvis de er pakket ind, forklarer Søren Rahbeck Østergaard:
– Der kommer dobbelt så mange bananer til Danmark, som der bliver spist, fordi bananer ikke er et robust produkt,” siger han og forklarer, at emballager forlænger levetiden på fødevarer, ved fx at holde ilt ude, der fordærver maden hurtigere eller ved at sørge før, at avocadoen ikke bliver stødt eller æblerne most.
Mindre emballage kan give mere madspild
Frugt- og grøntproducenten Gasa Odense repræsenterer en stor gruppe gartnerier og avlere. Her fortæller adm. direktør Jens Nannerup, at det er helt bevidst for at undgå madspild i produktionen, at de frugter og grøntsager, vi møder i supermarkedet, er emballerede. Det gælder også i transporten.
– Hvis der ikke var emballage på mange frugt og grøntsager vil det have den konsekvens, at rigtig mange varer må kasseres hurtigere, simpelthen fordi de ikke kan holde sig så længe. I sidste ende vil det større tab gøre varerne dyrere, siger han.
CSR-chef i Coop, Signe Frese, mener, at den rigtige emballage er afgørende for, at fødevarerne ikke går til spilde, når de ligger i supermarkedet. Hun fortæller:
Emballager er en god ting, fordi det forlænger holdbarheden på varerne. Forbrugerne synes ikke så meget godt om emballagerne, men i et miljø-perspektiv udgør det en utrolig lille belastning.
adspild på vej til forbrugeren. Men der skal selvfølgelig være en balance, og det interessante er at få udviklet emballager, der er mere bæredygtige,” siger Signe Frese.
Affaldshåndtering er afgørende for god emballering
Søren Rahbeck Østergaard anslår, at kun 5 pct. af de miljømæssige omkostninger ved fødevareproduktionen kommer fra emballagen. 15 pct. går til transport og de resterende 80 pct. stammer fra selve produktionen af fødevarerne.
Hvis fødevareproduktionen skal være mere bæredygtig, og der skal gå færre grøntsager og frugter til spilde både på vej til supermarkedet og hjem til forbrugerne, så skal emballagen blive for at bevare den omkostningstunge fødevare.
Det, der ifølge Søren Rahbeck Østergaard bør være det vigtigste fokusområde er at udvikle mere bæredygtige emballager og samtidig blive endnu bedre til affaldshåndtering.
I Danmark genbruges meget af affaldet, men både forbrugere og supermarkederne kan godt blive bedre til at sortere emballagerne.
Kilde: FoodCulture