• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltMejeri20. 12. 2022 | Helle Friemann Nielsen

770.000 kg julesmør i døgnet

AktueltMejeri20. 12. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Danmarks største smørmejeri har rygende travlt med at producere Lurpak op til jul. Men også andre mejerier arbejder på højtryk for at sikre danskerne smør til vaniljekransene og fløde til risalamanden.

Kasser med Lurpak smør tårner sig op på Arla Foods Holstebro Mejeri, hvor teamleder Jakob Pedersen (billedet) og hans kolleger siden begyndelsen af november har haft mere end almindelig travlt med at producere smør til julemåneden. Jakob Pedersen er også Lurpak dommer og er derved med til at sikre, at smørret holder den velkendte høje kvalitet.

-I november og de første uger i december kunne vi godt bruge 10 dage i ugen.
Sådan lyder det fra Team Leader Jakob Pedersen på landets største smørmejeri Arla Foods Holstebro Mejeri, som også er et af verdens største smørmejerier. Her bliver 98 pct. af al dansk Lurpak samt al Kærgården produceret – alene Lurpak-produktionen løber op i 100.000 ton om året.
På mejeriet er man ikke i tvivl om, hvornår på året der bliver brugt mest smør ude i køkkenerne.
-Fra slutningen af oktober og indtil en lille uge før jul har vi rigtig, rigtig travlt. På de travleste dage i november og december producerer vi 770 ton i døgnet, fortæller Jakob Pedersen.
Regner man 770 ton om til de 200 grams smørpakker og -bægre, der bliver solgt flest af i detailhandlen, svarer det faktisk til 3.850.000 pakker; der bliver dog ”kun” produceret cirka 2 mio. af de velkendte pakker, mens resten af smørret ender i større emballager.

Ro på smørret – tryk på fløden
-Selv om der også er tryk på op til påske, er der ingen tvivl om, at julen er den tid på året, hvor der bliver brugt mest smør – til småkagebagning og risengrøden, på brødet og i det hele taget i madlavningen, konstaterer Jakob Pedersen.

På den travleste dag bliver der produceret cirka 2 mio. af de velkendte 200 grams pakker og bægre med Lurpak smør på Holstebro Mejeri.

Han fortæller videre, at efter cirka syv hektiske uger, hvor kapaciteten har været udnyttet til det yderste, så sænker roen sig over mejeriet en lille uge før juleaften.
-På det tidspunkt bliver store mængder fløde omdirigeret fra smørproduktionen her i Holstebro til Arlas konsummejerier i Hobro, Christiansfeld og Slagelse.
Her bliver fløden tappet på de røde kartoner med piskefløde, for julen er uden sammenligning den tid på året, hvor danskerne også indtager mest fløde.

December kræver sin fløde
Julemad som sovs, pebernødder og ikke mindst risalamande kræver sin fløde, og i december køber danskerne dobbelt så meget piskefløde sammenlignet med resten af året – alene i ugen op til jul sælges 10 pct. af hele årets piskeflødeproduktion.
Det mærker man også tydeligt hos det økologiske mejeri Naturmælk, hvor salget af ”de fede produkter” – smør og fløde – stiger med omkring 20-30 pct. i december.
Hos Thise Mejeri bliver der skruet op for produktionen af fløde og smør, samtidig med at der skrues ned for fremstillingen af den fedtfattige skyr og andre syrnede mælkeprodukter. I januar vender billedet, for her sparer danskerne til gengæld på de fede produkter.
Det fremgik også tydeligt af en analyse, hvor Coop for nogle år siden undersøgte, hvad forbrugerne køber i henholdsvis december og januar. Ikke overraskende viste analysen, at salget af piskefløde i januar faldt med 40 pct. i forhold til december, ostesalget faldt med 32 pct., men til gengæld steg salget af den fedtfattige skyr med 73 pct.

Vidste du at…
• Arla Foods Holstebro Mejeri producerer årligt 100.000 ton Lurpak, heraf bliver godt 20.000 ton solgt til det danske marked. Resten eksporteres til det meste af verden med Storbritannien, Holland, Tyskland, Sverige og Saudi-Arabien som de største aftagere.
• Ud over Arla Foods Holstebro Mejeri produceres Lurpak smør også på Nørup Mejeri, Bornholms Andelsmejeri og Thise Mejeri.
• I december producerer danske mejerier ca. 6 mio. kg fløde (inklusiv det, der går til eksport) – det er mindst 50 pct. mere end gennemsnittet i årets andre måneder.
• I julemåneden køber danskerne dobbelt så meget piskefløde sammenlignet med årets andre måneder – faktisk sælges 10 pct. af hele årets piskeflødeproduktion i ugen op til jul.

Kilde: mejeri.dk

Skrevet i: Aktuelt, Mejeri

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik