Tirsdag d. 14. september samles nogle af fyrtårnene indenfor planteriget til ‘Bælg og business’, som er en hel dag dedikeret til at tale om, hvordan vi sammen kan få flere bælgfrugter hele vejen ud i forbrugernes maver. Her bydes landmænd, virksomheder, grossister, dagligvarekæder og foodservice velkommen til dage med grøn forretning.
Landmændene vil gerne producere, virksomhederne vil gerne produktudvikle, dagligvarehandlen ønsker flere produkter på hylderne, og foodservice efterlyser lokale planteproteiner i køkkenerne. Men hvordan det skal ske er spørgsmålet, og det er netop temaet til ‘Bælg og business’.
Programmet for dagen vil stå på oplæg fra plantefaglig vidensudvikler Jesper Fog-Petersen fra Økologisk Landsforening, der vil fortælle om hvilke bælgplanter, der fungerer særlig godt i den danske muld. Herudover vil forbrugersociolog Nina Preus fra Landbrug & Fødevarer servere de nyeste indsigter fra analyser om planterige-præferencer og forbrug ifm. grønne proteiner.
Hertil skal der også smages på bælgfrugter, bl.a. hestebønner, linser og lupin. Emilie Qvist Kjærgaard, kok og indehaver af Restaurant Medvind i Hanstholm , vil kokkerere og sætte ord på de smage, der er i spil, og hvilke knapper man som produktudvikler, kok eller forbruger kan skrue på for at skabe velsmagende bælgfrugter.
Sidst, men ikke mindst, er der bælgplante-debat og grønne snakke på programmet. Dygtige repræsentanter fra hele værdikæden, som har gjort sig vigtige erfaringer på det plantebaserede marked, vil debattere de næste vigtige skridt.
Paneldeltagere
Landmand Pia Hoff Hjorth fra Tranum Naturbrug
Direktør Ditte Tranberg fra Linser fra livet
Direktør Visti Møller fra Gl. Buurholt
Direktør Kristian Palmberg fra Cater Grønt
Chef Mad & Frivillighed Gitte Breum fra Odense Kommune
Kategorichef Christina Burgsø Martens fra Rema 1000
Til sidst går turen forbi Dråby Søgaard, som dyrker bælgplanter til Pure Dansk. Her vil Astrid og Malene Søgaard fra Pure Dansk byde velkommen til gården og tage dagens gæster tæt på høsten.