• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktionMejeri20. 09. 2022 | Helle Friemann Nielsen

AR-teknologi træner mejerister fra hele Norden

AktueltFødevareproduktionMejeri20. 09. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Alexandra Instituttet har i samarbejde med Force Technology og Kold College i Odense bygget en digital tvilling af et pasteuriseringsanlæg i et mejeri. Det gør op med den traditionelle måde at interagere med produktionen. I stedet for at man styrer maskinen via en skærm med knapper, så kan man gå rundt i produktionen i augmented reality og tage status på maskinernes tilstand.

Vi kender allesammen displayet på kopimaskinen, der viser, hvad det er for en skuffe, der er paper-jam i. Det samme gør sig gældende for større industrimaskiner i en produktion. Her foregår styringen også via et display.
Men i fremtiden kan det lille display måske erstattes med en teknologisk løsning, der gør det muligt at få informationen på den del af maskinen, hvor fejlen er opstået. Og dermed nemmere vejlede, hvordan man løser problemet. Teknologien er augmented reality.
Alexandra Instituttets og Force Technologys eksperter har netop taget første skridt på denne form for interaktion. I samarbejde med Kold College, der har et træningsmejeri for mejerielever, har de bygget en prototype på en digital tvilling af mejeriets pladevarmeveksler, som står for at varme mælken op, så man opnår pasteurisering.
-Det er et godt eksempel på, hvordan man kan tage data med ud i produktionen og vise det på en helt anden måde, forklarer Allan Hansen, leder af Digital Experience and Solutions Lab på Alexandra Instituttet.
-Prototypen er vores første ”take” på at bygge en digital tvilling, hvor man med augmented reality kan interagere med de her forskellige data-inputs. Det gælder både data fra IoT-sensorer og simuleret data. Det betyder, at i stedet for at du har et dashboard med knapper, så kan du med augmented reality stå og kigge på maskinen og udpege, hvad det er for nogle skuffer, du skal tage fat på, fortæller han.

Optimerer produktionen
I samarbejdet har Force Technology og Alexandra Instituttet lavet en digital tvilling af et pasteuriseringsanlæg, som er koblet til en IoT-toolbox, der indsamler forskellige data, herunder alle temperaturer, fra en pladevarmeveksler. Dataene bliver sendt til en simuleringsmodel, der genererer en punktsky, som kan vises ovenpå den fysiske maskine med en tablet eller en AR-brille. Ud fra den simulering kan man se, hvor der danner sig biofilm, der er noget, som man rigtig gerne vil undgå, når man producerer mejeriprodukter.
Kold College er netop gået med i samarbejdet for at demonstrere brugen af de her nye visualiseringsværktøjer, fortæller Lajla Bøtter-Jensen, der er tidligere driftskoordinator hos Kold College og i dag er ansat hos Force Technology.
-Det er oplagt at introducere teknologien til mejerist-eleverne, allerede inden de kommer ud i praktik. Det bliver allerede brugt i industrien, ved at man kan sætte forskellige parametre ind og undersøge, hvordan man kan optimere en proces og dermed spare penge, siger hun.
Det handler også om bæredygtighed, da de rør, man anvender i mejeriet, bliver skyllet igennem med noget syre, og her er det vigtigt at forudsige, hvornår man skal sætte ind med den her rengøring. Modellen kan hjælpe med at forudsige det rigtige tidspunkt.

Bygger AI ovenpå
For Alexandra Instituttet er det første ”take” på at bygge en digital tvilling med augmented reality, forklarer Allan Hansen:
-Det viser, hvad augmented reality kan bruges til. I stedet for at man på Kold College har en skærm, der viser et skitseret billede af, hvordan en proces ser ud, så kan man med vores løsning gå rundt ude i produktionshallen. Man kan tage data med og reagere på stedet overfor eksempelvis alarmer, hvis der er brug for det.

Løsningen er dynamisk, så selv ældre anlæg, hvor man har sat IoT-sensorer på eller laver noget måling på bagefter, at der vil man kunne trække det ud i et 3D-miljø.
Dataplatformen giver samtidig mulighed for at bygge AI og dataanalyser ovenpå en motor, pumpe eller andet, som man har IoT-data fra.
Det giver mulighed for at have nogle AI-algoritmer, som står og kigger efter afvigelser på data. Hvis der pludselig er noget, der afviger, så kan man have nogle analyser, der sikrer, at der rent faktisk rejser sig en alarm, som man kan få tilbage i augmented reality.
Derudover er det muligt at lægge proces-information, instruktioner eller samlevejledninger ind til mejeristen af et anlæg. Som i casen med Kold College kan det fx være, hvordan man kører en rengøringsprocedure.
-Det interessante er, at vi her har et samlet system, som understøtter datadrevet produktion. Hvis der er fejl, så kan man bruge det til fejlfinding og beslutningsstøtte, fordi man får alarmerne, mens man står derude, og får vist, hvor fejlen er. Man hjælper operatøren med at vurdere, hvad det er for en tilstand, som anlægget er i på et givet tidspunkt.

IoT-toolbox og AR-platform giver indsigter i produktionsdata
Kernen i systemet består af Alexandra Instituttets IoT-toolbox, der opsamler produktionsdata samt en platform (kaldet ARNotation) til at lave augmented reality og anden visualisering. Med sidstnævnte kan man vise punktskyer, 3D-modeller, fejlkoder og samlevejledninger ovenpå den fysiske verden. Det blander den fysiske og digitale verden og betyder, at brugeren får de relevante informationer og vejledninger på stedet på en letforståelig måde.
Platformen er blevet brugt i flere projekter og er samtidig en prisbillig løsning, der gør det nemt at komme i gang med at opsamle data fra IoT-sensorer og visualisere dataene med augmented reality.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik