• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMiljø og sundhed22. 08. 2023 | Mikkel Bækgaard

3D-printet mad glider lettere ned hos folk med synkebesvær

FoodserviceMiljø og sundhed22. 08. 2023 By Mikkel Bækgaard

3D-printede forme og rigeligt med smag sikrer korrekt ernæring og trivsel for mennesker med synkebesvær. For mange er måltidet et højdepunkt i løbet af dagen, og ifølge plejecenter giver retterne bedre livskvalitet for mennesker med dysfagi.

Smager maden godt, og ser den lækker ud, glider den også lettere ned. Den gamle sandhed er ikke mindst vigtig for folk med synkebesvær (dysfagi i fagsproget), når de har problemer med at indtage mad og få tilstrækkeligt med næring.

Synkebesvær er desværre udbredt blandt ældre og rammer ca. hver tredje ældre, der bor i egen bolig og mere end hver anden ældre, der bor på plejehjem. Et dansk studie dokumenterer desuden, at halvdelen af de patienter, som er indlagt på geriatriske afdelinger, har dysfagi, mens det gælder for 77 pct. af ældre over 56 år, som bliver hofteopereret. 

Adgang til de samme madoplevelser

Når mennesker ikke får tilstrækkelig næring med protein, kulhydrater og fedt, så sygner de hen og får nemt andre lidelser. Det kan også være farligt, hvis de får ’maden i den gale hals’, eller den ryger ned i lungerne. 

Derfor har cateringsvirksomheden Kejserindens Gryder i samarbejde med Teknologisk Institut udviklet et koncept af mad til mennesker med dysfagi under navnet ’Vores Smagsløg’. I alle retter er både smagen og det indbydende ved maden bevaret, bl.a. i traditionelle danske retter som andesteg, frikadeller og hakkebøf.

“For os har det været afgørende, at mennesker med synkebesvær har adgang til de samme madoplevelser som alle andre. Derfor har vi arbejdet længe med udviklingen af konceptet og inddraget faglige kræfter som både kliniske diætister og ergoterapeuter. For at bevare det æstetiske indbydende ved måltidet har vi indgået samarbejde med Teknologisk Institut, der med 3D-teknologi har udarbejdet silikoneforme, der også ligner de forskellige madvarer,” siger indehaver Lone Larsen fra Vores Smagsløg. 

Dagens højdepunkt på plejehjem

På plejecentret Vonsildhave i Kolding har køkkenleder Linda Nielsen i den seneste tid fået gode erfaringer med de 3D-printede retter, og hun ser store muligheder med disse tilbud til mennesker med synkebesvær.

“Lider man af synkebesvær, er udvalget af velsmagende retter meget lille. Hidtil har specialmad til folk med dysfagi normalt været suppe eller lignet en ubestemmelig slags grød. Derimod ligner de her nye retter rigtig mad og er forarbejdet, så det smelter i munden og er let at synke,” fortæller Linda Nielsen og tilføjer:

“For beboere på plejecentre og mange andre er måltidet jo et højdepunkt i løbet af dagen, og derfor går det jo også ekstra meget ud over deres livskvalitet, hvis de ikke kan tygge og synke.”

Synkevenlighed kan ikke stå alene

At korrekt mad og ernæring til ældre er et ofte overset problem, bekræfter klinisk diætist Malene Iskov. Hun forklarer, at mange ældre eller personer med alvorlige sygdomme som kræft eller en hjerneskade er småtspisende, og at de mangler protein.  

“Hvis sygdomme som f.eks. en lungebetændelse opstår akut hos ældre, kan det kræve brændstof som ved et maratonløb, samtidig med at appetitten falder. Det samme gælder ved kroniske sygdomme, der ofte er ledsaget af kraftigt nedsat appetit. Her handler det ikke udelukkende om at kunne synke maden, men også om, at maden er så lækker og indbydende, at appetitten kommer af sig selv,” siger Malene Iskov. 

Frostvarer sikrer fleksibilitet

De synkevenlige madretter er ifølge indehaver af Vores Smagsløg ikke kun beregnet til plejecentre. Hjemmeboende med synkebesvær eller deres pårørende kan også bestille retterne. 

“Retterne er fremstillet med rigtige ingredienser, der blendes for at få den bløde konsistens, så folk med synkebesvær kan få det ned. Men på tallerkenen fremtræder maden helt naturtro, fordi hvert fødevareelement har været igennem 3D-printede forme. Maden leveres i frossen stand og skal så en tur i mikroovnen. Derefter kan den let vendes ud på en tallerken og er klar til at spise,” fortæller Lone Larsen.

Da retterne kan fås som frostvare, har pårørende til folk med dysfagi og værter for middagsselskaber gode muligheder for at sikre velsmagende og lækkert anrettet mad til alle gæster.

“Flere bekendte beretter om udfordringerne ved ikke at kunne servere lækker mad til deres onkel eller oldemor på grund af synkebesvær. Det problem bliver løst af de synkevenlige, smagfulde og æstetiske retter. Vi har bl.a. arbejdet for at sikre den helt rigtige og kraftfulde smag af de velkendte danske middagsklassikere,” fremhæver Lone Larsen. 

Flæskestegen røg ned

Linda Nielsen fra Vonsildhave Plejecenter er imponeret over de retter, hun foreløbig har kunnet servere for beboerne, der tæller retter som flæskesteg, spaghetti bolognese, boller i karry og bøf stroganoff. 

“Det ser godt ud på tallerkenen, og synet er jo også en meget vigtig del af spiseoplevelsen. Så det er jo et helt afgørende fremskridt, forklarer hun og fortæller om en af beboerne med synkebesvær på plejehjemmet, som blev meget glad for igen at kunne få flæskesteg. Efter et sygehusophold, hvor hovedparten af måltiderne var supper, var han glad for igen at få -fast føde’.” Beboeren fik med de nye retter appetitten igen, og nu har han fået det meget bedre,” siger Linda Nielsen, der fortsætter med at tilbyde den synkevenlige mad til de dysfagiramte på Vonsildhave. 

Konceptet med ’Vores Smagsløg’ er udviklet gennem længere tid af firmaets indehaver Lone Larsen sammen med Lene Birch Andreasen, som har været koordinator på projektet. 

Skrevet i: Foodservice, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik