Tikøb Bryghus i Nordsjælland og Borren Bryghus i Odsherred samarbejder om ølbrygning, og de to brygmestre er enige om, at vandbehandling i mikrobryggerier giver ca. 20 procent større effektivitet og en mere elegant smag.
Claus Klint fra Borren Bryghus har vundet flere priser for sit øl, og han har i 2016 også repræsenteret Danmark ved europamesterskaberne i håndbrygning i Rom.
Borren Bryghus har et mindre bryggeri i Odsherred, men med succesen har det ikke længere tilstrækkelig kapacitet til efterspørgslen. Derfor har Claus Klint lejet sig ind hos Erik Jensen, der driver mikrobryggeriet Tikøb Bryghus og importvirksomheden bryghus.nu.
Claus Klint har i samarbejde med BWT arbejdet med vandbehandling i sit bryggeri, hvor han har gode erfaringer med at reducere karbonathårdheden med et BWT Bestmax filter, der typisk anvendes i bl.a. restauranter og cafeer.
– Da jeg flyttede hovedproduktionen til Erik Jensens nyetablerede Tikøb Bryghus, var det naturligt, at jeg tog mine gode erfaringer med vandbehandling og samarbejdet med BWT med. Men da kapaciteten er på 75.000 liter årligt og behovet derfor meget større, måtte BWT udvikle en ny løsning til os, siger Claus Klint.
Mere elegant smag
Fordi vi i Danmark primært drikker grundvand, vil det typisk have et stort indhold af kalk og andre mineraler. Især kalk er problematisk ud fra et gastronomisk synspunkt, da kalk neutraliserer mange af de smags- og aromastoffer, der gerne skulle finde vej til øllet. Det er bl.a. derfor, at mange restauranter og cafeer benytter sig af vandbehandling, fortæller Claus Klint og fortsætter:
– Der er flere fordele ved vandbehandling. Den største og helt objektive forbedring er effektiviteten. Vi kan typisk brygge 15-20 procent mere øl på samme mæsk. Personligt synes jeg også, at øllet får en mere elegant smag, når vi benytter kalkfrit vand. 15-20 procent bliver til mange flasker på et år, så det er ret let at regne ud, at det er en god forretning, fremhæver Claus Klint.
Ifølge Claus Klint gælder smags- og effektivitetsforbedringerne, uanset om han brygger i mindre skala i Odsherred eller i det større anlæg, han har adgang til hos Tikøb Bryghus.
Bryggerkollegaen Erik Jensen er enig, og tilføjer, at man tydeligt kan se forskel på varmeelementer, kar og kedler, når der benyttes behandlet vand uden kalk.
Læs mere i LevnedsmiddelBladet.