• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

DrikkevarerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 11. 2024 | Mikkel Bækgaard

Din morgenkaffe presser verdens skove

DrikkevarerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 11. 2024 By Mikkel Bækgaard

Efterspørgslen på kaffe stiger verden over, og Danmark er blandt de mest kaffedrikkende lande. Men den voksende efterspørgsel og klimaforandringer fører til rydning af skov. For at gøre kaffeproduktionen mere ansvarlig, er 37 aktører i den danske kaffealliance gået sammen. De rejser nu til Kenya for at finde løsninger, der kan beskytte naturen og hjælpe de millioner af mennesker, der lever af kaffeproduktion.

Selvom Danmark ofte hyldes som en klimafrontløber, halter vi bagefter, når det gælder vores aftryk globalt. Især inden for kaffe – en vare, hvor danske forbrugere rangerer blandt de mest kaffedrikkende i verden. Men bag den velduftende drik gemmer sig alvorlige problemer: bønderne oplever faldende indtægter på trods af stigende efterspørgsel, og kun 10 % af salgsprisen når tilbage til dem, der dyrker kaffen. Mange steder leder produktionen til afskovning og udledning af kemikalier.

“Gennem vores kaffeforbrug sætter vi et markant aftryk på kloden. Vi har derfor et ansvar for at sikre, at denne påvirkning ikke sker på bekostning af naturen, klimaet eller forringer levevilkårene i andre lande. Det kræver, at både den danske regering og virksomhederne har ambitioner for den globale klimaindsats. I alliancen er ambitiøse virksomheder gået sammen og har sat mål for omstillingen af deres globale værdikæder. Det er helt unikt, fordi godt 80% af markedet går forrest og vil det her,” udtaler direktør i Etisk Handel Danmark, Nanna Callisen Bang.

Kaffeproduktionen skaber millioner af jobs i Afrika 

Imens der i Danmark bliver diskuteret, om prisen for en kop kaffe er for dyr, får mange kaffebønder en urimelig lav løn og arbejder tilmed under ringe vilkår. Omkring 125 millioner mennesker er globalt afhængige af kaffeproduktion som indtægtskilde. Men på trods af øget efterspørgsel på kaffe, er priserne til kaffebønderne faldet siden 2016. Derimod er bøndernes produktionsomkostninger stigende.

Den nye ambitiøse bæredygtighedslovgivning fra EU vil øge fokus på menneskerettigheder, klima og miljø i globale værdikæder. Men vi ser allerede nu, at den nye lovgivning kan gøre det svært for mindre producenter i lande som Kenya at sælge deres kaffe på det europæiske marked. Spørgsmålet er, om de vil miste deres jobs og indtægter?

De høje omkostninger ved omstilling til en mere bæredygtig produktion og sporbarhed i værdikæden kan udelukke de små producenter fra det europæiske marked. De oplever udfordringer med jordrettigheder, adgang til lån eller organisering. Det kan i sidste ende true deres levebrød, færre børn kommer skole og svækker samtidig indsatsen for at beskytte natur og skovområder, hvor de spiller en central rolle.

Fremme en ansvarlig værdikæde

Kaffealliancen arbejder på tværs af virksomheder, NGO’er, supermarkeder og forskere for at fremme en mere ansvarlig og bæredygtig værdikæde. Målet er at forbedre kaffebøndernes levevilkår, beskytte biodiversiteten og styrke klimatiltag.  Som led i denne indsats rejser alliance-medlemmer nu til Kenya for at få indsigt i bæredygtige produktionsmetoder, og hvordan små producenter kan støttes bedre gennem forberedelse til ny bæredygtighedslovgivning og leverandørsamarbejde.

“Vi har et ansvar for at bidrage til udviklingen af mere bæredygtige forsynings-og værdikæder i de lande, hvor millioner af mennesker er afhængige af deres indkomst fra produktionen af kaffe, kakao og avocadoer. De nye bæredygtighedskrav må ikke resultere i, at vi efter årtiers samhandel fravælger leverandører fra netop de lande, der har størst behov for handel og investeringer. Disse partnerskaber er afgørende for at understøtte deres overgang til mere bæredygtige produktionsmetoder,” siger Nanna Callisen Bang.

Det er netop derfor, at alliancens medlemmer rejser til Kenya for at mødes med afrikanske producenter, eksportører, myndigheder, eksperter inden for skovlandbrug og den danske ambassade i Kenya, så vi sammen kan styrke samarbejdet og finde konkrete løsninger, der gavner både producenter og klima.

Med 37 aktører bag sig arbejder alliancen målrettet for at nytænke kaffeproduktion og handel.

Skrevet i: Drikkevarer, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik