• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceTop24. 02. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Danmarkshistorien i et højtbelagt smørrebrød

FoodserviceTop24. 02. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Man går fire trin ned fra det travle Københavns gader og træder ind i et stykke med levende madkultur. På Restaurant Schønnemann fortælles danmarkshistorien gennem højtbelagt smørrebrød

Foto: Restaurant Schønnemann

Restaurant Schønnemanns historie på Hauser Plads starter helt tilbage i 1877, hvor bønder og handelsfolk kunne få stillet sulten i form af lommemader, inden turen gik til handelspladsen på Kultorvet. Hauser Plads har gennem årene været vært for flere beværtninger, men som tiderne er skiftet og tendenserne forandret, lukkede de én efter én. I dag rummer pladsen en moderne legeplads, restaurant, kaffebar og kunstbutik, og altså også smørrebrødsrestauranten Schønnemann, der som i en tidslomme står ene tilbage og giver et unikt indblik i tiden, der var. Træder man de fire trin ned i kælderen på Hauser Plads 16, træder man ind i en levende historie om det københavnske handelsliv.

Schønnemann er en institution

Det er restauratørerne Juliette N. Rasmussen og Thomas G. Rasmussen, der driver restauranten i dag. For parret, der er født ind i restaurationsbranchen, var det drømmen at slutte karrieren af i en frokostrestaurant, og da Søren og John Puggaard i 2015 ønskede at sælge den historiske beværtning, fik de en mulighed, som de ikke kunne sige nej til – heller ikke selv om den kom år før planlagt.

– Schønnemann er en institution. Det er en kulturarv, vi har fået lov til at drive, fortæller Juliette N. Rasmussen stolt og smilende ved et solidt træbord med hvid dug under en gammel porcelænslampe i den atmosfæriske og hyggelige kælderbeværtning en tirsdag morgen, nogle timer før servering. Selvom hun efterhånden har drevet restauranten i knap syv år, er glæden over at være en del af den danske gastronomiske historie ikke til at tage fejl af.

Vi mødes med restauratøren til en samtale om at overtage en velsmurt smørrebrødsrestaurant og drive den historiske beværtning i en tid, hvor dansk gastronomi aldrig har stået stærkere.

Forsætter efter fotoet

Der er en folkelig stemning på Restaurant Schønnemann, hvor det er gæsterne, der skaber musikken over smørrebrød, øl og snaps. Foto: Restaurant Schønnemann.

Følger tidens trends

Målet med overtagelsen af restauranten har aldrig været at foretage revolutionerende justeringer ved det arbejde, de tidligere ejere har lagt i restauranten, for restauranten har ikke bare en kulturarv, men også en sjæl, som skal bevares.

– Selvfølgelig skal Schønnemann ikke bare være, som den altid har været. For så bliver restauranten forældet og for gammeldags. Vi har en konstant udvikling for at følge markedstendenserne, men det er små usynlige justeringer, forklarer Juliette N. Rasmussen.

I dag er det vegetariske og veganske segment i fremgang, og det skal klassiske restauranter også omfavne for at forblive aktuelle.

– Vi ser restauranter som Geranium, der udelukkende fokuserer på grønt, fisk og skaldyr og når tendenserne blandt kokkene ændres, følger smørrebrødet med. Det er kokkenes fortjeneste, at smørrebrødet fik sin renæssance. I 2004, da man lavede manifestet for Det Ny Nordiske Køkken, var smørrebrødet jo dømt ude. Fra slutningen af 60’erne og til da, var smørrebrødet slet ikke interessant. Det var støvet.

En af årsagerne til smørrebrødets deroute skal ses i lyset af centraliseringen efter 2. verdenskrig. Mændene kom hjem og havde oplevet store gastronomiske mirakler i form af burgere og hotdogs.

– Men så kom René Redzepi, Claus Meyer og en lang række nordiske kokke og satte skub i udviklingen. Det var med til at sætte fokus på smørrebrødet, som jo om noget er lokalt og en del af den danske madkultur.

I dag er burgeren fastfood og unge som gamle har igen taget smørrebrødet til sig.

– Hvis du spørger de unge mennesker i dag, kan de jo slet ikke forestille sig et Danmark uden smørrebrød.

Det er blandt andet de unges kærlighed til smørrebrødet, der sætter skub i udviklingen af stykkerne.

– Vi følger hele tiden med i tidens tendenser, men ser man på den nuværende tendens i forhold til miljø og herunder brug af lokale råvarer, så er vi på Schønnemann jo allerede med. Vi fokuserer udelukkende på danske råvarer, såsom sild, økologiske høns og grise, dansk oksekød, kartofler og så videre. Det er nemt at være lokal, når man er Schønnemann, da alle vores råvarer er danske.

Forsætter efter fotoet

Der er 90 stykker smørrebrød på spisesedlen. Foto: Restaurant Schønnemann

Kokke side om side med smørrebrødsjomfruen

Det var omkring 2007, samme år som Søren og John Puggaard selv overtog Schønnemann fra tidligere ejer, at smørrebrødsrevolutionen tog fart. Adam Aamann har året forinden åbnet spisestedet Aamann, hvor det klassiske smørrebrød bliver taget ind i den moderne tidsalder.

– Det er Adam Aamann, der revolutionerer smørrebrødet. Både i stykkernes form og hans valg af ingredienser, siger Juliette, der mener, at kokkenes indtog i smørrebrødsbranchen har været afgørende for den succes, smørrebrødet nyder i dag.

– Smørrebrødsjomfruerne var blevet dovne under industrialiseringen. Lige pludselig kunne man jo købe rullepølser, leverpostej, saltkød og så videre. Hvorfor skulle man så lave det selv? Skolerne underviste ikke længere i at lave pålæg, men blot at anrette smørrebrødet flot.

Det gav ifølge Juliette plads til kokkene, der har en naturlig interesse for at lave deres eget pålæg, salte kød, sylte og så videre. Det var noget andet end de moderne, franske teknikker, der havde præget kokkeuddannelserne. Udviklingen med smørrebrødet og succesen, både ved det klassiske og moderne smørrebrød skal tilskrives kokke som Adam Aamann samt Søren og John Puggards interesse for faget, mener hun. Samtidig er smørrebrødsjomfruer og gastronomer med speciale i smørrebrød også blevet støvet godt og grundigt af og interessen for faget blomstrer.

Moderne eller klassisk

Det vil ikke være forkert at sige, at genren er delt op i to: det klassiske smørrebrød og det moderne. På den ene side står de historiske smørrebrødsbeværtninger, såsom Schønnemann, med deres højtbelagte smørrebrød og på den anden står restauranter såsom Aamann, Selma, Carl Nielsen, Norrlyst og opremsningen kan blive ved.

– Aamann serverede pludselig firkantede stykker med synligt brød, der passede ned i små, smarte kasser lige til at tage med. Væk var de store hvide kasser, hvor smørrebrødet risikerede at ramle sammen. Formen er blevet en del af hans DNA og andre søger inspiration hos ham.

– På den anden side står vi, Schønnemann, hvor smørrebrødet er højtbelagt og rugbrødet gemt væk. Udseendemæssigt er stilene helt forskellige.

Forsætter efter fotoet

Foto: Restaurant Schønnemann.

Og stilforskellene kan godt forvirre. Juliette fortæller med et stort smil, at de tit bliver spurgt, om der bliver serveret brød til pålægget. Der er altså brød under pålægget, forsikrer hun.

Snakken om, hvad højt belagt smørrebrød overhovedet er, tager hun gerne med gæsterne. Historien er lang og interessant og trækker spor helt tilbage til vikingetiden, lyder det fra den historiekyndige restauratør:

– Malt og fedt var basis for vores føde i vikingetiden. Med tiden blev vi mere sofistikerede og bagte brød og kærnede smør.

Brødet blev smurt og gik fra at være tilbehør til at være kanvasset til lommemaden, hen over den højtbelagte og nu også Michelin-anerkendte gourmet.

– Jeg plejer at sige, at jo rigere vi blev, jo mere kom der på smørrebrødet og det kan man tydeligt se i dag. I dag kan man få smørrebrød med foie gras-creme, stenbiderrogn og nærmest alt, hvad man kan forestille sig.

Rugbrød er smørrebrødets kanvas

Men det er rugbrødet, der er hovedingrediensen, slår Juliette fast, uanset om det er skjult som på det klassiske højtbelagte på Schønnemann eller serveres som en crumble på toppen af retten, som man kan opleve på Restaurant Selma. Rugbrødet bidrager med bitterheden, en vigtig del af de smagselementer, der skal til, for at retten fungerer.

– Min mormor kendte ikke til smagskompasset med det salte, sure, bitre, søde og umami. Men hun serverede en helt klassisk rugbrødsmad med leverpostej og syltede agurker. Og det smager godt, fordi det har alle de smagsoplevelser, som vi i dag har sat ord på. Så hvert stykke på Schønnemann er i dag en helt naturlig kombination af de fem elementer, uanset om det er en sprængt and med peberrod eller en klassisk roastbeef med ristede løg.

Smørrebrødet er dog ikke en akademisk opgave. Det er et produkt, der laves på efterspørgsel. Der er altså ingen regler om agurkespringere, tomatvifter og citronryttere, men de forskellige restauranter har derimod en veldefineret stil, der sikrer genkendeligheden som med Aamanns firkantede smørrebrød. Hos Schønnemann bruger man udelukkende danske produkter, gerne lokalt om muligt og så er der kun ganske få elementer i modsætning til de moderne kokkes stykker, der kan være en ganske kompleks servering.

– Vi har maksimalt fem elementer på et stykke smørrebrød: brød, smørelse, umami i form af for eksempel fisk eller kød, en creme og pynten. Det gør, at vi kan have en spiseseddel med 90 stykker smørrebrød, mens de moderne køkkener holder sig til væsentligt færre.

Forsætter efter fotoet

Med 140 flasker snaps skulle der gerne være noget for enhver smag. Foto: Restaurant Schønnemann

Moderne udvikling i det klassiske køkken

Få elementer på en servering betyder ikke, at der ikke er stor variation og at der ikke eksperimenteres. En god håndfuld af stykkerne laves også i vegetariske eller veganske alternativer, hvis det ønskes og senest har kokken Oscar kreeret en Blomme i Madeira-sild. En ret, der taler til os fra fortiden, med fedtegrever på toppen og salvie frem for dild.

– På den måde står vi ikke stille. Vi begynder selvfølgelig ikke at servere sild i suppe; vi holder os til smørrebrødet.

– I øjeblikket arbejder vi også meget med torskerogn, både stegt og kogt. Danskerne kan godt lide torskerogn, men det er ganske få unge, der ved, hvad frisk torskerogn er, så det skal vi aktivt sælge ind, forklarer Juliette og det står klart, at det store menukort holdes moderne og aktuelt, i en klassisk indpakning, der er Schønnemanns lange historie tro. Det er ifølge Juliette synergien med det moderne smørrebrødskøkken, der både sikrer videre udvikling i genren, men også dem, der skal sikre, at nichen med de klassiske smørrebrødsbeværtninger skal bestå:

– Jeg tror, at Schønnemann får lov til at forblive Schønnemann, fordi de andre kokke skeler til det moderne smørrebrød. Vi gamle, Kronborg, Amalie, Sorgenfri, Schønnemann og så videre, består, fordi vi har historien og har skabt vores egen lille niche.

– Alle laver smørrebrød i dag, og det gode ved smørrebrødet er, at det er nemt at skabe din egen DNA. Vi føler os ikke pressede af nye smørrebrødsrestauranter og tendenser. Jeg føler mere, at de er med til at sørge for, at smørrebrødstrenden ikke dør ud. Det er de unge kokke, der tog os med i deres opblomstring og jeg frygter, vi ville blive støvede, hvis kokkene vender smørrebrødet ryggen, slutter Juliette N. Rasmussen, der forhåbentlig kan se frem til mange år, hvor støvekosten kan holdes borte og hvor interessen for smørrebrødet fortsat blomstrer.

Kan du ikke få nok af smørrebrød, kan du få stillet sulten i den nye udgave af Food&Drink nr. 2 2022

Skrevet i: Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik