• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarer19. 09. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Den tyske vinidentitet under forandring

AktueltDrikkevarer19. 09. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Tysk vin udvikler sig med hastige skridt, og det er ikke ufortjent, når de bedste pinot noir-vine sammenlignes med vinene fra Bourgogne. Men skal de tyske producenter sammenligne sig med naboerne i Frankrig?

Fra venstre: Hansjörg Rebholz fra vinhuset Rebholz og Franz Wehrheim fra vinhuset Wehrheim på Kastanienbusch, hvor de fortæller om deres biodynamiske vin, som stille og roligt er ved at få et fast greb i tyskerne. Foto: Kasper Mundt-Nielsen.

Det er svært ikke at bringe riesling til bordet, når talen falder på tysk vin. Mangt en vinnyder verden rundt sætter stor pris på hvidvinsdruen, som fylder godt op i spalterne i vinmagasiner, på vinkort og på hylderne hos vinhandleren. Fra USA til Norden har den etableret sig som vores tyske favoritdrue, og det er tyske vinproducenter udmærket klar over. Ud af Tysklands 103.000 hektar vinmarker, var 24.318 hektar i 2021 beplantet med riesling, hvilket svarer til en stigning på ti procent i forhold til året før. Markedet hungrer efter den sprøde, tørre vin med den store indflydelse fra de mineralholdige jordbunde, der findes i mange af de tyske vinregioner. Den moderne riesling, som er en fryd til vores Ny Nordiske Køkken er efter år, hvor syren og den elegante showcase af den subtile mineralske aroma blev maskeret i sødme, indbegrebet af tysk vinidentitet – og har været det i en årrække.

Chardonnay vinder frem

Men Tyskland er mere end riesling, og det er tydeligt, at de tyske vinproducenter har skævet til det, der foregår i Bourgogne. Her sælges udsøgte vine til astronomiske beløb, og også middelmådige og til tider ligeledes ligegyldige vine sælges til beløb, der gør regionens vine utilgængelige for mange vinforbrugere. Det tyske svar på pinot noir, spätburgunder var i 2021 plantet på 11.602 hektar, hvilket er hele 25,4 procent mere end i 2020. Chardonnay er til sammenligning blot plantet på 2.558 hektar, men følger man vinproduktionen i Baden og Pfalz, der er de største producenter af spätburgunder og chardonnay i Tyskland, står det klart, at producenterne gør sig store forventninger til bourgogne-style vine fra Tyskland.

Peaker spätburgunder?

I Landau, Pfalz har Weingut Münzberg hjemme. Ejeren, Gunter Kessler har stadig nogle marker med riesling, der trods alt stadig er regionens mest dyrkede drue, men Kesslers kærlighed er til druerne, der slutter på burgunder: spätburgunder, grauburgunder og weissburgunder, men også chardonnay.

– Vi fokuserer på burgundiske sorter, som finder ideelle forhold i vores kalk- og ler-rige jord, der simpelthen er for tung til god riesling, siger Gunter Kessler.

Det samme gør de i Ilbesheim, Pfalz hos Weingut Kranz, der alle dage har lavet spätburgunder efter eget hoved. De har fundet deres identitet og resultatet er en stilart, som vi efterhånden forventer os heroppe i nord, når vi taler tysk vin, men som ikke nødvendigvis var den gængse type vin, som tyskerne lavede for bare 10-15 år siden.

Forsætter efter billedet

Der er et generationsskifte undervejs blandt flere vinproducenter, blandt andet hos Weingut Kranz, der er ved at køre unge Xaver Kranz i stilling. Foto: Kasper Mundt-Nielsen.

– Vi har lært os at lave en frisk spätburgunder og ikke den varme, fede stil, siger Kerstin Kranz, ægtefælle til vinbonden Boris Kranz, som ejer foretagendet.

Og nu begynder forbrugere og vinsamlere også at se, at den tyske spätburgunder har stort potentiale.

– Mange forstår nu, at de ældre årgange af burgundervinene kan noget. Det kan betale sig at modne vores vine, fortæller Kerstin Kranz.

Der har da også været et generelt løft af kvaliteten af tysk vin gennem de senere år.

– Vi har opnået mere med spätburgunder de sidste ti år, end vi gjorde de foregående 40, siger Franz Wehrheim fra Weingut Dr. Wehrheim i Birkweiler, Pfalz. En del af æren kan ifølge Franz Wehrheim tilskrives de tyske undervisere, der forudså, at den unge og nuværende generation af vinproducenter ville opleve pinot noir/spätburgunder-druen, når den tager sig bedst ud – på højde med druerne i Bourgogne.

Læner sig op ad naboen, men vil gerne være sin egen

Det er ifølge Gunter Kessler en fordel, at de tyske vine bliver sammenlignet med dem fra Bourgogne, da de kvalitetsmæssigt nærmer sig hinanden og det skaber interesse for den tyske vin, men han udtrykker også et ønske om, at de tyske burgunder-varianter får sin egen identitet. Ganske som riesling har. Det ønske skal blandt andet opfyldes ved at få anerkendt chardonnay som en Grosse Gewächs-værdig drue. På familiens marker har de da også ranker med mere end 30 år på bagen, og de gyldne dråber har efter en modningsperiode på blandt andet barriques, lavet af egetræ fra Pfalz, en profil der i hvert fald er nærmere den burgundiske end den varme stil fra Australien eller USA.

Alt efter mark og alder byder deres chardonnays på alt fra citrus, æbler, pærer, blomster, urter, salt og honning, men også reduktive noter såsom flint og gummi, og det viser, at med de store temperatursvingninger Tyskland også er underlagt (og liberal brug af friske fade), skal der ikke meget til at svinge barometeret fra den gamle vinverden til den nye, eller et sted midt i mellem, som måske netop er deres eget.

Forsætter efter billedet

Gunter Kessler fra Weingut Münzberg er ved at finde frem til et fad chardonnay, som han har store forventninger til. Foto: Kasper Mundt-Nielsen.

Et Tyskland i forandring

Med temperatursvingningerne, som generelt er opadgående, er der gennem årene blevet eksperimenteret med flere af de – for klimaet – eksotiske varianter, hvor chardonnay er den førende, med sauvignon blanc og merlot i hælene. Der er sågar per 2021 15 hektar tempranillo. Ifølge Potsdam Institute for Climate Impact Research vil der om blot 18 år være gode forhold for grenache i Baden og Pfalz, og gode vilkår for cabernet franc så nordligt som Berlin. Druerne riesling og weissburgunder/pinot blanc vil med fordel kunne dyrkes nær den danske grænse. Og store dele af Tyskland vil have mulighed for at dyrke chardonnay, men måske ikke i de regioner, hvor den i dag trives. Det samme gør sig gældende med spätburgunder, som Tyskland er verdens tredjestørste producent af, efter Frankrig og USA.

VDP.Weinbörse i Mainz

Så måske kan tyskerne finde deres identitet blandt de druer, som de allerede nu mestrer, som udover riesling altså især er burgundervarianterne, med spätburgunder i front, men de kan allerede nu godt forberede sig på at lave samme øvelse i nær fremtid. Og det første sted, du kan opleve den tyske vinidentitet blandt de førende producenter, er på Weinbörse i Mainz, der igen i år kunne løbe af stablen efter to år med corona-aflysninger. Weinbörse samler i april måned de cirka 200 tyske VDP-producenter (læs evt. Food&Drink nr. 3 fra 2019 for mere information om VDP) – 178 deltog i år – og giver dem mulighed for at vise deres seneste årgang frem for omtrent 3.500 vinprofessionelle fra nær og fjern. Skulle man smage samtlige producenters vine, skulle du igennem hele 1.535 flasker. Skål!

Jo, tysk vin er sin helt egen

Når man smager sig igennem vinene fra Ahr, Baden, Franken, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz og så videre – der er 13 store vinregioner, med flere regioner på vej, forudser Steffen Schindler, institutleder ved Deutches Weininstitut – at det er en gennemgang af en 2021-årgang, der bød på enorme udfordringer for producenterne. Vejret bød på både høj varme og periodevis store mængder nedbør, og vinene varierer stort som følge heraf. Tyskland er et stort vinland og årgangene skal vurderes ud fra hver enkel region. Ahr, der som bekendt oplevede en sønderlemmende oversvømmelse i sommeren 2021, kan stadig levere spätburgunder med en flot frugt og underliggende note, jordede og krydrede noter, mens Mosels riesling fremviser en elegant syre, og i nogle tilfælde også relativt meget frugt. Det har været en dyr og besværlig høst, men besøget på VDP.Weinbörse i Mainz viser tydeligt, at de dygtige tyske vinmagere har klaret arbejdet upåklageligt – den tyske vinidentitet skinner igennem.

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik