3D-printede forme og rigeligt med smag sikrer korrekt ernæring og trivsel for mennesker med synkebesvær. For mange er måltidet et højdepunkt i løbet af dagen, og ifølge plejecenter giver retterne bedre livskvalitet for mennesker med dysfagi.

Smager maden godt, og ser den lækker ud, glider den også lettere ned. Den gamle sandhed er ikke mindst vigtig for folk med synkebesvær (dysfagi i fagsproget), når de har problemer med at indtage mad og få tilstrækkeligt med næring.
Synkebesvær er desværre udbredt blandt ældre og rammer ca. hver tredje ældre, der bor i egen bolig og mere end hver anden ældre, der bor på plejehjem. Et dansk studie dokumenterer desuden, at halvdelen af de patienter, som er indlagt på geriatriske afdelinger, har dysfagi, mens det gælder for 77 pct. af ældre over 56 år, som bliver hofteopereret.
Adgang til de samme madoplevelser
Når mennesker ikke får tilstrækkelig næring med protein, kulhydrater og fedt, så sygner de hen og får nemt andre lidelser. Det kan også være farligt, hvis de får ’maden i den gale hals’, eller den ryger ned i lungerne.
Derfor har cateringsvirksomheden Kejserindens Gryder i samarbejde med Teknologisk Institut udviklet et koncept af mad til mennesker med dysfagi under navnet ’Vores Smagsløg’. I alle retter er både smagen og det indbydende ved maden bevaret, bl.a. i traditionelle danske retter som andesteg, frikadeller og hakkebøf.
“For os har det været afgørende, at mennesker med synkebesvær har adgang til de samme madoplevelser som alle andre. Derfor har vi arbejdet længe med udviklingen af konceptet og inddraget faglige kræfter som både kliniske diætister og ergoterapeuter. For at bevare det æstetiske indbydende ved måltidet har vi indgået samarbejde med Teknologisk Institut, der med 3D-teknologi har udarbejdet silikoneforme, der også ligner de forskellige madvarer,” siger indehaver Lone Larsen fra Vores Smagsløg.
Dagens højdepunkt på plejehjem
På plejecentret Vonsildhave i Kolding har køkkenleder Linda Nielsen i den seneste tid fået gode erfaringer med de 3D-printede retter, og hun ser store muligheder med disse tilbud til mennesker med synkebesvær.
“Lider man af synkebesvær, er udvalget af velsmagende retter meget lille. Hidtil har specialmad til folk med dysfagi normalt været suppe eller lignet en ubestemmelig slags grød. Derimod ligner de her nye retter rigtig mad og er forarbejdet, så det smelter i munden og er let at synke,” fortæller Linda Nielsen og tilføjer:
“For beboere på plejecentre og mange andre er måltidet jo et højdepunkt i løbet af dagen, og derfor går det jo også ekstra meget ud over deres livskvalitet, hvis de ikke kan tygge og synke.”
Synkevenlighed kan ikke stå alene
At korrekt mad og ernæring til ældre er et ofte overset problem, bekræfter klinisk diætist Malene Iskov. Hun forklarer, at mange ældre eller personer med alvorlige sygdomme som kræft eller en hjerneskade er småtspisende, og at de mangler protein.
“Hvis sygdomme som f.eks. en lungebetændelse opstår akut hos ældre, kan det kræve brændstof som ved et maratonløb, samtidig med at appetitten falder. Det samme gælder ved kroniske sygdomme, der ofte er ledsaget af kraftigt nedsat appetit. Her handler det ikke udelukkende om at kunne synke maden, men også om, at maden er så lækker og indbydende, at appetitten kommer af sig selv,” siger Malene Iskov.
Frostvarer sikrer fleksibilitet
De synkevenlige madretter er ifølge indehaver af Vores Smagsløg ikke kun beregnet til plejecentre. Hjemmeboende med synkebesvær eller deres pårørende kan også bestille retterne.
“Retterne er fremstillet med rigtige ingredienser, der blendes for at få den bløde konsistens, så folk med synkebesvær kan få det ned. Men på tallerkenen fremtræder maden helt naturtro, fordi hvert fødevareelement har været igennem 3D-printede forme. Maden leveres i frossen stand og skal så en tur i mikroovnen. Derefter kan den let vendes ud på en tallerken og er klar til at spise,” fortæller Lone Larsen.
Da retterne kan fås som frostvare, har pårørende til folk med dysfagi og værter for middagsselskaber gode muligheder for at sikre velsmagende og lækkert anrettet mad til alle gæster.
“Flere bekendte beretter om udfordringerne ved ikke at kunne servere lækker mad til deres onkel eller oldemor på grund af synkebesvær. Det problem bliver løst af de synkevenlige, smagfulde og æstetiske retter. Vi har bl.a. arbejdet for at sikre den helt rigtige og kraftfulde smag af de velkendte danske middagsklassikere,” fremhæver Lone Larsen.
Flæskestegen røg ned
Linda Nielsen fra Vonsildhave Plejecenter er imponeret over de retter, hun foreløbig har kunnet servere for beboerne, der tæller retter som flæskesteg, spaghetti bolognese, boller i karry og bøf stroganoff.
“Det ser godt ud på tallerkenen, og synet er jo også en meget vigtig del af spiseoplevelsen. Så det er jo et helt afgørende fremskridt, forklarer hun og fortæller om en af beboerne med synkebesvær på plejehjemmet, som blev meget glad for igen at kunne få flæskesteg. Efter et sygehusophold, hvor hovedparten af måltiderne var supper, var han glad for igen at få -fast føde’.” Beboeren fik med de nye retter appetitten igen, og nu har han fået det meget bedre,” siger Linda Nielsen, der fortsætter med at tilbyde den synkevenlige mad til de dysfagiramte på Vonsildhave.
Konceptet med ’Vores Smagsløg’ er udviklet gennem længere tid af firmaets indehaver Lone Larsen sammen med Lene Birch Andreasen, som har været koordinator på projektet.