• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerTop28. 04. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtigt kød i Frankfurt

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerTop28. 04. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtig kødproduktion er i centrum, når den internationale kødbranche samles i Frankfurt den 14. til 19. maj, hvor de nyeste trends og tendenser inden for slagtning og forarbejdning af kød vises frem for et internationalt publikum. Også alternative proteiner spiller en væsentlig rolle.

Tørmodning af kød kommer til at spille en stadig større rolle i fremtiden. Både på produktionssiden, i detail samt foodservice. Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Petra Welzel

Vores forhold til kød har ændret sig markant over de seneste år. Forbrugerne har nedsat kødforbruget og plantebaseret mad finder vej til vores tallerkener i stadig større omfang. Men det er nærmest umuligt at sætte tal på det reelle kødforbrug, eftersom opgørelsesmetoder varierer fra analyse til analyse. Tager man udgangspunkt i tænketanken Concitos rapport om madvaner fra 2019, er det danske kødforbrug upåagtet opgørelsesmetoder dog stadig et stykke over EU-gennemsnittet og langt over det globale gennemsnit. Et studie fra Københavns Universitet (KU) i 2021 viser et generelt fald i kødforbruget i Europa, hvor samlet set 46 procent spiser mindre kød sammenlignet med året før. For danskernes vedkommende er tallet 37 procent. Lektor Armando Perez-Cueto fra Institut fra Fødevarevidenskab på KU udtaler i forbindelse med udgivelsen af studiet om danskernes kødforbrug:

– (…) Eksempelvis mener halvdelen af danskerne, at vi ernæringsmæssigt ikke kan undvære kød, selvom der er forskningsmæssig evidens for det modsatte. For det andet hersker der en madkultur, der siger, at plantebaseret mad ikke smager af nok, og at et komplet måltid indeholder kød. Det mener 45 procent af danskerne. Selvom det kun er 100 år siden, at danskerne primært levede af plantekost, har narrativet om, hvad der er rigtigt at spise, vokset sig stærkt.

Alternativet som smager konventionelt

I Tyskland siger 51 procent af forbrugerne ifølge KU, at de har skåret ned på kødforbruget. Myterne og narrativet fra de danske forbrugere kan også kobles på de tyske, og derfor er plantekost blevet en helt naturlig del af den store kødmesse, IFFA, i Frankfurt. Hele 200 ud af 900 udstillere vil på messen i maj fremvise produkter, hvor alternative proteinkilder, såsom planter, men også insekter og laboratorieskabt kød, er hovedingrediensen. Et nyligt studie fra the Good Food Institute estimerer, at plantebaserede kødalternativer vil udgøre seks procent af det samlede globale kødmarked i 2030 og ifølge analysevirksomheden Boston Consulting Group vil der i løbet af 2023 være opnået paritet mellem smag, tekstur og pris på plantebaserede fødevarer i forhold til de konventionelle.

Ifølge en analyse fra Boston Consulting Group vil der i løbet af 2023 være opnået paritet mellem smag, tekstur og pris på plantebaserede fødevarer i forhold til de konventionelle. Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Petra Welzel

Laboratorieskabt kød

Kød skabt i laboratorier var engang nærmest science fiction, men i dag viser biotech-virksomheder fra hele verden store fremskridt og laboratoriekødet er ikke længere noget, vi skal tænke os til. Grundprincippet er, at man tager stamceller fra dyret via en biopsi i muskel og fedtvæv. Cellerne multipliceres i store bioreaktorer og cellemassen kan så formes til eksempelvis hakkebøffer til burgeren. Virksomhederne gør også brug af blandt andet 3D-printere for at skabe kødprodukter med tekstur, så vi ikke skal nøjes med laboratorieskabt kød i burgeren, men også kan komme til at nyde det i form af en stor, rød ”ribeye”. Producenterne møder dog stadig skepsis fra forbrugerne og samtidig er prisen alt for høj, selv i et marked med stigende kødpriser. Stephanie Jaczniakowska-McGirr, chef for fødevareindustri & retail hos internationale NGO med base i Tyskland, ProVeg, opsummerer de udfordringer, som det dyrkede kød har:

– Selvom laboratoriedyrket kød viser lovende takter, har vi tre presserende udfordringer: Mere offentligt finansieret open source-forskning er nødvendigt for at løse tekniske udfordringer. Yderligere arbejde med lovgivningen er nødvendig for at støtte og skabe sikkerhed for producenter og forbrugere. Mere information er nødvendig for at bane vejen for en objektiv og fair modtagelse af dyrket kød i samfundet.

Bæredygtighed

Det er blandt andet på baggrund af bæredygtighed, at kødalternativerne vinder frem. Diskussionen om bæredygtig produktion i kødforarbejdningsindustrien vedrører generelt spørgsmål om miljøbeskyttelse, sundhed og dyrevelfærd. I forbindelse med ønsket om at beskytte klimaet er det den høje CO2-udledning, det lige så høje vandforbrug og det emballageaffald, som branchen forbruger, der er i fokus. Bæredygtighed er en katalysator for forandring og innovation i kødindustrien lyder det fra arrangørerne af IFFA, der har gjort bæredygtighed til det overordnede tema for messen. Der vil altså være god mulighed for at opleve teknologier, der skal gøre en særdeles energi-højintensiv sektor mindre intensiv. Energieffektive køle- og varmepumpeløsninger kan øge effektiviteten i både køle- og varmesituationer, og samtidig kan teknologier udnytte den overskydende varme og genbruge den til processer i køkkenet, fødevareproduktionen, sterilisering, rengøring med mere. Da de fleste processer i fødevareproduktionen kræver temperaturer under 100 til 120 grader er vedvarende energi såsom solceller og varmepumper også en del af løsningsforslaget til en mere bæredygtig industri.

Emballagetendenser

Emballeringen af produkter spiller en stadig større rolle for forbrugeren. Der skæves til bæredygtige og miljøvenlige løsninger på emballeringen, når produktet skal fra køledisken til indkøbskurven, og vil man som fødevareproducent være på forkant med tendenserne, er det en oplagt tendens at følge op på. Der vil blandt andet blive fremvist plastfri og plastreduceret emballage med teknologier, der skal minimere iltgennemtrængningen, hvor vedvarende råvarer såsom algebaseret plast, gennemsigtig film lavet af hamp, pap lavet af græs og anden biobaseret emballage er alternativer til de fossile råvarer. Hvis EU som ønsket skal være klimaneutralt, vil det betyde store udfordringer for fødevarebranchen samt emballageindustrien. Energieffektiviteten skal forbedres og der skal produceres fødevarer og emballager på måder, der bidrager til bevarelsen af verdens naturressourcer. Det, og meget mere, kan du opleve på IFFA i Frankfurt fra den 14. til 19. maj.

Find mere information på http://www.iffa.com eller hos messens danske repræsentant http://www.dimex.dk.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Messer og konferencer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik