• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed09. 10. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Bæredygtighedsworkshop hitter

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed09. 10. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Madspild, råvarer i sæson og grønne retter. Det er nogle af de emner, som Arla Pro underviser i, når storkøkkener fra hele landet deltager i Arla Pros gratis workshop kaldet Arla Pro LAB – bæredygtige vaner. Et af de cirka 200 storkøkkener, der har besøgt Arla Pro LAB, er advokatfirmaet Bruun & Hjejle i København. Efter workshoppen er køkkenpersonalet blevet mere kreative med madresterne og har fået mere grønt i deres retter.

For nylig gik Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet ud med 22 nye klimatips til danskernes madlavning. Men det er ikke kun ude i de danske hjem, at der er et øget fokus på klimaet. Siden september 2018 har 380 deltagere fra cirka 200 storkøkkener fordelt over hele landet deltaget i workshoppen ”Arla Pro LAB – bæredygtige vaner” for at få hjælp til, hvordan madlavning i de professionelle storkøkkener kan gøres mere bæredygtig.
Arla Pro LAB er en gratis workshop for storkøkkeners køkkenpersonale, hvor der blandt andet undervises i otte gode råd til vaneændringer, der skal hjælpe køkkenerne med at mindske sit madspild.
– Det kræver et stort arbejde at ændre vaner i et storkøkken. Derfor udviklede vi i 2018 en gratis workshop for storkøkkener med det formål at gøre det mere overskueligt og konkret for personalet at arbejde bæredygtigt, siger Jesper Vanghøj, marketingansvar for Arla Pro, og fortsætter:
– Personalet i de danske storkøkkener vil opleve, at selv helt simple tiltag kan skabe bæredygtige resultater. Det gælder fx at vælge danske råvarer i sæson eller at gøre det muligt for forbrugerne at tage frokostrester med hjem til aftensmad for en billig pris.

Grønnere tallerkner til 260 Bruun & Hjejle-medarbejdere
Blandt de ca. 200 storkøkkener, der har besøgt Arla Pro LAB, er advokatfirmaet Bruun & Hjejle, hvor køkkenchef Nina Rossi og hendes fem kollegaer dagligt laver mad til firmaets 260 medarbejdere. Hos Bruun & Hjejle har de i de seneste år arbejdet for et mere bæredygtigt køkken ved blandt andet at skrue ned for kødet og op for det grønne samt at tilbyde take-away af frokostens madrester.
For at få inspiration til endnu flere bæredygtige madvaner, tilmeldte Nina Rossi sig Arla Pros bæredygtighedsworkshop.
– Selvom det at tænke bæredygtigt ikke er nyt for os i køkkenet, var det meget lærerigt at få inspiration til nye, bæredygtige retter og få hjælp til, hvordan vi kan mindske vores madspild. Jeg tog masser af ny viden med mig derfra, og det var sjovt at høre, hvordan andre storkøkkener arbejder med bæredygtighed, siger Nina Rossi, køkkenchef hos Bruun & Hjejle, og uddyber:
– På workshoppen blev vi introduceret til lækre retter med masser af grøntsager, og så fik vi gode råd til, hvordan vi kan bruge ost i madlavningen som en erstatning for kød. Derudover lærte vi, at osteskorperne kan bruges i grøntsagsfond, supper og andet for at give umami – frem for at ryge i skraldespanden. Det var et trick, vi ikke kendte i forvejen, og som kan hjælpe os med at mindske vores madspild, siger Ninna Rossi.
Arla Pro har blandt andet udviklet otte gode råd, som storkøkkener og kantiner kan lade sig inspirere af, hvis de ønsker at nedbringe madspildet.
Arla Pro LAB holder lige nu pause fra workshops grundet COVID-19, og de forventes at blive genoptaget i 2021. Indtil da kan køkkenpersonalet med fordel gøre brug af de otte gode råd, som Arla Pro har udarbejdet for at mindske madspildet i de danske storkøkkener.

Arla Pros otte gode råd til at reducere madspild i storkøkkener
I køkkenet:
• Væn jer til at vente med at blande elementerne til fx salater eller gryderetter til lige inden servering, og gør det løbende under åbningstiden
• Tilbered råvaren hel, fx bagte selleri og blomkål. Skræller skal kun kasseres, hvis der er jord på, som ikke kan vaskes helt af
• Undgå rester: Alt på råvaren kan bruges, og stilke på krydderurter er også urt, som fint kan anvendes som smagsgiver. Citroner kan syltes eller saltes hele, så både saft og skal udnyttes
Hos gæsterne:
• Lav takeaway til medarbejderne af resterne. Kan I genanvende plastbøtter og måske lave jeres eget pantsystem? Kan I vælge bæredygtig emballage?
• Dokumenter effekten af jeres arbejde med madspild overfor gæsterne. Skriv fx i kg, hvor meget mindre affald I har. Det kan enten måles ved at veje det i en periode eller tjekke, om I køber mindre ind hos jeres leverandør
På buffeten:
• Mindre tallerkener giver mindre madspild
• Skift fadene på buffeten ud med mindre fade hen mod lukketid og ryk dem sammen
• Trim salatbaren, så den består af færre elementer, som smagsmæssigt passer godt sammen

Skrevet i: Aktuelt, Foodservice, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik