• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Miljø og sundhedTop21. 08. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

3200 kvadratmeter af Frederiksberg Have omlægges til nyttehave

Miljø og sundhedTop21. 08. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

Foto: Kasper Leegaard

Frederiksbergs skolebørn har fået en unik mulighed for at få jord under neglene og grøntsagsdyrkning på skemaet i hjertet af storbyen. 23. august klipper Haver til Maver under Copenhagen Cooking & Food Festival snoren over til mere end 3.000 kvadratmeter grønne, spirende klasseværelser under åben himmel i Frederiksberg Have. Det markerer samtidig en milepæl med udbredelsen af mere end 40 Haver til Maver-skolehaver i hele Danmark.

Det er ikke kun gourmettendenserne, der bliver plejet, når Copenhagen Cooking & Food Festival skydes i gang i slutningen af måneden. 23. august danner den store madfestival også ramme om åbningen af en unik grøn plet på en eksklusiv adresse midt i Københavns pulserende storbymiljø.

I en skjult afkrog af Frederiksberg Have har skolehaveforeningen Haver til Maver det seneste år forvandlet 3.200 kvadratmeter ubrugt jord til grønne klasseværelser for kommunens skolebørn. Her lærer elever med egne hænder om fødevarer og bæredygtighed blandt æbletræer, gulerodsmarker og bistader.

– Vi glæder os meget over åbningen af Haver til Maver Frederiksberg, som bringer landet ind til byen. Børn får nu adgang til skolehaver i unikke omgivelser i De Kongelige Slotshaver midt på Frederiksberg, som vi sammen med Slot- og Kulturstyrelsen er meget tilfredse med at kunne tilbyde private og kommunale skoler, siger Martin Dahl, direktør for Frederiksberg Fonden, som har betalt for etablering og det første års drift af haverne.

 Milepæl: Skolehaveforløb til mere end 15.000 børn om året

Åbningen af det ambitiøse, grønne skolehaveprojekt markerer også en milepæl for Haver til Maver, der i 13 år har arbejdet med at styrke børn og unges indsigt i fødevareproduktion, bæredygtighed, madkultur og sundhed.

Antallet af skolehaver i Danmark har rundet 150, hvilket betyder, at mere end 15.000 børn hvert år gennemgår et skolehaveforløb. 42 af skolehaverne drives efter Haver til Mavers kulinariske koncept.

Nordea-fonden har gennem mange år støttet udbredelsen af Haver til Maver, og de glæder sig over den milepæl, foreningen kan fejre med åbningen i Frederiksberg Have.

– Efter mange års stærkt samarbejde med Haver til Maver er det skønt at se, hvordan skolehavebevægelsen udbredes over hele landet. Der er nu åbnet mere end 40 Haver til Maver-skolehaver, så endnu flere børn kommer ud i det fri og i fællesskab lærer, hvor maden kommer fra og hvordan den kan blive til mad, siger Nordea-fondens administrerende direktør, Henrik Lehmann Andersen.

– At give så mange børn som muligt jord under neglene og viden om den forunderlige proces fra frø til spiseligt grønt har hele tiden være Haver til Mavers mål. Derfor er det også fantastisk at se, at så mange børn hver dag bliver klogere på, hvor vores mad kommer fra, og hvordan vi brødføder os selv med et større hensyn til naturen, uddyber Haver til Mavers leder, Susanne Leegaard.

Vil forankre skolehaver som en fast del af skolegangen

Det grønne område i Frederiksberg Have, der nu skal lære Københavns skolebørn om madens vej fra jord til bord, er lejet af Slots- og Kulturstyrelsen, som glæder sig til at kunne tilbyde de lokale skoler et grønt indspark i undervisningen.

– I Slots- og Kulturstyrelsen har vi gode erfaringer med at introducere skolebørn for naturen og dyrkning af grøntsager, så vi er glade for, at det nu er lykkedes at skabe skolehaver i Frederiksberg Have. Jeg er sikker på, at børnene får nogle rigtige gode oplevelser med at se frugt og grønt spire frem, og at de på den måde får en bedre forståelse for, at vi både skal bruge og høste naturen, men lige så vigtigt, at vi også skal passe på den, siger Niels Mellergaard, der er enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen.

I foråret tog otte 4. klasser forskud på de grønne glæder, da de gennemgik Haver til Mavers første skolehaveforløb i Frederiksberg Have. På sigt arbejder man på at forankre haverne som en del af den faste skolegang på Frederiksberg, lige som man håber, at de i fremtiden også kan bruges til at bringe grøn læring ud til resten af bybefolkningen.

Lærere, pædagoger og skoler, der gerne vil skrives op til at tage del i skolehaverne kan kontakte Noonja Pedersen på np@havertilmaver.dk.

Skrevet i: Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Charcuteri kan også være grønt

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Charcuteri er normalt lavet på kød, men sådan behøver det ikke at være, hvis man spørger slagter Michael Museth. Han har gennem flere år eksperimenteret med plantebaseret charcuteri. Det har givet både spændende resultater og masser af udfordringer. Hvad laver en slagter egentlig? Er det noget

Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

Messer og konferencer26. 06. 2025

Det var positivt for både antallet af gæster og omsætningen i byens butikker, at Madens Folkemøde i år blev afholdt i Nykøbing Falster. Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har derfor besluttet at indgå en partnerskabsaftale med Madens Folkemøde og støtte eventet økonomisk de næste tre

To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ26. 06. 2025

Den amerikanske ”Burger Scholar” og manden bag den ikoniske dokumentar HamburgerAmerica, George Motz, gæster Gasoline Grill igen den 2. og 3. juli. Hvis man missede ham i2019 og 2022, får du man en ny og eksklusiv chance for at sætte tænderne i hansverdensberømte Fried Onion Burger – direkte fra

Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

LandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed26. 06. 2025

Når Danmark overtager EU-formandskabet i 2025, falder det sammen med opstarten af forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik efter 2027. I den forbindelse opfordres regeringen til at bruge formandskabet aktivt til at fremme en grøn omstilling af landbruget på europæisk plan. Økologisk

Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

AktueltFoodserviceMesser og konferencer26. 06. 2025

Den 10. september bliver TAP1 i København omdannet til et madmekka, når ’Madscenen - for professionelle’ finder sted. Her bliver det muligt at opleve over 150 udstillere og masser af gastronomiske events/masterclasses. Sidste år deltog mere end 1.400 madentusiaster i inspirationsmessen, som

Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

LandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Stærke speakere fra hele Europa samles til Organic Summit i København den 18. og 19. august for at blive enige om et fælles charter med konkrete anbefalinger til, hvordan økologisk produktion og forbrug i EU kan vokse til 25 procent i 2030 og dermed bidrage til omstillingen af den fremtidige

Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære “2 for 1”-tilbud: De får os ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud. Madspild er et enormt globalt problem – både økonomisk og klimamæssigt. FN estimerer, at en tredjedel af al mad går til

Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

AktueltFoodserviceMesser og konferencer24. 06. 2025

Sidste uge var en god uge for kokkeveteranen Allan Schultz. Først fik hans restaurant Parsley Salon i Hellerup tildelt i Michelinstjerne, og lørdag kunne han hæve trofæet som vinder af Danmarks største kokkekonkurrence kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem. Det blev Allan Schultz, som med teknisk

De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

AktueltFoodserviceØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Landbrug af Fødevarer kan nu afsløre, hvilke tre offentlige køkkener, der er nomineret til Køkkenprisen 2025. Landbrug & Fødevarer og Køkkenprisens jury er klar til at hædre de offentlige køkkener, hvor faglighed, smag og bæredygtighed går op i en højere enhed. For sjette år i træk uddeles

AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

Forskning og uddannelseFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed24. 06. 2025

Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    NYHED: Her er fremtidens opbevaring af farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    MRPC modtager “Innovation in Vacuum Busch Award”

  • DENIOS ApS

    Hvilket batteriskab er det rigtige for dig?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions præsenterer den intelligente TYR PLUS kapselblæser

  • DENIOS ApS

    Dette er, hvad der sker, når batterier bryder i brand

  • Spirax Sarco Danmark

    Bestil en anlægsgennemgang af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Sommer vedligeholdelsestips til din vakuumpumpe: 6 gode anbefalinger

  • DENIOS ApS

    Sådan udnytter du den stille periode i sommerferien

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Charcuteri kan også være grønt

    26.06.2025

  • Partnerskab: Madens Folkemøde skal være et fast event i Nykøbing Falster

    26.06.2025

  • To dages burgerfest: Burgerlegenden George Motz vender tilbage til Gasoline Grill

    26.06.2025

  • Ni grønne organisationer: Danmark bør bruge EU-formandskabet til at gentænke landbrugsstøtten

    26.06.2025

  • Dagrofas inspirationsmesse vender tilbage med endnu flere masterclasses

    26.06.2025

  • Organic Summit 2025 i København præsenterer sit speaker line-up

    24.06.2025

  • Gode tilbud – dårligt for klimaet: Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    24.06.2025

  • Veteran og nyslået Michelinkok vinder Sol over Gudhjem

    24.06.2025

  • De nominerede til Køkkenprisen 2025 er nu fundet

    24.06.2025

  • AAU-forskere: Proteiner fra græs kan være fremtiden

    24.06.2025

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik