15 nyudklækkede GUDP-projektledere kan nu tage arbejdshandskerne på og tage fat på fødevaresystemets grønne omstilling. Bestyrelsen for GUDP har netop givet tilsagn til projekter, der har søgt om tilskud i årets første ansøgningsrunde.

Mens årets anden ansøgningsrunde allerede kører på højtryk, så kan Grønt Udviklings- & Demonstrationsprogram (GUDP) nu binde en sløjfe på årets første runde, efter at bestyrelsen for GUDP nu har udvalgt de projekter, der skal have tilsagn om projekttilskud.
I alt modtog GUDP 43 ansøgninger for et samlet beløb på over 260 mio. kr. Ud af dem, valgte bestyrelsen at give tilsagn til 15 projekter for et samlet beløb på 84 mio. kr.
Og hvad får man så for 84 mio. kr.?
Og hvad får man så for 84 mio. kroners grøn omstilling? Det fortæller formanden for GUDP-bestyrelsen Mikael Thinghuus om her:
-De projekter, vi giver tilskud til, vedrører stort set alle dele af fødevaresystemet. En vigtig fællesnævner er, at det enkelte projekt skal adressere, hvordan det bidrager med målbare klimaeffekter. Den idérigdom, vi ser i projekterne, viser, at problemstillingen kan håndteres på vidt forskellige måder. Derfor er klimaeffekten i nogle tilfælde direkte og nem at spore, mens det for andre projekter er en indirekte, afledt effekt, fortæller Mikael Thinghuus.
-Denne gang har vi eksempelvis givet tilsagn til et projekt, der vil afdække virkning og effekt af et nyt metanreducerende fodertilsætningsstof til køer – et eksempel med en direkte målbar klimaeffekt. I samme omgang har vi givet tilsagn til et projekt, der vil forbedre rengøringen, og derigennem øge holdbarheden, af rodfrugter. Her er klimaeffekten mere indirekte, mens reduktion af madspild er i centrum for projektets grønne effekt, fortsætter han.
At de nye GUDP-projekter vedrører de fleste dele af fødevaresektoren, afspejler grundlæggende set formålet med GUDP. Programmet, der har eksisteret siden 2010, er sat i verden for at støtte grøn innovation i hele fødevaresektoren. Siden da har over 600 projekter modtaget projekttilskud fra GUDP for over tre mia. kr.
De 15 projekter
• SoilC-net – Kulstof-netværket (SEGES Innovation P/S)
• Fremtidens bæredygtige produktion af Dansk Frugt (HortiAdvice A/S)
• Heatweed – Termisk ukrudtsbekæmpelse med damp, osmoseeffekt og mikrobølge (Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi)
• Nye metoder til bekæmpelse af svampesygdomme i økologisk vinav (Tursen Vin I/S)
• FoodRemade – Værdiforøgelse af brødspild (FoodRemade ApS)
• Solved – Safer and more sustainable cheese by leveraging dairy resources (DTU Food)
• OptiClean – Optimised cleaning and utilisation of root vegetables for fresh consumption (Gammel Estrup Gartneri A/S)
• PROSPER – Promote organic strawberry production under protected conditions in Denmark (Københavns Universitet, Institut for Plante- og Miljøvidenskab (PLEN))
• BIO4SEED – Biologisk kontrol af skadedyr i frøafgrøder på friland (Brancheudvalget for frø)
• MEDUSA – Udvikling af teknologiske MEtoDer til kommerciel UdnyttelSe af vAndmænd som ingrediens i fiskefoder (DTU, Sektion for Akvakultur, Institut for Akvatiske Ressourcer)
• POWER-TO-(COMPOUND)-Xnew – A potent Danish methane mitigating feed additive (DLG a.m.b.a)
• STABLEDRINK – Towards improved and stabilised plant-based flavour profiles for nonalcoholic organic drinks (Københavns Universitet, Department of Food Science)
• SowSo – Early detection and prevention of postpartum dysgalactia syndrome (PDS) without usage of antibiotic (Aarhus Universitet, Department of Animal and Veterinary Sciences)
• NAPRAS – Efficient N and P removal in RAS aquaculture (Alumichem A/S)
• DNACATCH – Udvikling og anvendelse af DNA metoder til præcis bestemmelse af fangstsammensætning (DTU, Sektion for Marine Levende Ressourcer, Institut for Akvatiske Ressourcer).



