• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceForskning og uddannelseTop01. 05. 2025 | Mikkel Bækgaard

Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

FoodserviceForskning og uddannelseTop01. 05. 2025 By Mikkel Bækgaard

Smagssansen påvirkes negativt, når vi spiser i lokaler med dårlig akustik. I forbindelse med International Noise Awareness Day i går satte global akustikambassadør fokus på, hvordan akustisk indretning kan forbedre smagsoplevelsen og derfor imødekomme den største klageårsag blandt restaurantgæster.

Hvis akustikken er dårlig på en restaurant, kan det påvirke dine smagsløg. Det er konklusionen på et stort forskningsprojekt fra 2021, hvor professor Charles Spence fra Afdelingen for Eksperimentel Psykologi ved Oxford University kaster lys over, hvordan smagen af kaffe ændrer sig alt afhængig af, hvilke omgivelser, den bliver indtaget i. Forskning, der er særligt interessant i 2025 i en tid, hvor moderne arkitektur og indretningstrends udfordrer lydmiljøer på cafeer og restauranter. 

“Mange restauranter har en urban, industriel æstetik præget af beton, træ, metal og glas, som giver akustiske udfordringer på grund af deres begrænsede lydabsorptionsevne. Man skal huske på, at god akustik ikke kun gør rum mere behagelige at være i; det får også maden til at smage bedre,” udtaler global akustikekspert i virksomheden Rockfon, Pascal van Dort, der har beskæftiget sig med netop støj i det offentlige rum i mange år.

”The restaurant dilemma”

Kaffeforskningen er blot en lille del af det videnskabelige krydsfelt, der undersøger, hvordan vores sanser påvirker hinanden – i dette tilfælde hvordan smagssansen påvirkes af, hvad vi hører, og hvor markant lydtapetet er, mens vi smager. Et forskningsområde, der nok engang er højaktuelt i forbindelse med International Noise Awareness Day onsdag den 30. april. Her sættes der verden over fokus på, hvordan man kan imødekomme støjgener og skabe behagelige akustiske miljøer i alt fra skoler over arbejdspladser som i det offentlige rum.

Netop støj i det offentlige rum er Pascal van Dort særligt interesseret i. For hvordan kan støjniveau påvirke smagssansen, og hvorfor er der ikke større fokus på det akustiske indeklima, hvis man ønsker at holde fast i et ”instagrammable” look? Når akustikeksperten holder oplæg for virksomheder omkring mulige akustiske løsninger, er det derfor ofte med udgangspunkt i netop et støjende restaurantbesøg for at påvise vigtigheden af god akustik i et rum.

“Fænomenet hedder ”the restaurant dilemma” og stammer fra en stor undersøgelse fra 2018 foretaget af analyseinstituttet Zagat, der fremlagde larm som værende den primære klagegrund for restaurantgæster foran dårlig service. Baggrundsmusik og dårlig akustik i form af eksempelvis rumklang holder dig fra at nyde de omgivelser, du spiser i – nu er det så også påvist, at det påvirker, hvordan maden smager dig, i takt med at decibelene stiger,” forklarer Pascal van Dort.

Et spørgsmål om smag – helt enkelt

Flere studier har dokumenteret, hvordan lydniveauet påvirker smagssansen. Blandt andet har et stort forskningsprojekt fra University of Manchester (Effect of Background Noise on Food Perception, red.) fastslået, at mad smager markant mindre sødt, en del mindre salt og generelt mindre smagfuldt i omgivelser med baggrundslarm. Alligevel ses ofte, at nyåbnede restauranter benytter sig at meget få akustiske hjælpemidler i kampen mod en dårlig lydoplevelse – og det undrer akustikeksperten.

“Det er utroligt nemt at gøre noget ved rumklang og larm på eksempelvis restauranter, helt uden at gå på kompromis med det designmæssige udtryk, man ønsker. Jeg oplever, at mange primært tænker i loftsplader, når jeg nævner akustikforbedring. Men det er kun ét af flere forskellige tiltag, man kan ty til, for at forbedre akustikken i fx en restaurant. I dag er teknologien så god, at akustikplader kan integreres i både vægge, lofter men også som rumdelere, i forskellige former, farver og udtryk, uden at det stikker ud fra rummets arkitektoniske eller designmæssige stil,” understreger Pascal van Dort og tilføjer:

“Selvom vi oplever en større bevidsthed omkring det lydlige landskab på spisesteder, så er restauratører stadig dybt fokuseret på kvaliteten og smagen af mad og drikke, mens arkitekter fortsætter med at prioriterer visuel appel. Derfor bliver akustik nemt overset, og det er en skam, når nu det gang på gang fremhæves, hvor stor betydning lydniveauet har på restaurantgæsters totaloplevelse og tilbøjelighed til at komme igen. Restauranterne bør i langt højere grad indtænke akustiske løsninger fra start, så alle parter, arkitekter, designere og bygherrer, sammen kan skabe en optimal løsning for såvel det visuelle udtryk som det akustiske.”

International Noise Awareness Day er en global kampagne, startet af Center for Hearing and Communication, og som første gang fandt sted i 1996 med målet om at sætte fokus på støj, og hvad det gør ved os mennesker. I år faldt dagen igår den 30. april og blev markeret verden over med forskellige arrangementer og workshops for at forbedre akustiske forhold.

Skrevet i: Foodservice, Forskning og uddannelse, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

Drikkevarer02. 12. 2025

Ved årets European Coffee & Hospitality Awards blev det endnu engang understreget, at godt håndværk betaler sig. Italienske Lavazza blev i denne uge kåret til Best European Commercial Coffee Roaster for tredje år i træk. Det er en hæder, der baserer sig på mere end 10.000 nomineringer og

Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

Forskning og uddannelseFødevareproduktionRåvarer og ingredienser02. 12. 2025

Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed. Af Kimie Kongsøre Æg er lidt af en superingrediens i madlavning. De skummer, giver struktur

Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

AktueltDetailhandel og en grosFoodservice02. 12. 2025

Black Friday har længe været et hit hos de private forbrugere, men konceptet tiltaler også de professionelle kunder. Det er meldingen fra Dagrofa Foodservice, som i fredags opnåede en markant samlet omsætningsrekord for de 30 lokale Cash & Carry-butikker. Særligt gouda, burgerbøffer og pommes

Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

AktueltFoodservice02. 12. 2025

Torsdag i sidste uge afholdt østrigske Falstaff en stor lanceringsevent for 350 mennesker i anledning af udgivelsen af deres nye magasin dedikeret til de nordiske og baltiske lande. Ved samme event lancerede Europas førende mad- og livsstilsmedie deres nye guide til Nordens bedste barer, mens en

FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

FødevareproduktionFødevaresikkerhedKød, fisk og fjerkræPolitik og eksportTop02. 12. 2025

Østre Landsret frifandt i november Fødevarestyrelsen for at have taget for høje priser for sin kødkontrol. Nu anker brancheorganisationen FødevareDanmark imidlertid afgørelsen til Højesteret, da man mener, at dommen er i strid med EU-retten. FødevareDanmark mener, at Fødevarestyrelsens

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lavazza vinder europæisk hæder for tredje år i træk

    02.12.2025

  • Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde

    02.12.2025

  • Black Friday gav omsætningsrekord i Dagrofa Foodservice-butikker

    02.12.2025

  • Falstaff: Et af Europas førende mad- og livsstilsmedier er udkommet i Danmark

    02.12.2025

  • FødevareDanmark anker gebyrsag til Højesteret: Dommen strider mod EU-retten, mener de

    02.12.2025

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik