• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed09. 10. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtighedsworkshop hitter

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed09. 10. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Madspild, råvarer i sæson og grønne retter. Det er nogle af de emner, som Arla Pro underviser i, når storkøkkener fra hele landet deltager i Arla Pros gratis workshop kaldet Arla Pro LAB – bæredygtige vaner. Et af de cirka 200 storkøkkener, der har besøgt Arla Pro LAB, er advokatfirmaet Bruun & Hjejle i København. Efter workshoppen er køkkenpersonalet blevet mere kreative med madresterne og har fået mere grønt i deres retter.

For nylig gik Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet ud med 22 nye klimatips til danskernes madlavning. Men det er ikke kun ude i de danske hjem, at der er et øget fokus på klimaet. Siden september 2018 har 380 deltagere fra cirka 200 storkøkkener fordelt over hele landet deltaget i workshoppen ”Arla Pro LAB – bæredygtige vaner” for at få hjælp til, hvordan madlavning i de professionelle storkøkkener kan gøres mere bæredygtig.
Arla Pro LAB er en gratis workshop for storkøkkeners køkkenpersonale, hvor der blandt andet undervises i otte gode råd til vaneændringer, der skal hjælpe køkkenerne med at mindske sit madspild.
– Det kræver et stort arbejde at ændre vaner i et storkøkken. Derfor udviklede vi i 2018 en gratis workshop for storkøkkener med det formål at gøre det mere overskueligt og konkret for personalet at arbejde bæredygtigt, siger Jesper Vanghøj, marketingansvar for Arla Pro, og fortsætter:
– Personalet i de danske storkøkkener vil opleve, at selv helt simple tiltag kan skabe bæredygtige resultater. Det gælder fx at vælge danske råvarer i sæson eller at gøre det muligt for forbrugerne at tage frokostrester med hjem til aftensmad for en billig pris.

Grønnere tallerkner til 260 Bruun & Hjejle-medarbejdere
Blandt de ca. 200 storkøkkener, der har besøgt Arla Pro LAB, er advokatfirmaet Bruun & Hjejle, hvor køkkenchef Nina Rossi og hendes fem kollegaer dagligt laver mad til firmaets 260 medarbejdere. Hos Bruun & Hjejle har de i de seneste år arbejdet for et mere bæredygtigt køkken ved blandt andet at skrue ned for kødet og op for det grønne samt at tilbyde take-away af frokostens madrester.
For at få inspiration til endnu flere bæredygtige madvaner, tilmeldte Nina Rossi sig Arla Pros bæredygtighedsworkshop.
– Selvom det at tænke bæredygtigt ikke er nyt for os i køkkenet, var det meget lærerigt at få inspiration til nye, bæredygtige retter og få hjælp til, hvordan vi kan mindske vores madspild. Jeg tog masser af ny viden med mig derfra, og det var sjovt at høre, hvordan andre storkøkkener arbejder med bæredygtighed, siger Nina Rossi, køkkenchef hos Bruun & Hjejle, og uddyber:
– På workshoppen blev vi introduceret til lækre retter med masser af grøntsager, og så fik vi gode råd til, hvordan vi kan bruge ost i madlavningen som en erstatning for kød. Derudover lærte vi, at osteskorperne kan bruges i grøntsagsfond, supper og andet for at give umami – frem for at ryge i skraldespanden. Det var et trick, vi ikke kendte i forvejen, og som kan hjælpe os med at mindske vores madspild, siger Ninna Rossi.
Arla Pro har blandt andet udviklet otte gode råd, som storkøkkener og kantiner kan lade sig inspirere af, hvis de ønsker at nedbringe madspildet.
Arla Pro LAB holder lige nu pause fra workshops grundet COVID-19, og de forventes at blive genoptaget i 2021. Indtil da kan køkkenpersonalet med fordel gøre brug af de otte gode råd, som Arla Pro har udarbejdet for at mindske madspildet i de danske storkøkkener.

Arla Pros otte gode råd til at reducere madspild i storkøkkener
I køkkenet:
• Væn jer til at vente med at blande elementerne til fx salater eller gryderetter til lige inden servering, og gør det løbende under åbningstiden
• Tilbered råvaren hel, fx bagte selleri og blomkål. Skræller skal kun kasseres, hvis der er jord på, som ikke kan vaskes helt af
• Undgå rester: Alt på råvaren kan bruges, og stilke på krydderurter er også urt, som fint kan anvendes som smagsgiver. Citroner kan syltes eller saltes hele, så både saft og skal udnyttes
Hos gæsterne:
• Lav takeaway til medarbejderne af resterne. Kan I genanvende plastbøtter og måske lave jeres eget pantsystem? Kan I vælge bæredygtig emballage?
• Dokumenter effekten af jeres arbejde med madspild overfor gæsterne. Skriv fx i kg, hvor meget mindre affald I har. Det kan enten måles ved at veje det i en periode eller tjekke, om I køber mindre ind hos jeres leverandør
På buffeten:
• Mindre tallerkener giver mindre madspild
• Skift fadene på buffeten ud med mindre fade hen mod lukketid og ryk dem sammen
• Trim salatbaren, så den består af færre elementer, som smagsmæssigt passer godt sammen

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik