• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionFødevaresikkerhed03. 10. 2023 | Helle Friemann Nielsen

Danmarkshistoriens største infrastrukturfællesskab om fødevarer bærer frugt

AktueltForskning og uddannelseFødevareproduktionFødevaresikkerhed03. 10. 2023 By Helle Friemann Nielsen

Virksomheder og forskningsmiljøer har med det fælles højteknologiske laboratoriecenter, FOODHAY sat nye standarder for samarbejde om brug af state-of-the-art forskningsudstyr til udvikling af ny viden og innovative løsninger i udviklingen af fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer

Nye ingredienser, der kan forlænge holdbarheden på fødevarer, nye typer mælkesyrebakterier udvundet fra blomster og bær og nye produktionsmetoder, som kræver et mindre energiforbrug.
Det er blot et par af de resultater, der er skabt ved hjælp af forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory, FOODHAY, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har bidraget til med 51,5 millioner kroner.

100 stykker udstyr
Siden 2019 er mere end 100 stykker udstyr blevet installeret på Aarhus Universitet, Københavns Universitet, DTU Fødevareinstituttet og Teknologisk Institut.
Et stort antal samarbejder mellem fødevarevirksomheder og både danske og internationale forskningsmiljøer viser gode resultater. Alene i 2022 har 96 danske og internationale virksomheder samarbejdet med FOODHAY-partnerne.
Fordi FOODHAY-platformen nu råder over mange state-of-the-art avancerede instrumenter er det muligt på en helt ny klinge at undersøge og udvikle råvarer og ingredienser og generelt sundere og mere bæredygtige fødevarer og mindske madspild.
Det viser sig bl.a. i et imponerende antal publicerede artikler, konferencepræsentationer, gennemførte studenterprojekter og samarbejder med fødevarevirksomheder, siger Michelle Williams, som leder FOODHAY-konsortiet og Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.
Indtil videre er 41 artikler publiceret, 35 præsentationer givet på konferencer og 37 bachelor- og kandidatafhandlinger afleveret med brug af FOODHAY udstyr.

Virksomheder og specialiseret viden rykker sammen
Dansk Industri glæder sig over, at FOODHAY-samarbejdet har givet virksomhederne mulighed for at rykke tættere på den specialiserede viden og udstyr på universiteterne og hos andre videnspartnere.
-Det er afgørende for fødevaresektoren at få udviklet den viden, vi har brug for til fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer og ingredienser. Her er FOODHAY en platform af høj klasse, og jeg glæder mig over, at virksomhederne i den grad har grebet muligheden for at være med. Samtidig er det en fornøjelse at se, at der i mange af FOODHAY-projekterne også bliver uddannet kandidater indenfor fødevareområdet. Det tegner godt for fremtiden, siger branchedirektør Leif Nielsen fra DI Fødevarer.

Bred anvendelse i industrien
Udstyr og viden, som er tilvejebragt gennem FOODHAY, har fundet vej til både små og store virksomheder.
Eksempelvis har man hos Greenfield Innovation ApS testet grønne proteiner ved at substituere dem i frisk pasta, det har gjort fremstillingen hurtigere og dermed mindre energikrævende. Food & Bio Cluster Denmark glæder sig over sådanne eksempler.
-Vi noterer med særlig glæde, at der også er en lang række innovative virksomheder, som har samarbejdet med forskningsmiljøerne og har fået værdi ud af de investeringer, der er foretaget over de seneste år, siger direktør Lars Visbech Sørensen fra Food & Bio Cluster Denmark.
Målet for FOODHAY er netop at skabe ny viden til brug i fødevareindustrien og til talentudvikling af både studerende, forskere og medarbejdere i fødevarevirksomheder.
FOODHAY er sat i verden for at bidrage til at udvikle fremtidens sunde og bæredygtige fødevarer samt mindske madspild gennem avanceret proces- og forskningsudstyr.

Fakta om FOODHAY
Forskningsinfrastrukturen Open Innovation FOOD & Health Laboratory, FOODHAY, er et stort nationalt forskningsinfrastrukturprojekt, som Uddannelses- og Forskningsministeriet bidrager til med 51,5 millioner kroner.
Konsortiet bag FOODHAY bidrager med et tilsvarende beløb, så den samlede investering bliver ca. 103 millioner kroner.
Bag FOODHAY står forskningsinstitutionerne Aarhus Universitet, DTU, Københavns Universitet, og Teknologisk Institut, og det indkøbte forskningsudstyr er fordelt blandt dem.
Arla er strategisk partner – og både Food & Bio Cluster Denmark og Dansk Industri bidrager aktivt som repræsentanter for de danske fødevarevirksomheder.
I 2021 og 2022 har FOODHAY registreret, at platformen har ført til/indgår i hhv.:
• 90 og 96 samarbejder mellem FOODHAY partnerne og virksomheder
• 50 og 78 samarbejder med forskere på danske og internationale universiteter og andre forskningsinstitutioner
• Fem og 36 publicerede artikler
• Fem og 30 konferencepræsentationer
• 12 og 25 bachelor- og kandidatafhandlinger
• 12 og 22 bachelor- og kandidatkurser.

I løbet af 2022 har Plus Proces bragt en række artikler fra og om FOODHAY:
• Plus Proces #3/2022: FOODHAY-samarbejde om fremtidens fødevarer
• Plus Proces #4 2022: FOODHAY-samarbejde om biomarkører og screening
• Plus Proces #6 2022: FOODHAY-samarbejde om proteomik og metabolomik
• Plus Proces #7 2022: FOODHAY-samarbejde om fødevarebiofysik
• Plus Proces #8 2022: FOODHAY-samarbejde om sensorik og forbrugeradfærd

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Fødevaresikkerhed

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik