• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDrikkevarerForskning og uddannelse28. 08. 2025 | Mikkel Bækgaard

Danmark har fået sin første herboende Master of Wine

AktueltDrikkevarerForskning og uddannelse28. 08. 2025 By Mikkel Bækgaard

Qian Janice Wang, lektor og sektionsleder for Design og Forbrugeradfærd, kan føje endnu en prestigefyldt titel til sit imponerende CV: Master of Wine. Hun er nu Danmarks første herboende Master of Wine.

Efter at have bestået den tredje og sidste del af den krævende eksamensproces, har Qian Janice Wang nu opnået den højeste udmærkelse i vinens verden: Hun er officielt blevet Master of Wine, tildelt af The Institute of Masters of Wine. Hun er samtidig den første Master of Wine bosiddende i Danmark. Programmet har eksisteret i over 70 år.

Janices præstation er særligt bemærkelsesværdig, i det at hun har gennemført uddannelsens tre stadier på kun fire år, som næsten er det korteste tidsrum, det kan gøres på. Hvert stadies eksamen er notorisk svær at bestå – så svære, at der i dag kun findes 420 Masters of Wine i hele verden.

”Stadie 2-eksamenen, som er en fire-dages eksamen, for mit hold havde kun en beståelsesprocent på 13 pct.. Og det inkluderer folk, der tidligere har forsøgt den eksamen. Vi var kun fire personer, der bestod i første forsøg. Så for mig er det også lidt af en personlig bedrift at være blevet Master of Wine på så relativt kort tid,” siger Janice.

Kvalitet frem for kvantitet

Janices passion for vin begyndte i hendes tidlige 20’ere, da hun boede i Seattle i USA og arbejdede som softwareingeniør hos Microsoft. Hun har altid været interesseret i sanseoplevelser, og særligt lugtesansen. Vinkurser blev derfor hendes måde at udleve den interesse.

”Jeg blev interesseret i vin på grund af den kompleksitet man kan finde i dets aroma. Der er så mange fascinerende aspekter af duft i vin. Og ved formelle vinsmagninger, spytter man jo vinen ud i stedet for at drikke det. Så det handler udelukkende om den sensoriske oplevelse,” fortæller Janice og tilføjer:

”Det sjove er, at jeg faktisk er allergisk over for alkohol. Men det passer godt til mit ønske om alligevel at prøve de her skønne vine – hvis jeg kun kan få ét glas vin, så skal det også være dyrt!”

Janice nåede at klare alle niveauer af vinkurser, hun kunne tage, da hun boede i Seattle. Da hun flyttede til Storbritannien for at tage en ph.d. i eksperimentel psykologi ved Oxford genoptog hun også sin professionelle interesse i vin.

Her meldte hun sig ind i Oxford University Blind Wine Tasting Society allerede i sit første år. På andet år blev hun formand for Oxford Wine Tasting Society og kaptajn for universitetets hold, der konkurrerede mod Cambridge i blindsmagning.

”Så selv før jeg blev en del af et fødevarevidenskabeligt institut, hvor smagstests er et kerneområde, havde jeg brugt meget tid på at arrangere blindsmagninger. Jeg stod for omkring 60-70 vinsmagninger om året i mine roller i Oxford Wine Tasting Society,” fortæller Janice.

Bro mellem to verdener

Til den tredje og sidste eksamen til Master of Wine skal man skrive en forskningsartikel. Her trak Janice på sin akademiske ekspertise og undersøgte, hvordan mennesker opfatter og beskriver syreindhold i vin. Arbejdet inkluderer både kemisk analyse af vinene, sensorisk evaluering, online spørgeskema og en fysisk smagstest udført i København og London. 

Ligesom hendes artikel gør, såhåber Janice, at hendes nye titel som Master of Wine kan bygge bro mellem vinbranchen og den akademiske forskning i vinsmagning og sanser.

”Vinprofessionelle forstår ikke nødvendigvis sensorisk videnskab, mens mange forskere ikke har indblik i de kommercielle realiteter i vinens verden. Så det, jeg virkelig gerne vil, er at være en bro mellem akademia og vinbranchen, så viden kan flyde begge veje. Jeg kan bruge min vinfaglighed til at øge relevansen af akademisk forskning, og jeg kan formidle sensorisk forskning, så vinfolk bliver endnu bedre til at smage,” siger Janice.

Hun har allerede skabt stærke forbindelser til en række vinproducenter rundt om i verden og sigter mod at bruge sin nye titel til at sætte både Danmark, og særligt Københavns Universitet, på verdenskortet over

”På et personligt plan er det at opnå MW-titlen noget, jeg har ønsket, siden jeg var 23. Men The Institute of Masters of Wine siger, at titlen også indebærer et ansvar for at tjene og forbedre vinens verden. Den mission driver mig mindst lige så meget. Jeg vil gerne promovere universitetet som et sted, der bedriver fremragende vinforskning, og jeg vil gerne sikre, at unge i Danmark, der brænder for vin, ved, at de kan komme hertil for at studere det,” slutter Janice.

Skrevet i: Aktuelt, Drikkevarer, Forskning og uddannelse

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik