• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerTop28. 04. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtigt kød i Frankfurt

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerTop28. 04. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtig kødproduktion er i centrum, når den internationale kødbranche samles i Frankfurt den 14. til 19. maj, hvor de nyeste trends og tendenser inden for slagtning og forarbejdning af kød vises frem for et internationalt publikum. Også alternative proteiner spiller en væsentlig rolle.

Tørmodning af kød kommer til at spille en stadig større rolle i fremtiden. Både på produktionssiden, i detail samt foodservice. Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Petra Welzel

Vores forhold til kød har ændret sig markant over de seneste år. Forbrugerne har nedsat kødforbruget og plantebaseret mad finder vej til vores tallerkener i stadig større omfang. Men det er nærmest umuligt at sætte tal på det reelle kødforbrug, eftersom opgørelsesmetoder varierer fra analyse til analyse. Tager man udgangspunkt i tænketanken Concitos rapport om madvaner fra 2019, er det danske kødforbrug upåagtet opgørelsesmetoder dog stadig et stykke over EU-gennemsnittet og langt over det globale gennemsnit. Et studie fra Københavns Universitet (KU) i 2021 viser et generelt fald i kødforbruget i Europa, hvor samlet set 46 procent spiser mindre kød sammenlignet med året før. For danskernes vedkommende er tallet 37 procent. Lektor Armando Perez-Cueto fra Institut fra Fødevarevidenskab på KU udtaler i forbindelse med udgivelsen af studiet om danskernes kødforbrug:

– (…) Eksempelvis mener halvdelen af danskerne, at vi ernæringsmæssigt ikke kan undvære kød, selvom der er forskningsmæssig evidens for det modsatte. For det andet hersker der en madkultur, der siger, at plantebaseret mad ikke smager af nok, og at et komplet måltid indeholder kød. Det mener 45 procent af danskerne. Selvom det kun er 100 år siden, at danskerne primært levede af plantekost, har narrativet om, hvad der er rigtigt at spise, vokset sig stærkt.

Alternativet som smager konventionelt

I Tyskland siger 51 procent af forbrugerne ifølge KU, at de har skåret ned på kødforbruget. Myterne og narrativet fra de danske forbrugere kan også kobles på de tyske, og derfor er plantekost blevet en helt naturlig del af den store kødmesse, IFFA, i Frankfurt. Hele 200 ud af 900 udstillere vil på messen i maj fremvise produkter, hvor alternative proteinkilder, såsom planter, men også insekter og laboratorieskabt kød, er hovedingrediensen. Et nyligt studie fra the Good Food Institute estimerer, at plantebaserede kødalternativer vil udgøre seks procent af det samlede globale kødmarked i 2030 og ifølge analysevirksomheden Boston Consulting Group vil der i løbet af 2023 være opnået paritet mellem smag, tekstur og pris på plantebaserede fødevarer i forhold til de konventionelle.

Ifølge en analyse fra Boston Consulting Group vil der i løbet af 2023 være opnået paritet mellem smag, tekstur og pris på plantebaserede fødevarer i forhold til de konventionelle. Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Petra Welzel

Laboratorieskabt kød

Kød skabt i laboratorier var engang nærmest science fiction, men i dag viser biotech-virksomheder fra hele verden store fremskridt og laboratoriekødet er ikke længere noget, vi skal tænke os til. Grundprincippet er, at man tager stamceller fra dyret via en biopsi i muskel og fedtvæv. Cellerne multipliceres i store bioreaktorer og cellemassen kan så formes til eksempelvis hakkebøffer til burgeren. Virksomhederne gør også brug af blandt andet 3D-printere for at skabe kødprodukter med tekstur, så vi ikke skal nøjes med laboratorieskabt kød i burgeren, men også kan komme til at nyde det i form af en stor, rød ”ribeye”. Producenterne møder dog stadig skepsis fra forbrugerne og samtidig er prisen alt for høj, selv i et marked med stigende kødpriser. Stephanie Jaczniakowska-McGirr, chef for fødevareindustri & retail hos internationale NGO med base i Tyskland, ProVeg, opsummerer de udfordringer, som det dyrkede kød har:

– Selvom laboratoriedyrket kød viser lovende takter, har vi tre presserende udfordringer: Mere offentligt finansieret open source-forskning er nødvendigt for at løse tekniske udfordringer. Yderligere arbejde med lovgivningen er nødvendig for at støtte og skabe sikkerhed for producenter og forbrugere. Mere information er nødvendig for at bane vejen for en objektiv og fair modtagelse af dyrket kød i samfundet.

Bæredygtighed

Det er blandt andet på baggrund af bæredygtighed, at kødalternativerne vinder frem. Diskussionen om bæredygtig produktion i kødforarbejdningsindustrien vedrører generelt spørgsmål om miljøbeskyttelse, sundhed og dyrevelfærd. I forbindelse med ønsket om at beskytte klimaet er det den høje CO2-udledning, det lige så høje vandforbrug og det emballageaffald, som branchen forbruger, der er i fokus. Bæredygtighed er en katalysator for forandring og innovation i kødindustrien lyder det fra arrangørerne af IFFA, der har gjort bæredygtighed til det overordnede tema for messen. Der vil altså være god mulighed for at opleve teknologier, der skal gøre en særdeles energi-højintensiv sektor mindre intensiv. Energieffektive køle- og varmepumpeløsninger kan øge effektiviteten i både køle- og varmesituationer, og samtidig kan teknologier udnytte den overskydende varme og genbruge den til processer i køkkenet, fødevareproduktionen, sterilisering, rengøring med mere. Da de fleste processer i fødevareproduktionen kræver temperaturer under 100 til 120 grader er vedvarende energi såsom solceller og varmepumper også en del af løsningsforslaget til en mere bæredygtig industri.

Emballagetendenser

Emballeringen af produkter spiller en stadig større rolle for forbrugeren. Der skæves til bæredygtige og miljøvenlige løsninger på emballeringen, når produktet skal fra køledisken til indkøbskurven, og vil man som fødevareproducent være på forkant med tendenserne, er det en oplagt tendens at følge op på. Der vil blandt andet blive fremvist plastfri og plastreduceret emballage med teknologier, der skal minimere iltgennemtrængningen, hvor vedvarende råvarer såsom algebaseret plast, gennemsigtig film lavet af hamp, pap lavet af græs og anden biobaseret emballage er alternativer til de fossile råvarer. Hvis EU som ønsket skal være klimaneutralt, vil det betyde store udfordringer for fødevarebranchen samt emballageindustrien. Energieffektiviteten skal forbedres og der skal produceres fødevarer og emballager på måder, der bidrager til bevarelsen af verdens naturressourcer. Det, og meget mere, kan du opleve på IFFA i Frankfurt fra den 14. til 19. maj.

Find mere information på http://www.iffa.com eller hos messens danske repræsentant http://www.dimex.dk.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Messer og konferencer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik