Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer.

I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter at de tidligere i denne uge blev forsigtigt overført til iltede poser i Østrig og transporteret gennem Europa. Larverne sættes ud i specialbyggede tanke, hvor en forsøgsproduktion i et RAS-anlæg (Recirculating Aquaculture System) nu tages i brug.
Leverancen markerer startskuddet på den operationelle fase af et projekt, der skal etablere Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer i fuldt recirkulerede, udledningsfri systemer. Biofloc og RAS-teknologien gør det muligt at udnytte næringsstoffer i lukkede kredsløb og samtidig have fuld kontrol over vandkvalitet, energi- og ressourceforbrug – hvilket giver et minimalt klima- og miljøaftryk.
Klaus Hjorth Hansen fra Nexø Vodbinderi, der er initiativtager til projektet, og som stiller rammer til rådighed for forsøgsproduktionen udtaler:
”Visionen er at genoplive og videreudvikle en moderne produktion af fiskeri- og akvakulturprodukter på Bornholm – og styrke en vigtig del af øens historiske identitet. Projektet er samtidig med til at skabe nye arbejdspladser, udnytte eksisterende bygninger i Nexø Havn og udvikle lokale råvarer med høj kvalitet.”
Projektet gennemføres i tæt samarbejde mellem Roskilde Universitet, Nexø Vodbinderi og Blue Research, med Bornholms Lakseklækkeri som lokal forankring. Initiativet er finansieret af FLAG Bornholm og EU’s Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og Fødevareministeriet.
”Som forsker er det utroligt interessant at bidrage så konkret til en erhvervsudvikling med biologisk viden, og se hvordan denne viden kan kombineres med andre kompetencer. Jeg er som forsker stolt over at kunne bidrage til at skabe en bæredygtig udvikling på Bornholm, og mener at netop anvendelse af forskning til erhvervsudvikling, er en kerneopgave for universitetet,” siger lektor Per Meyer Jepsen fra Roskilde Universitet.
Med projektet tager Bornholm et vigtigt skridt mod en ny, grøn erhvervssatsning baseret på innovation, lokal værdiskabelse og bæredygtig akvakultur. Fra Lakseklækkeriet i Nexø kan der i de kommende år leveres friske, velsmagende varmtvandsrejer – Made in Bornholm – til danske restauranter og aftagere.



