• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerTop28. 07. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Drik snaps til…

DrikkevarerTop28. 07. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

AA billede 1Snaps og sild, er lidt som chokolade og kaffe – det gør sig bare godt sammen. Men snaps og akvavit kan sagtens nydes til mere end bare sild; og også være noget helt andet, end det vi er programmeret til at tro. Jeg har været på det lille ”apotek” i Aarhusgade, der rummer vel nok verdens største Aalborg Akvavit-samling, hvor snapseeksperten Lars Kragelund blandt andet kom med gode råd til brygningen af min gin og hjalp mig med at slutte min sommer-snapseblog godt af.

 

Første snapseblog kan findes her: https://www.fodevarefokus.dk/en-sommer-i-snapsens-tegn/
Snapseblog nummer to: https://www.fodevarefokus.dk/hjemmebrygget-sommersnaps/

Dansk- og nordisk mad generelt, har været i en markant fremgang de sidste år. I hele den nynordiske bølge, har der været en særlig fokus på lokalt producerede produkter, og i Danmark er vores råvarer selvsagt dyrket under køligere himmelstrøg, end de for eksempel har i Spanien eller Italien. Det giver ofte mere syre og mindre sødme i råvaren. Derudover har vi traditionelt gjort brug af konserveringsmetoder som saltning, syltning og røgning, og ikke mindst, har vi også for tradition, at maden er federe, end i for eksempel det franske køkken. Det er simpelthen en del af vores arv, at vi skal kunne holde varmen. Og når man tænker disse fakta ind i en menu sammensætning, vil man med fordel kunne skæve til snaps og akvavit, når man skal fremhæve de gode danske smage. En syrlig ret, vil eksempelvis ofte overdøve vinens kvaliteter, og salte og fede retter ligeså, så hvorfor ikke lade en akvavit akkompagnere retten hvor det hører sig til?

Et lille udpluk af den imponerende akvavitsamling
Et lille udpluk af den imponerende akvavitsamling

-En røget sild eller en røget pebermakrel er noget særligt dansk, og her vil en Aalborg Nordguld Akvavit og en pilsner øl være et mere oplagt valg, end en hvidvin eller et glas koldt vand, fortæller Lars Kragelund der er teknisk direktør for Arcus Group, der tilbage i 2012 overtog Aalborg Akvavit brandet. Han uddyber med forklaringen, at når du spiser en særlig fed mad, så har fedtet tilbøjelighed til at stivne i munden, ved mødet med det kolde vand.

Alkohol er en smagsforstærker
Snaps og Akvavit kan højne måltidsoplevelsen og tilføre aroma, derfor spiller flere faktorer ind, når den rette snaps skal findes eller brygges. Snaps/Akvavit indeholder, grundet sit høje alkohol indhold, en relativt høj aromakoncentration, fra de ingredienser de er fremstillet af (hvedekorn, i BASIS snapsens tilfælde). Aromastofferne, der frigives i munden, dels af mundvandet, dels af varmen i mundhulen, resulterer i en relativ stor aromafrigørelse, sammenlignet med andre drikkevarer. Altså vil du kunne fremhæve flere smagsnuancer i måltidet, hvis du nænsomt nyder en snaps til. Derudover kan du finde snaps og akvavitter, der indeholder mange af de samme ingredienser, som du finder i maden, citronskal, dild, kommen, koriander og meget andet – så snapsen kan blive en naturlig ledsager til måltidet og løfte den samlede oplevelse.

Snaps og meloner?
Men hvilken snaps drikker man så til et frugt- og melonbord? I apoteket hos Arcus Group Danmark, der er et smukt og inspirerende lokale, med en enorm akvavitsamling samt flere klenodier fra Aalborgs historie, eksperimenterede Lars Kragelund og jeg med svaret, og valget faldt på en BASIS snaps, tilsat Serranoskinke, en enkelt nellikke, to halverede mark champignon og et laurbærblad. Det falder ikke undertegnede naturligt, at skulle komme kød i en snaps, men det fungerer, forsikrede Lars Kragelund mig. –Skinken afgiver en sødlig smag, der sammen med fedtet nærmest karamelliserer, jo længere det får lov at trække. Og vi kender jo alle melonen viklet ind i Serranoen, så hvorfor ikke springe det led over, og komme den direkte i snapsen, spørger han. Mark champignonen var et nyt eksperiment, selv for Lars Kragelund, som er uddannet bromatolog og har en årelang erfaring inden for snapsebryggeri. Men sammen med de øvrige ingredienser, var der allerede efter en times trækken, en smagfuld og kompleks snaps klar.

AA serrano

Snaps i dessert
Lime og passionsfrugten jeg omtalte i sidste snapseblog, er nu færdig, og har fået en spændende frisk, syrlig og let sød smag. Den er endnu ikke sødet, da jeg føler det vil være synd. Lars Kragelund fortæller ellers, at det er muligt at bruge eksempelvis agave sirup som jeg har omtalt, da det er let opløseligt, eller blot almindelig melis. Melisen bør man i så fald lave sin egen sirup af, bestående af melis, vand og en smule lime. Uanset om den sødes eller ej, ville jeg ikke servere den til et hovedmåltid, men mere som en ingrediens i en cocktail. Men her kommer Lars også på banen – server den til en god vaniljeis!
-Hvis du laver en vanilje is af ½ liter fløde, en vaniljestang, 5-6 æggeblommer og omtrent 150 g melis, så prøv og tilføj to centiliter Rød Aalborg. Dermed opnår man en krystaldannelse, der giver isen en bedre tekstur, vel at mærke, uden at man behøver røre i isen under indfrysningen, forklarer han.

“Det er altså ikke så svært”
Som det sidste eksperiment, forsøger Lars Kragelund at afmystificere den gin, jeg så gerne vil lave.
-Det er altså ikke så svært, proklamerer han, og forsætter: Det vigtigste er, at kaste sig ud i det. Find de ingredienser du ønsker at bruge og hæld dem i. Jo mere kompleks snapsen skal være, jo flere ingredienser skal der til, og derved skal flere af ingredienserne også trække mere eller mindre end andre. Men et godt råd herfra lyder; put ingredienserne i teposer, så er de langt nemmere, at fiske op igen. Vi valgte at benytte os af enebær (en rigtig gin brygges jo på gin), peberkorn, koriander, den mindst vandfyldige del af en agurk og en lille del af skallen fra en grapefrugt. Resultatet blev en spændende compound gin, med en del af de smage man selv ofte tilsætter sin cocktail. Min eneste anke er, at citrussen hurtigt bliver for gennemtrængende, og jeg anbefaler, at være varsom med dette, hvis den ikke skal smage for meget igennem.

En smule koriander frø tilsættes enebærene
En smule koriander tilsættes enebærene

Happy ending
Projektet lykkedes altså. Jeg fik lavet min egen gin, og jeg kan garantere, at det ikke er sidste gang jeg forsøger mig. Næste gang, vil jeg tage udgangspunkt i ingredienslisten fra eksempelvis min favorit: Hendrick’s Gin, som er en spændende gin, der altid er at finde i mit barskab. Men jeg vil også eksperimentere med at inkorporere snaps og akvavit i min madlavning. Under mit besøg hos Arcus Group, lavede vi bl.a. en jordbærsnaps, som jeg er helt sikker på, vil være en solid base i eksempelvis dressingen til en mormordressing. Citronsnapsen skal prøves i en vinaigrette og akvavitten vil jeg bruge til flambering. Det bliver en spændende sommer fuld af snaps og ny inspiration.

Lars Kragelund, teknisk direktør hos Arcus Group, har en utrolig dyb viden om alt inden for snapsens verden.
Lars Kragelund, teknisk direktør hos Arcus Group, har en utrolig dyb viden om alt inden for snapsens verden.

Til slut, overdrager jeg ordet til Lars Kragelund, der giver to gode råd:
”Den generelle regel er, at klare akvavitter skal nydes kolde og gyldne og afrundede akvavitter skal nydes ved stuetemperatur.
De traditionelle klare akvavitter som f.eks Aalborg Taffel Akvavit og Harald Jensen Akvavit har et relativt højt aromaindhold, der godt kan tåle at blive kølet med. Aromakoncentrationen i disse akvavitter er så kraftige, at de kan opfanges og nydes fuldt ud, der er rigeligt af dem i akvavitterne.
De gyldne akvavitter har ofte deres farve fra en fadlagring og generelt har de gyldne akvavitter et lavere og mere afdæmpet aromaindhold. Da vi gerne vil kunne opfange disse aromaer skal de hjælpes lidt på vej ved en relativ høj serveringstemperatur, da det øger flygtigheden af aromastofferne fra akvavitten. Stuetemperatur der derfor en passende serveringstemperatur for de gyldne akvavitter.”

Og ikke mindst: ”Nyd snapsen sammen med mad. Det er en god ide, at tygge maden først, og efterfølgende nippe til sin snaps/akvavit. På den måde sikre man den største aromafrigørelse fra snapsen/akvavitten, fordi man fremmer produktionen af mundvand, når man spiser. Derved kan aromaerne fra maden og drikken udfoldes i hinandens selskab.”

Det har været spændende, at bevæge sig ind i snapsens verden. Selvom jeg kun lige har rørt og smagt på kanten af det store univers, har jeg lært uendelig meget mere, end jeg vidste i forvejen. Tak fordi i læste med.

Kasper Mundt-Nielsen

 

 

Skrevet i: Drikkevarer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik