Siden årtusindeskiftet er arealet, som bruges til dyrkning af grøntsager, vokset med ca. 30 pct. I alt 13.000 hektar blev brugt til grøntsagsdyrkning i 2018.
Målt i mængde er gulerødder og løg de mest producerede grøntsager i Danmark. I væksthuse er de vigtigste grøntsager agurker og tomater. Dette, og meget andet om dansk grøntsagsproduktion, kan findes i analysen Flere danske grøntsager fra Danmarks Statistik, som udkom i tirsdag.
Arealet med økologiske grøntsager er mere end fordoblet siden 2008, og i 2018 udgjorde de økologiske frilandsgrøntsager omtrent en fjerdedel af værdien af de dyrkede frilandsgrøntsager i Danmark.
– Det er en større andel end for de fleste landbrugsprodukter, fx var den økologiske andel af mælken, målt på værdi, ca. 11-12 pct. og for korn knap 5 pct., siger specialkonsulent Steffen Møllenberg på baggrund af analysen.
Fortsat en lille del af EU’s grøntsager
I analysen ”Flere danske grøntsager” fremgår det tillige, at produktionen af frilandsgrøntsager i Danmark er blevet koncentreret i færre, men større gartnerier. Mere end halvdelen af det danske areal med frilandsgrøntsager fandtes i 2018 på kun 25 bedrifter. Mere end halvdelen af arealerne med væksthusgrøntsager fandtes i de 10 største gartnerier.
Analysen viser også, at det gennemsnitlige driftsresultat og den gennemsnitlige afkastningsgrad for grøntsagsgartnerier har udviklet sig mere positivt end for bedrifter specialiseret i landbrugsafgrøder, såsom korn, raps og kartofler.
Den danske grøntsagsproduktion udgjorde med 0,3 mio. tons ud af 65 mio. tons en meget lille del af EU’s samlede produktion. I EU dyrkes især mange grøntsager i Spanien og Italien, hvoraf mere end en tredjedel er tomater.
Se hele analysen på dst.dk.