Søndag den 23. oktober strømmede gastronomiske talenter til Food Innovation House i Vejle, da Culinary Institute by VejleErhverv endnu engang satte kartoflen øverst på dagsordenen til Kartoffelprisen 2022. Knivene var slebet og blikket var rettet mod guld, da fem deltagere kæmpede en brav kamp i køkkenet for at præsentere en unik kartoffelmenu.

Efterårsferien er lig med kartofler. Sådan var det hvert fald år tilbage. Ferien blev tidligere kaldt Kartoffelferien, da det oprindelige formål var at give skolebørnene fri, så de kunne hjælpe med den årlige kartoffelhøst. Men som årene er gået er den danske knold blevet mere og mere overset. Og det har Per Mandrup fra Culinary Institute by VejleErhverv sat sig op for at ændre.
– Med Kartoffelprisen kan vi være med til at sætte fokus på kartoflen og dens alsidighed. For ud over at være klimavenlig og nærende, så kan den noget helt unikt rent smagsmæssigt. Og det er netop det konkurrencen er med til at synliggøre, idet kartoflen skal indgå med 60% i deltagernes menu, fortæller Per Mandrup.
Et anerkendt dommerpanel bestående af højdespringere inden for dansk gastronomi sad klar til at smage sig igennem 15 retter. Heriblandt to lokale talenter – Nicolaj Møller fra Restaurant Tree Top og Daniel McBurnie fra Restaurant Lyst.
Efter mange timers hårdt arbejde kunne det offentliggøres, at det var Bjarke Jeppesen fra Restaurant Resumé der kunne tage pokalen med hjem. Endnu engang. Bjarke vandt også konkurrencen tilbage i 2019, men havde et brændende ønske om at være den første til at vinde titlen to gange.
– Bjarke har skabt et helt fantastisk håndværk som går igen i alle hans retter. Og så formår han at sammensætte smage der smelter sammen i en højere enhed, forklarer Per Mandrup.
Ud over et rejselegat på 20.000 kr. og en speciallavet kniv fra Early Nature blev vinderen også tildelt en unik kartoffelskulptur kreeret af Kirsten Holm Nielsen.
Andenpladsen gik til Mathias Christensen fra Restaurant Grønnegade, som modtog et rejselegat på 10.000 kr., og tredjepladsen blev overrakt til Peter Steen Secher-Hansen fra Restaurant EAT, som modtog et rejselegat på 5.000 kr.
Vindermenuen
Vindermenuen, hvor kartoflen skulle indgå med minimum 60 % bestod af en forrret med smørporcheret pighvar med caviar, ristet jomfruhummer, ostekartoffel med porrecreme samt en tærte med kartoffelcreme, marineret kartoffel, stegt kartoffel og en sauce på muslinger og jomfruhummer.
Hovedretten var en stegt kylling, ballotine af kylling, croissant, kokette, kartoffel i lag, svampe- og kyllingesauce.
Desserten var en kartoffel- og æbleis, vandbakkelse, kartoffeltrekant med æble, chokolademousse med kartoffel, toppet med appelsin, æble og kartoffel sabayon sauce.
Kartoffelprisen har tidligere været afholdt på Kold College i Odense, men er senere overtaget af Culinary Institute by VejleErhverv. Konkurrencen har eksisteret siden 2012.