Et felt bestående af 17 af landets førende sommelierer samledes en lun morgen i september på Restaurant Trio i hjertet af København, for at indlede konkurrencen om at blive landets bedste sommelier.
Først skulle de igennem en test bestående af 60 spørgsmål, hvis formål var at vise deltagernes viden inden for vin og andre drikkevarer, inklusiv historie, geografi, produktionsmetoder. Derefter en række forskellige opgaver inden for mad- og drikke pairings, blindsmagninger af forskellige drikkevarer, blandt andet inkluderende øl af typen IPA, såvel som smagninger og beskrivelser af to danske oste, hvor deltagerne skulle anbefale drikkevarer til de pågældende – heriblandt drikkevarer, der ikke indgår i kategorien vin. Derudover skulle de også identificere fejl på en kundes faktura for et restaurantbesøg og så sluttede den indledende konkurrence af med endnu en blindsmagning, hvor de skulle identificere og beskrive en Noilly Prat (vermouth).
En jury bestående af William Wouters, vice præsident i den internationale sommelier forening, ASI, Peer F Holm, præsident i den tyske sommelier forening samt præsident for Dansk Sommelier Forening Christian Aarø og vice præsident og Head of the Jury, Tim Vollerslev, gennemgik herefter de 17 deltageres resultater og fandt de tre bedste til finalen, der fandt sted samme eftermiddag i Axelborg salen, der i samarbejde med Tivolis Nimb havde sørget for flotte rammer til en velbesøgt finale.
De tre finalister gennemgik, på scenen foran publikum, et restaurantscenarium med to borde, med hver fire gæster. Her bad Christian Aarø deltagerne om at anbefale og forklare Champagne vintage 2002 for gæster samt anbefale drikkevarer til en seksretters menu, de fik præsenteret under eksaminationen. Benspændet var, at vinene skulle være fra forskellige lande, forskellige druetyper og forskellige årgange. Andre opgaver bestod i at dekantere og servere en flaske rødvin og afhjælpe en situation, hvor gæsterne havde fået en dårlig flaske vin.
Finalen sluttede ved at de tre deltagere var på scenen samtidig for at identificere fællestræk ved tre sæt af tre forskellige vine. Et slide show der testede finalisternes paratviden samt en lynidentificering af 6 forskellige drikkevarer og til sidst en perfekt skænkning af en magnum flaske i 20 glas.
Årets bedste vinkort blev derefter kåret af Star Wine List, hvor Geranium lavede et regulært hattrick med guld i hele tre kategorier, mens Admiralgade 26 vandt prisen for det ‘bedste korte vinkort’, og restaurant 108 vandt prisen for det ‘bedste naturvinkort’.
Danmarks bedste sommelier i 2020 blev Rasmus Lunkov Marquart, restaurant- og sommelierchef på Restaurant Lyst i Vejle, der sejrede foran Jonathan Gouveia fra Restaurant Ti Trin Ned og Ketil Krongaard Sauer fra sauerwine.dk
Food&Drink var tilstede ved finalen, og du kan læse en længere artikel samt interview med vinderen af DM i sommelier, i det magasin, der udkommer den 13. oktober. Får du ikke magasinet i postkassen, kan du tilmelde dig til at modtage det gratis i din indbakke lige her: Tilmeld dig og få Food&Drink gratis i din indbakke