I 2025 tager Rasmus Munk ud i stratosfæren. I samarbejde med to amerikanske virksomheder skal Alchemist-kokken skabe en holistisk spiseoplevelse ombord på Space Perspectives rumkapsel Neptune. Seks passagerer vil skabe verdenshistorie ved at nyde deres livs måltid på den yderste kant af jordens atmosfære. Kapslen forventes at lette fra Floridas kyst i 2025, og prisen for at tage med på eventyret starter på 3,5 million DKK. Alt overskuddet fra ekspeditionen doneres til Space Prize Foundation, der fremmer ligestilling indenfor rumvidenskab og teknologi.

På restaurant Alchemist i København udfolder Rasmus Munk sin filosofi om ”Holistic Cuisine” som fusionerer kunst, visuel teknologi, musik, og videnskab i ønsket om at forandre verden gennem gastronomi. Den tilgang har fanget opmærksomheden hos de amerikanske virksomheder SpaceVIP og Space Perspective, som nu samarbejder med Michelinkokken om at arrangere verdens første holistiske spiseoplevelse i rummet, ombord på verdens første CO2-neutrale rumkapsel.
“Jeg er dybt fascineret af rummet, og det var på en skoletur fra Randers til Planetariet i København, at jeg for første gang oplevede følelsen af at blive forflyttet til en helt anden verden. Det blev senere en inspiration til at skabe Alchemist-oplevelsen i og rundt om en planetariekuppel. Muligheden for at skabe en stratosfærisk gastronomisk oplevelse sammen med verdens førende eksperter inden for videnskab og design føles fuldstændig vildt og samtidig logisk, mærkeligt nok,” siger Rasmus Munk.
Co2-neutral rumkapsel
Middagen serveres 30 km over jordens overflade ombord på Spaceship Neptune, en CO2-neutral rumkapsel som løftes af en gigantisk brintfyldt ”SpaceBalloon”, udviklet af NASA, i stedet for raketter. Passagererne, som vil nyde måltidet til synet af solopgangen over jordens krumning, behøver ingen særlig træning eller udstyr, da lufttrykket i rumkapslen er det samme som i et passagerfly. Oplevelsen varer i 6 timer fra kapslen letter fra et skib udfor Floridas kyst til den lander i havet, hvor den bliver samlet op.
Spaceship Neptune er en del af en større indsats for at fremme rumturisme, og kapslen er netop blevet færdigbygget af Space Perspective, som har som mål at gøre rummet mere tilgængeligt for en bredere gruppe af mennesker. Testflyvningerne starter i april. Efter missioner fortæller astronauter ofte, at synet af vores planet mod det uendeligt mørke univers baggrund fremhæver samhørigheden mellem alle levende væsener og skaber en forståelse for, at vi kun har ét fælles hjem. Fænomenet kaldes ”The Overview Effect”.
Også bidrage til klimavidenskaben
Ud over at gøre CO2-neutrale rumrejser mulige, vil Space Perspective også bidrage til klimavidenskaben med løbende atmosfæriske data og partnerskab med forskellige NGO’er.
“I sammenligning med universet er vores planet bare et lille støvkorn, men det rummer hele vores historie og fremtid. Der er ingen andre steder at flytte hen – så vi bliver nødt til at passe på den og se hele jorden som en helhed. Det er de samme tanker som vi med en holistisk tilgang formidler på Alchemist, men jeg tror at budskabet vil blive endnu stærkere i denne unikke setting,” siger Rasmus Munk.
SpaceVIP er en eksklusiv rejsearrangør specialiseret i rum- og rumrelaterede oplevelser, med det formål at inspirere den næste generation af private astronauter. Virksomhedens grundlægger, Roman Chiporukha, har de seneste år specialiseret sig på rumrejser.
“Dette banebrydende kulinariske eventyr repræsenterer et historisk øjeblik. Jeg håber, at ekspeditionen vil være med til at omdefinere ikke blot privat rumforskning, men også begrebet fine dining,” siger Roman Chiporukha, grundlægger af SpaceVIP.
På Refshaleøen i København er Rasmus og holdet på Alchemist netop gået i gang med at udvikle oplevelsen og menuen til rumrejsen. Der er endnu ikke nogen færdige retter at fremvise, men det overordnede koncept bliver at skabe en gastronomisk fortolkning af de seneste 60 års rumforskning og den indvirkning den har haft på samfundet – både på et videnskabeligt og filosofisk plan.