En afgift på forbrug af oksekød og mejeriprodukter giver stort set ingen effekt i forhold til de politisk valgte klimamål og Danmarks internationale forpligtelser, viser ny CEPOS-analyse. Landbruget bør derfor omfattes af en generel CO2-pris på udledninger fra produktionen, fremfor en forbrugsbaseret afgift på udvalgte fødevarer.
Radikale Venstre og senest Moderaterne har fremsat forslag, der sender en del af regningen fra regeringens bebudede klimaafgift på landbruget over til forbrugerne – en såkaldt kødafgift. Spørgsmålet har også været heftigt diskuteret i Venstre.
Dog bliver det i en helt ny CEPOS-analyse slået fast, at dyrere kød og mejeriprodukter ikke batter i forhold til klimamålene.
”Det skyldes, at størstedelen af produktionen går til eksport, og at en afgift på forbrugerne alene giver landmændene incitament til at producere mindre, men ikke til at gøre det mere klimavenligt,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Derfor giver det heller ifølge CEPOS ikke mening, når Radikale Venstre taler om en afgift på 10 procent på okse- og kalvekød, eller når Moderaterne foreslår en differentieret moms på dagligvarer, der gør klimatunge produkter som oksekød dyrere til gengæld for billigere grøntsager.
”Hvis man laver en afgift svarende til det, som Radikale foreslog, men ikke alene lagde den på oksekød, men også mejeriprodukter, vil vi få en reduktion på 0,1 millioner tons CO2. Det svarer til 0,3 procent af de danske drivhusgasudledninger og 2 procent af udledningerne fra kvæg,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS og fortsætter:
”De danske klimamål stiller uundgåeligt landbruget i en meget svær økonomisk situation, men den rigtige løsning er at kompensere for tabene, ikke at indføre kødafgifter eller andre tiltag, der ikke batter og ikke er omkostningseffektive,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS.
Otto Brøns-Petersen kan kontaktes på 20 92 84 40 for uddybende kommentarer.