Et par liter bayersk øl, lyden af Mozart og dybdegående massage har i årtier været en del af dagligdagen hos wagyu-køerne i Japan, der er bedre kendt som Kobe-køer.
Massagen og den klassiske musik må køerne på markerne lidt udenfor Viborg dog undvære. Det er til gengæld erstattet af frisk luft, fuglefløjt og øl-mask fra det lokale bryghus i Viborg, hvor kvægavler Søren Friis Vester har en fast aftale med brygmesteren.
– Inspireret af japanerne så skal mine køer ikke snydes for smagen af øl. Det er dog ikke rigtig øl, jeg serverer, men øl-mask som jeg henter 600-800 kg af hver måned hos Viborg Bryghus. Det er nok til at forsyne min besætning af Wagyu-køer, som har fri adgang til øl-masken 24 timer i døgnet, siger Søren Riis Vester.
– Køerne elsker det, og kombineret med kraftfoder giver masken kødet en helt fantastisk fedtmarmorering, som racen er kendt for, siger Søren Vester Friis.
Det er netop fedtmarmoreringen, der får folk til at betale 1200 kroner kg for et stykke kobe-kød. Smeltepunktet på fedtet er lavere end ved andre kødtyper, og ifølge Søren Vester Friis skal der ikke andet end en varm tommeltot til, før fedtet smelter i kødet.
– Når man først har stået med en kobe-bøf i hånden og mærket strukturen i kødet, så er man ikke i tvivl om kvaliteten. Det er en helt speciel følelse, siger Søren Vester Friis.
Hver slagtekrop fra en Kobe-ko indkasserer ca. 60.000 kroner.