En ny undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for miljøorganisationen Plastic Change viser, at danskerne er klar til pant på flere typer emballager. Undersøgelsen blev offentliggjort d.16 juni som er global refill dag, hvor organisationer, virksomheder og borgere over hele verden sætter fokus på opfyldelige emballager der bruges igen og igen, som en måde at komme den stigende plastforurening til livs på.

Den danske miljøorganisation Plastic Change, der arbejder for at stoppe plastforurening i verdenshavene, har bedt Analyse Danmark om at spørge et repræsentativt udsnit af den danske befolkning om deres viden og holdninger til engangsplast og engangsemballager.
Undersøgelsen viser blandt andet, at 88 procent af de adspurgte vurderer, at de primært får engangsemballage ind i deres hjem via indkøb i supermarkeder. Derudover mener 60 procent, at virksomheder, som bruger engangsemballage, har det største ansvar ift. at minimere mængden af engangsplastemballage. Plastic Change arbejder netop for, at virksomheder skal tage et større ansvar for deres emballager, og har blandt andet fokus på det udvidede producentansvar, som skal være fuldt implementeret i Danmark i 2025.
Og danskerne er klar til flere genbrugelige og opfyldelige emballager med pant på. I undersøgelsen svarer 90 procent af de adspurgte, at de er klar til at returnere flere emballager med pant. Derudover svarer 39 procent, at det vigtigste parameter er, at det er let og tilgængeligt at vælge returemballager, mens 37 procent svarer, at det vigtigste er, at emballagerne er bedre for miljøet. 23 procent svarer, at det vigtigste er, at emballagerne ikke koster mere.
-Danskerne er klar til genopfyldelige emballager, men det er helt afgørende, at det gøres let og tilgængeligt. Vi ved, at pantordninger fungerer, og at det forhindrer, at emballageaffald ender i naturen. Derfor handler det nu om at få virksomhederne i gang med at lave flere genopfyldelige emballager med pant på. På den måde kan vi få gjort op med engangskulturen, der forurener natur og hav, mens vi samtidig kan blive et foregangsland inden for genopfyldelige emballager, siger Strategisk Direktør i Plastic Change Anne Aittomaki.
Plastic Change arbejder målrettet på at få reduceret engangsemballage på markedet, så mindre plast ender i hav og natur. Organisationen oplever en stigende interesse for genbrugsemballager fra virksomheder, hvilket stemmer overens med en global tendens i retning af mere opfyldelige emballager.