Den danske mikrobiolog, Dieter Elsser-Gravesen fra ISI Food Protection, har netop fjernet et alvorligt Listeria-problem hos den tyske kødvareproducent, Sieber. Virksomheden har ellers været lukket af myndighederne, men nu Sieber fået lov til at genoptage produktionen.
I juni stoppede de tyske fødevaremyndigheder all produktion hos den tyske kødproducent Sieber, der ligger i Bayern, Tyskland. Årsagen var, at der var konstateret Listeria i en lang række af virksomhedens produkter og myndighederne vurderede, at mindst 80 personer var blevet syge af at spise virksomhedens kødprodukter. Fire personer var døde som følge af indtagelsen af de Listeria-kontaminerede produkter.
Naturligvis blev alle virksomhedens produkter trukket tilbage fra markedet, hele virksomhedens lager af kødprodukter blev destrueret, og al produktion blev øjeblikkeligt indstillet. I alt blev omkring 100 tons kødvarer kasseret. Som følge af produktionsstoppet kunne Sieber ikke betale sine regninger og blev efterfølgende erklæret konkurs og en advokat overtog styringen af konkursboet. Advokatens mål var – og er stadig – at redde virksomheden fra den totale konkurs, så virksomheden og de 120 ansatte vil blive reddes. Den første opgave var naturligvis at få startet produktionen igen – efter at det var helt sikkert at produktionen var sikker – og færdigvarerne fri for Listeria.
ICI Food Protection træder til
Det er så her, at Dieter Elsser-Gravesen fra ICI Food Protection kommer ind i billedet. Dieter, der har et særdeles godt ry i den tyske kødbranche, fik nemlig til opgave at udvikle et anti-Listeria-program hos Sieber, så virksomheden igen kunne producere sikre og Listeria-fri fødevarer.
Dieter Elsser-Gravsen fortæller:
– Jeg gik straks i gang med at udvikle et state-of-the-art-koncept (Listeria Kontrol Koncept, red.), der er baseret på den seneste viden om forekomst og opførsel af Listeria monocytogenes i et fødevareproduktionsmiljø. Kontrolprogrammet er baseret på tre forskellige grundstene, der samlet sikrer, at de færdigproducerede produkter er sikre at konsumere. Han fortsætter:
– I praksis er det nærmest umuligt at undgå at Listeria, via råvarer og ingredienser, kommer ind i fabrikken og produktionsfaciliteterne. Og når først Listeria har etableret sig i produktionsmiljøet, så er det meget vanskeligt at få dem udryddet, også selv om hygiejnestandarden er høj. Det anslås faktisk, at omkring 20-50 % af samtlige fødevarevirksomheder er kontamineret med Listeria i større eller mindre grad i deres produktionsanlæg. Han fortsætter:
– Hvis man skal have styr på Listeria, så er det ikke nok at fokusere på at undgå at få Listeria-bakterierne ind i produktionsfaciliteterne. Det er faktisk mere vigtigt at beskytte fødevarerne i de forskellige procestrin, så antallet Listeria-bakterier kan reduceres eller helt elimineres. Men det er også vigtigt at sikre, at der ikke sker vækst af Listeria i den efterfølgende lagring og distribution.
– Det handler om at gå målrettet til værks og implementere et Listeria-kontrol-system, der hviler på tre fundamenter, nemlig forebyggelse, reduktion og inhibition. På denne måde kan alle risici styres og minimeres til det mindst mulige, fortæller Dieter Elsser-Gravesen fra ICI Food Protection.
Sieber har genoptaget produktionen
Kontrolsystemet er nu implementeret og i fuld drift hos Sieber, og ICI Food Protection har guided kødproducenten igennem hele processen. Fødevaremyndighederne har godkendt kontrolsystemet efter en lang række tests og undersøgelser og på basis heraf, har virksomheden fået grønt lys til at genoptage sin produktion.
– Historien dokumenterer med al tydelighed, hvor stor en risiko Listeria faktisk er for fødevareproducenter. Men risikoen kan styres og minimeres, såfremt der implementeres et moderne og effektivt Listeria-kontrolsystem. Det bør naturligvis gøres, før skaden er sket, så man ikke kommer til at stå i samme situation som Sieber i Tyskland, slutter Dieter Elsser-Gravesen fra ICI Food Protection.