Som det første kafferisteri i Danmark tilbyder CleverCoffee nu en certificeret CO2-neutral kaffe. Faktisk er det lykkedes risteriet at fjerne mere end 90 pct af kaffens CO2-udledning ved at træffe sunde og velovervejede valg igennem hele kaffens rejse. Dermed lever Impact No. 01, som de kalder kaffen, op til kravene for Net Zero.

En kaffebønne har været på en lang rejse, før den bliver brygget til en varm kop kaffe. Den skal dyrkes og tørres på kaffefarmen på den anden side af kloden og fragtes meget lange afstande, før den bliver ristet og pakket på det danske kafferisteri. Først da er den er klar til at blive sendt ud og drukket af det kaffeelskende, danske folk.
Efter sådan en lang rejse er det ikke en selvfølge, at man nu kan få CO2-neutral kaffe. Der er nemlig ganske mange processer involveret i kaffeproduktionen, hvor CO2-udledninger skal minimeres eller helt elimineres før, man kan nå i mål med CO2-neutralitet.
Nu er det for første gang lykkedes et kafferisteri i Danmark at opnå CO2-neutralitet på en kaffe – og det er endda lykkedes uden smutveje. Den CO2-neutrale kaffe hedder Impact No. 01 og er fra Clever Coffee. Den er dyrket på farmen Santa Clara i Brasilien, som for nyligt er blevet verificeret CO2 negativ. Og det skal altså forståes som en positiv ting. Det betyder nemlig, at farmen optager mere CO2 end den udleder.
“Hvor en standard kaffe udleder omkring 10 kg CO2e pr. kilo, så har vi formået at reducere emissionerne på Impact No. 01 til blot 390 gram CO2e pr. kilo. Dermed lever den op til kravene for Net Zero, hvor man først skal reducere med mindst 90% og først derefter kan kompensere for resten. I mine øjne er klimakompensation et add-on til grøn omstilling – men det kan ikke stå alene som en løsning i sig selv,” siger Lindy Brogaard, der er Head of Coffee ved CleverCoffee.
Naturlig beplantning på kaffefarmen
Impact No. 01-kaffen formår at være co2-neutral blandt andet fordi farmens produktionsområde fylder 193 hektar, mens hele 365 hektar af farmen anvendes til at dyrke naturlig beplantning.
Desuden er kaffen en såkaldt natural processed, hvilket betyder at kaffen bliver tørret direkte efter den er plukket, altså med frugtkødet på. De fleste andre kaffer får nemlig vasket frugtkødet af før det tørres – hvilket tilføjer en yderligere post på klimaregningen.
Fra Brasilien fragtes kaffen via skib – det langsommere, men mere klimavenlige transportmiddel – til Aarhus havn. Herfra bliver den fragtet små 30 km med lastbil til Odder, hvor CleverCoffee rister de grønne bønner på verdens mest miljøvenlige kafferister; en Loring S15 Falcon.